Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Θα αφυπνισθούμε;



Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

«…Ο άνθρωπος είναι όντως μικρός Θεός πάνω στη γη, αλλά η αξία του εξαρτάται από τον Θεό δημιουργό του. Ο άνθρωπος έχει εντός του το φως της σκέψεως, όμως το φως του γίνεται φως της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως. Ο άνθρωπος είναι ικανός, αλλά η ικανοποίηση του γίνεται ασφαλής και βεβαία, όταν είναι συνδεδεμένη με την πίστη στον Χριστό και με την εξάρτηση από τον λόγο Του. Αδικεί τον εαυτό του ο κατ’ εικόνα Θεού πλασμένος άνθρωπος όταν πλάθει και πιστεύει την φανταστική αυτοδυναμία του. δεν είναι αυτόφωτος αλλά ετερόφωτος.


Πηγή του φωτός του είναι ο Χριστός, που είπε: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου». Δεν είναι παντοδύναμος, απλώς γίνεται δυνατός κοντά στον μόνο ΔΥΝΑΤΟ, τον Χριστό. Ο λόγος του Χριστού είναι αμείλικτος μπροστά στην φανταστική ανθρώπινη αυτοδυναμία. «Χωρίς εμού ου δύνασθαι ποιείν ουδέν». Όμως οι οπαδοί της ανθρώπινης αυτάρκειας είναι οι καθοδηγητές σήμερα της κοινωνίας. Ο λαός ακούει και βλέπει παθητικά. Θα ανανήψει και θα αφυπνισθεί; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Γιατί ο κίνδυνος θεοποιήσεως του ανθρώπου και αυτοκαταστροφής του είναι εμφανής…».


 Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Απόσπασμα από κείμενο του Σεβασμιωτάτου που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία στο τεύχος του Ιούνιος του 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου