Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος σε ποιμαντική επίσκεψη στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, στις 15 Δεκεμβρίου 1985, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Θεόδωρο Μαραγκό!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος σε ποιμαντική επίσκεψη στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, στις 15 Δεκεμβρίου 1985, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Θεόδωρο Μαραγκό!
Κώστας Ζουρδός
Παρακολουθήστε σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 21:00, την διαδικτυακή εκπομπή Πέρασμα του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: "Γιατί να συζητάμε στον 21ο αιώνα για την Αγία Γραφή;". Στην εκπομπή συνομιλούν ο κ. Σωτήριος Δεσπότης, Καθηγητής στην Έδρα της Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, Θεολόγος, Συγγραφέας. Την εκπομπή μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο youtude!
Κώστας Ζουρδός
Στον τέλος του 2021, οι εκδόσεις Πατάκης, κυκλοφόρησαν ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο: «Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πορευόμενος» το οποίο προέρχεται από τις συνομιλίες που πραγματοποίησαν δύο εξαίρετοι δημοσιογράφοι, η Νατάσα Μπαστέα και ο Μάκης Προβατάς, από τον Μάιο του 2018 έως και την άνοιξη του 2021. Στις συνομιλίες αυτές που έγιναν στην Αθήνα και στα Τίρανα, οι δημοσιογράφοι, κατέγραψαν τις σκέψεις του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου για την πορεία του, τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια ως σήμερα και τις εξελίξεις στον κόσμο γύρω μας! Σε ένα σημείο των συνομιλιών ο Αρχιεπίσκοπος στην ερώτηση, όλες οι ιστορίες έχουν μια αρχή. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ποια θεωρεί την αληθινή αρχή της δικής του ζωής; Απάντησε:
Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών και Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τίμησε με ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στο κήρυγμα του μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά τόνισε: « Δεν μπορεί να υπάρξει Παιδεία χωρίς πρότυπα. Οι Τρείς Ιεράρχες είναι υπόδειγμα φωτός. Ο Βασίλειος ως πανεπιστήμων, απέκτησε πλήθος γνώσεων, που έκανε πράξη ζωής και αγάπης με την «Βασιλειάδα». Ο Χρυσόστομος, με τον σαγηνευτικό του λόγο, μετέδιδε την αλήθεια και ο ίδιος έγινε παράδειγμα σταθερότητας στην πίστη και στις αρχές του. Ο Γρηγόριος, με την Θεολογία του και την αξεπέραστη υπομονή του, δίδαξε την αλήθεια της πίστεως και του Ορθοδόξου δόγματος. Πρέπει, σήμερα να αναβαπτιστούμε στο πνεύμα των Αγίων Πατέρων, καθώς η παιδεία μας έχει χάσει το όραμα της και όλα γίνονται επιφανειακά, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής και την σύγχρονη εκκοσμίκευση. Κι αν κάποιος επιχειρήσει να μεταδώσει Παιδεία με Αρχές και πιστεύματα ιερά, έρχεται αυτό που ονομάζουν «προοδευτικότητα», για να καταργήσει κάθε προσπάθεια να διακρίνεται η Παιδεία μας από διαχρονικές αξίες. Αν ακόμα διασώζεται η Παιδεία, οφείλεται στο έργο ξεχωριστών προσωπικοτήτων, που δεν λειτουργούν ως επαγγελματίες της εκπαίδευσης, αλλά διδάσκουν ήθος και διασώζουν αυτό που ζήσαμε εμείς και οι πατέρες μας, τον δάσκαλο ως υπόδειγμα ζωής και όχι απλώς ως πάροχο ξερών και ανούσιων γνώσεων»!
Με σεμνότητα και κατάνυξη η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος εόρτασε τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχου της Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνάτιου την ημέρα μνήμης της ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου. Την ημέρα της εορτής, τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνάτιου και εκλεκτών Κληρικών της Μητροπόλεως Δημητριάδος. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου μιλώντας για την ενότητα της Εκκλησίας αλλά και η Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Νικοδήμη η οποία λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την πατρική στάση και προστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνάτιου προς την αδελφότητα και την Τοπική Εκκλησία.
Στην αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος αφού ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους λαϊκούς συνεργάτες, τον Λαό και τους άρχοντες της Μητροπόλεως του χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο Επίσκοπος καλείτε να φέρει στους ώμους του όλους, και αυτούς που είναι μαζί του και όσους είναι απέναντι και όσους πιστεύουν και τους μη πιστεύοντες. Ο Κύριος ανέβηκε στον Σταυρό για όλους και μας κάλεσε να γίνουμε μιμητές του. Και ο Άγιος Ιγνάτιος που παιδιόθεν αγαπήσαμε, τον ίδιο δρόμο ακολούθησε. Θα συνεχίσουμε να είμαστε διάκονοι της ενότητας, που θέλουμε να κυριαρχεί στον τόπο μας, γιατί είναι μέγιστο δώρο»!...
Κώστας Ζουρδός
Πηγή: Ι.Μ. Δημητριάδος
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου
Μήνυμα με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, Ιανουάριος 2004
Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής "Παναγία η Χρυσοπηγή" στο Πολυδένδρι Αττικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, ως Ηγούμενος της Μονής, χειροτόνησε σε Ιερέα και στη συνέχεια χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη τον Διάκονο της Μονής π. Νικόδημο Φαρμάκη.
Αγαπητά μου παιδιά, Τιμούμε σήμερα τρείς Αγίους μαζί, τους προστάτες της παιδείας μας, τους τρείς μεγίστους φωστήρες, τα άστρα δηλαδή τα φωτεινά του Θεού, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Αστέρια φωτεινά τους ονομάσαμε, γιατί φωτίζουν με φως υπερκόσμιο. Λάμπουν στον νοητό ουρανό της Εκκλησίας μας με ξεχωριστή ακτινοβολία, τόση ώστε, αν διαθέταμε καθαρά τα μάτια της ψυχής, θα μας μαγνήτιζαν, θα προσπαθούσαμε να πλησιάσουμε με την λάμψη τους, να ευφρανθούμε από το πλήθος των αρετών τους, να ευλογηθούμε από την παρουσία τους. με ποιόν τρόπο όμως κατάφεραν, ενώ ήταν καθημερινοί απλοί άνθρωποι σαν εμάς, να νικήσουν τον χρόνο και την λήθη και να αποκτήσουν αυτήν την λαμπρότητα; Μέσα στην Εκκλησία ζήτησαν και έλαβαν, με κόπο και αγώνες την χάρη του Θεού, την Αγιότητα, έκαναν φίλο και αδελφό τους τον Ιησού Χριστό και Εκείνος, ο οποίος είναι αληθινός Ήλιος, που δεν γνωρίζει ποτέ δύση, κατοίκησε μέσα τους μεταμορφώνοντας και εκείνους σε αστέρια λαμπρά, φωταγωγούς ξένου και ανέσπερου, αληθινού και απερίγραπτου φωτός, φωτός γνώσης και αλήθειας.
Συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού
Μητροπολίτου Καστορίας Γρηγορίου Παπουτσόπουλου, στις
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου
Αγαπητά μου παιδιά, Η Εθνική μας Παιδεία τιμά σήμερα «Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος, Βασίλειον τόν μέγαν καί τόν θεολόγον Γρηγόριον, σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τήν γλῶτταν χρυσορρήμονι». Οι μεγάλοι αυτοί αδάμαντες του πνεύματος και της ορθοδόξου θεολογίας, με το ταπεινό και αθόρυβο και συνάμα ουσιαστικό και εντυπωσιακό έργο τους, αποτελούν όχι μόνον προστάτες, αλλά και διαχρονικά πρότυπα της παιδείας και του Γένους μας. Γεννημένοι στο ξημέρωμα μιας καινούργιας εποχής για τον Χριστιανισμό, όταν κόπασε η μεγάλη θύελλα των διωγμών ενάντια στην πίστη του Εσταυρωμένου και μεγαλωμένοι από ευσεβείς μητέρες, που τους ανέθρεψαν με γνώμονα στο λόγο τους το Θεό – Λόγο, ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη ζωή, σημαδεύοντας το πέρασμα τους με την βιοτή και το έργο τους. Η καθολική αφιέρωση τους στο Θεό τους μεταμόρφωσε σε μύστες θείων αποκαλύψεων, ενώ η προσήλωση τους στα γράμματα τους ανέδειξε περίφημους επιστήμονες, κατόχους παντοδαπής σοφίας. Η υψιπετής θεολογία τους, ως καρπός ζωής και εμπειρίας σε συνδυασμό με τη γνώση της «θύραθεν» σοφίας απετέλεσαν τον ακροθεμέλιο λίθο πάνω στην οποία στερεώθηκε αυτό που ονομάζουμε «ελληνορθόδοξο πολιτισμό».
Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων Αρχιμανδρίτης Γέρων Ισίδωρος, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του Ηγουμένου της Μονής λόγω γήρατος. Την παραίτηση έκανε δεκτή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος με αισθήματα σεβασμού, αγάπης και ευγνωμοσύνης. Ο σεβαστός Γέροντας στην επιστολή της παραιτήσεως του ευχαριστεί τον Μητροπολίτη, τους Κληρικούς και Μοναχούς και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές και χριστιανούς για την αγάπη που έδειξαν στη Μονή και ζητάει συγνώμη σε όσους πίκρανε και σε όλους δίνει την ευχή του. Και βεβαιώνει όλους πως θα βρίσκεται πνευματικά στο πλευρό τους με την προσευχή του και την αγάπη του.
Με μια επιμνημόσυνη δέηση τίμησε την μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου ο Δήμος Πειραιά μπροστά από τον ανδριάντα του στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην πλατεία Τερψιθέας). Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος πλαισιωμένος από τις αρχές της πόλης
Κώστας Ζουρδός
Την ιστορία του πρ. Μητροπολίτου Μόρφου Παγκράτιου Μερακλή μας παρουσίασε η εκπομπή 24 ώρες που προβάλετε στον ALPHA Κύπρου, στις 23 Μαΐου του 2020, μέσα από την δημοσιογραφική έρευνα του σπουδαίου Δημοσιογράφου κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου. Μια ιστορία με πολλά νοήματα και σημαντικά διδακτική!
Κώστας Ζουρδός
Στην φωτογραφία που σήμερα δημοσιεύουμε με αφορμή την συμπλήρωση 14 ετών από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, απεικονίζονται συνοπτικά τα σημαντικότερα "κεφάλαια" της σύγχρονης ιστορίας της Εκκλησίας της Ελλάδος! Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος!
Για την σημειολογία της στιγμής: ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ κοιτάει στα μάτια τον Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο και συνομιλεί μαζί του με σταθερότητα ενώ έχει ακουμπήσει με αγάπη το χέρι του στον ώμο του Μητροπολίτη (τότε) Δημητριάδος Χριστόδουλο. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος κοιτάει με προσοχή τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος κοιτάει με προσήλωση την αντίδραση του Πνευματικού του Πατέρα!
Τρεις από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές προσωπικότητες της Εκκλησίας της Ελλάδος που ακόμα και στο πέρασμα των ιστορικών συγκυριών δεν έπαψαν να έχουν αισθήματα αμοιβαίου σεβασμού! Αιωνία η Μνήμη!
Κώστας Ζουρδός
Η Εκπομπή 24 ώρες που προβάλετε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA Κύπρου μας ξεναγεί στην ιστορία, τον πολιτισμό και την σπουδαία πνευματική αξία για την Ορθοδοξία της Ιεράς Μονής Μαχαιράς της Κύπρου. Το επεισόδιο μεταδόθηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες στις 18 Δεκεμβρίου 2021 και παρουσιάζετε από τον εξαίρετο Δημοσιογράφο κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ως Μητροπολίτης Δημητριάδος, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσας) Παλαιού Φαλήρου με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρίστο Πετράκο και τον Διάκονο π. Ευσέβιο Πιστολή (σημερινό Μητροπολίτη Σάμου)!
Από το αρχείο του κ. Δημήτρη Κακίτση
Συμπληρώνονται σήμερα 14 χρόνια από την ημέρα της εκδημίας
του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στις
«Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν έλειψε ούτε μια στιγμή από το μυαλό ή την καρδιά μας. Συνεχώς αναλογιζόμαστε τα όσα προφητικά πολλές φορές είπε, θέλοντας στα πλαίσια της ποιμαντικής του ευθύνης να μας προετοιμάσει για τα μέλλοντα συμβαίνειν. Καθ’ όλη την εκκλησιαστική ποιμαντορία του ο Χριστόδουλος στάθηκε υπεύθυνος και έντιμος, απόλυτα συνεπής και τίμιος με το αρχιερατικό του αξίωμα και την υψηλότατη αποστολή του. Με τα μοναδικά του χαρίσματα, την επιστημονική του γνώση, την πολύχρονη αποκτηθείσα πείρα του και τη στιβαρότητα του χαρακτήρος του συνιστούσε αναντίλεκτως ένα «κεφάλαιο» για την Ορθοδοξίας μας, που όχι ολίγοι το αξιοποίησαν και στηρίχθηκαν επάνω του. Η μνήμη της μορφής του θα μας συνοδεύει πάντοτε. Εξ άλλου, ο ίδιος ετόνιζε ότι «οι άνθρωποι του Θεού, κι όταν φεύγουν απ’ αυτήν εδώ την ζωή, δεν παύουν να ζουν και να κινούνται ανάμεσα μας και πολλές φορές έχουμε ζωντανή την αίσθηση της παρουσίας τους»!....
Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός
Πηγή: https://proseuxi.gr
Συμπληρώνονται σήμερα 14 χρόνια από την ημέρα της εκδημίας
του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στις
«Όποιος είχε την ευλογία να ζήσει από κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ή έστω, και να παρακολουθήσει την πορεία του, τώρα που πορεύεται πλέον στον δρόμο της αιωνιότητας, αισθάνεται ότι η παρουσία αυτού του ανθρώπου υπήρξε για την Εκκλησία της Ελλάδος ένα όνειρο που βγήκε αληθινό. Δεν ήταν μόνο η προσωπικότητα του, η λεβεντιά του, το χαμόγελο του, η αποφασιστικότητα του να πορευθεί στον δρόμο της αγάπης και της διακονίας του ανθρώπου που τον καθιστούσαν ξεχωριστό. Ήταν πάνω από όλα η ανθρωπιά του, το νεανικό του σφρίγος, η χαρά και η αισιοδοξία που ένιωθε κανείς όταν ήταν δίπλα του. Δεν υπήρξε τίποτα εκ των προτέρων ακατόρθωτο για εκείνον. Ο νους και η καρδιά του γεννούσαν ιδέες, οράματα, «χρηστές ελπίδες», όπως χαρακτηριστικά έλεγε, και πάντοτε προσπαθούσε να υλοποιήσει, χωρίς να υπολογίζει ενίοτε το προσωπικό κόστος. Άνθρωπος που εργαζόταν αδιάκοπα, που ενέπνεε αδιάκοπα, που ζούσε για το Θεό και την Εκκλησία. Ο κόσμος αγάπησε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο όσο κανέναν άλλο. Ακόμα κι αυτοί που δεν συμφωνούσαν με τις θέσεις του, την κριτική του, την προσωπικότητα του, στην ύστερη δοκιμασία του κατανόησαν το χάρισμα του και αναγνώρισαν πως ό,τι κι αν έκανε, το κριτήριο του ήταν η αγάπη για τον Θεό, την Εκκλησία, την πατρίδα και τον άνθρωπο»!....
Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός
Πηγή: Ι.Μ. Δημητριάδος
Συμπληρώνονται σήμερα 14 χρόνια από την ημέρα της εκδημίας
του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στις
« Ο Μακαριστός Χριστόδουλος νομίζω ότι είχε το μοναδικό προνόμιο και χάρισμα από τον Θεό να μπορεί να εκφράζει τις καρδιές των ανθρώπων, μιλούσε στο λαό, αλλά μιλούσε από τον λαό για τον λαό και το έκανε σε μια περίοδο που είχαν εκλείψει οι χαρισματικοί ηγέτες. Ο Χριστόδουλος αγάπησε όσο κανείς αυτή την πατρίδα και μπόρεσε προφητικά να μιλήσει για τις εξελίξεις». Για την γνωριμία του με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος είπε: «Διετέλεσα μέλος της Συνοδικής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, τον γνώρισα όμως πριν ως γιος Ιερέα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου ο ίδιος υπηρετούσε και μάλιστα ξεκίνησε την ιερατική του διακονία από μια γειτονική μας ενορία, του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, στη συνέχεια ως γραμματέας της Συνόδου στην οποία συνυπηρετούσε και ο Ιερέας πατέρας μου κι άκουγα για το φαινόμενο Χριστόδουλο». Στην ερώτηση για τον αν λείπει ο Χριστόδουλος από την Ελλάδα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος είπε: νομίζω ότι αυτό είναι πασιφανές…είναι σίγουρο πως οι άνθρωποι αισθάνονται ότι απουσιάζει, κι όπως ελέχθη μπορεί να μην είναι μαζί μας αλλά είναι παρών με τα κείμενα του, με τους λόγους του και νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε από τον ίδιον»…
Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός
Πηγή: Ι.Μ. Δημητριάδος
Απόσπασμα από το "Ενοριακό Αρχονταρίκι" με θέμα: "Η Παιδεία στην εποχή της κρίσης και η κρίση της παιδείας" που προβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στο πρόγραμμα "Ενορία εν δράσει" του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Στην εκπομπή συμμετείχαν ο Χρήστος Καπαγερίδης, Δάσκαλος, Υποδιευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, MSc Λαογραφίας, ο Γεώργιος Καμαριώτης, Καθηγητής Πληροφορικής, Υποδιευθυντής 3ου ΕΚ Πειραιά, 1ου ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και ο Κώστας Ζουρδός, θεολόγος, υποψ. MSc Επικοινωνιακής Θεολογίας και Μ.Μ.Ε.
Απόσπασμα από το "Ενοριακό Αρχονταρίκι" με θέμα: "Η Παιδεία στην εποχή της κρίσης και η κρίση της παιδείας" που προβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στο πρόγραμμα "Ενορία εν δράσει" του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Στην εκπομπή συμμετείχαν ο Χρήστος Καπαγερίδης, Δάσκαλος, Υποδιευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, MSc Λαογραφίας, ο Γεώργιος Καμαριώτης, Καθηγητής Πληροφορικής, Υποδιευθυντής 3ου ΕΚ Πειραιά, 1ου ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και ο Κώστας Ζουρδός, θεολόγος, υποψ. MSc Επικοινωνιακής Θεολογίας και Μ.Μ.Ε.
Πολλοί τον αντιπαθούσα, κάποιοι τον έστελναν και στα δικαστήρια. άλλοι τον αγαπούσαν και γέμιζαν ασφυκτικά τις παραστάσεις του. Όλοι όμως παραδέχονταν ότι ο Τζίμης Πανούσης, που έφυγε από τη ζωή στα 64 του, ήταν μια προσωπικότητα μοναδική. Στην κυριολεξία. Κανείς άλλος δεν ήταν σαν αυτόν και ο ίδιος δεν ήθελε να μοιάσει σε κανέναν άλλον.Μερικά στιγμιότυπα από την ασυμβίβαστη ζωή του.
Στη φωτογραφία, επί σκηνής! Γκροτέσκος, προκλητικός αλλά αναλυτής της νεοελληνικής πραγματικότητας με χειρουργική ακρίβεια.
Πηγή: Protagon.gr
Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου
Συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την ημέρα της ιστορικής
και σημαντικής Μυστικής Συνέλευσης της Βόστιτσας, στις
Στη διαδικτυακή εκπομπή "Πέρασμα" του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών που προβλήθηκε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, συζητήθηκαν τα προβλήματα, η καθημερινότητα και ο αγώνας της εκπαίδευσης των τυφλών και κωφών παιδιών στο ξημέρωμα του 2022. στην εκπομπή συμμετείχαν οι, κ. Μαρία Ζέζα, Προϊσταμένη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλοκωφών Καλλιθέας, η κ. Σπυριδούλα Καρίπη, Προϊσταμένη του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών και Βαρηκώων Αργυρούπολης και ο κ. Στράτος Πατρινός, Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Θεολόγος. Την συζήτηση συντόνιζε ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεολόγος - Συγγραφέας.
Κώστας Ζουρδός
Πολλοί τον αντιπαθούσα, κάποιοι τον έστελναν και στα δικαστήρια. άλλοι τον αγαπούσαν και γέμιζαν ασφυκτικά τις παραστάσεις του. Όλοι όμως παραδέχονταν ότι ο Τζίμης Πανούσης, που έφυγε από τη ζωή στα 64 του, ήταν μια προσωπικότητα μοναδική. Στην κυριολεξία. Κανείς άλλος δεν ήταν σαν αυτόν και ο ίδιος δεν ήθελε να μοιάσει σε κανέναν άλλον.Μερικά στιγμιότυπα από την ασυμβίβαστη ζωή του.
Στην φωτογραφία, Οκτώβριος του 2010, ο Τζίμης Πανούσης προσέρχεται στα δικαστήρια κατηγορούμενος για εξύβριση εθνικού συμβόλου και παράνομη αφισοκόλληση. Για να ολοκληρωθεί το σουρεάλ της κατηγορίας του επιτίθεται η γνωστή Ελένη Λουκά.
Πηγή: Protagon.gr
Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωτοπρεσβύτερου π. Σπυρίδωνα Βασιλάκου με θέμα: "Τα γράμματα της εξορίας" (Από τις επιστολές του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 στο πρόγραμμα "Ενορία εν δράσει"!
Κώστας Ζουρδός
Του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου
Στην ηλικία τον ογδόντα
ετών και ενώ εφησύχαζε στην Παιανία Αττικής, στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως
Πειραιώς, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος άρχισε να καταγράφει τις
μεγάλες στιγμές της ζωής του με τίτλο: «Αναμνήσεις». Μέσα από τον γλαφυρό του λόγο
γνωρίζουμε μια εποχή και μαθαίνουμε τους αγώνες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε
για να πραγματοποιήσει το σπουδαίο του έργο!
Και ένα δεύτερο περιστατικό διασώσεως μου θέλω να καταγράψω. Ήταν το έτος 1943. Ξημέρωνε 2 Μαΐου, ημέρα της ανακομιδής των ιερών λειψάνων λειψάνων του αγίου Αθανασίου. Τα ξημερώματα χτυπούν την πόρτα του σπιτιού μου και μπαίνουν μέσα δυο Γερμανοί στρατιώτες. Παίρνουν βιαίως τον πατέρα μου και εμέ, δεν ενοχλούν καθόλου την μητέρα μου, τις αδελφές μου και τη γιαγιά μου. Μας οδηγούν στην κεντρική πλατεία του Βαρθολομιού, την λεγόμενη τότε Τρίφτη. Εκεί βλέπουμε πλήθος ανδρών και νέων, περίπου 1500 άνδρες και νέοι. Γύρω στην πλατεία είχαν στημένα μυδράλια και πολυβόλα με στραμμένες τις κάνες προς εμάς. Όπως μάθαμε, την νύχτα οι αντάρτες είχαν σκοτώσει πιο πέρα από το Βαρθολομιό κάποιους Γερμανούς στρατιώτες. Σε αντίποινα οι Γερμανοί, ετοιμάστηκαν να εκτελέσουν όλο τον ανδρικό πληθυσμό του Βαρθολομιού. Ήμεθα ετοιμοθάνατοι! Μας κράτησαν εκεί, στην πλατεία, μέχρι της δέκα το πρωί μέσα σε μια αγωνία και μια προσμονή θανάτου. Μετά μας άφησαν και γυρίσαμε στα σπίτια μας. Κάτι διαπραγματεύσεις μεσολάβησαν και γλυτώσαμε από την εκτέλεση. Έτσι είχαν εκτελέσει όλους τους άνδρες στα Καλάβρυτα. Δεν έμαθα ποτέ πως μετενόησαν και δεν μας εκτέλεσαν. Πρέπει όμως να σημειώσω ότι πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στην Ηλεία τις είχε σώσει ο τότε αείμνηστος Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος, ο οποίος πολλές φορές είχε επέμβει για να σώσει κρατούμενους και ετοιμοθάνατους από αντίποινα Γερμανών για κάποιες δολοφονίες Γερμανών από αντάρτες. Ο Ηλίας Αντώνιος ήταν αγαθή ψυχή. Εγώ από την παιδική ηλικία διασώζω πάρα πολύ καλές αναμνήσεις… Τα δύο αυτά περιστατικά αποτελούν αναμνήσεις στην ψυχή μου θαυμαστής επέμβασης του Θεού, του Σωτήρος μου. Τότε, 2 Μαΐου, μας έσωσε πραγματικά ο Θεός από βέβαιο θάνατο, από εκτέλεση που είχαν ετοιμάσει οι Γερμανοί το πρωί. Έχω πολλές θαυματουργικές επεμβάσεις διασώσεως μου από κινδύνους. «Το έλεος Σου καταδιώξει με πάσας τας ημέρας της ζωής μου» (Ψαλ. κβ΄, 6).
Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός
Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου
Συμπληρώθηκαν 417 χρόνια από την εκτύπωση του πρώτου μυθιστορήματος στην εκδοτική ιστορία που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1605 και δεν είναι άλλο από το έργο του συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, «Δον Κιχώτης»! Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες στον πρόλογο του βιβλίου σημειώνει πως συνέλαβε την ιδέα της συγγραφής του στην φυλακή και αναφέρεται στην περίοδο που πέρασε στη φυλακή του Κάστρο ντελ Ρίο το 1592. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε σε δύο μέρη με το πρώτο το 1605 και το δεύτερο μετά από δέκα χρόνια το 1615. Επηρέασε σημαντικά την ισπανική λογοτεχνία αλλά και την νεότερη δυτική λογοτεχνία στην οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης.
Απόσπασμα από την ομιλία με θέμα: "Ελλάς: Γέννα ηρώων και εφιαλτών" του Αρχιμανδρίτου π. Διονύσιου Κατερίνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που πραγματοποίησε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος "Ενορία εν δράσει"...
Στην ΕΡΤ παραχώρησε χθες 17 Ιανουαρίου 2022, μια σύντομη δήλωση μεστή νοημάτων η Μαρίζα Φασιανού , σύζυγος του αείμνηστου Αλέκου Φασιανού. Η κ. Φασιανού τόνισε πως ο αείμνηστος και σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός ανήκει πια στο αιώνιο!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, σαν σήμερα είχε γεννηθεί, στις 17 Ιανουαρίου 1939 στην Ξάνθη. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είχε στενές πνευματικές σχέσεις με τον Πειραιά και συχνά λειτουργούσε στους Ναούς της Μητροπόλεως Πειραιώς. Στην φωτογραφία ως Μητροπολίτης Δημητριάδος σε λειτουργία στην Αγία Τριάδα Πειραιώς!
Κώστας Ζουρδός
Του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου
Στην ηλικία τον ογδόντα ετών και ενώ εφησύχαζε στην Παιανία Αττικής, στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Πειραιώς, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος άρχισε να καταγράφει τις μεγάλες στιγμές της ζωής του με τίτλο: «Αναμνήσεις». Μέσα από τον γλαφυρό του λόγο γνωρίζουμε μια εποχή και μαθαίνουμε τους αγώνες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να πραγματοποιήσει το σπουδαίο του έργο!
Ζωηρές παραμένουν στη μνήμη μου περιπτώσεις, όπου διέτρεξα
κίνδυνο βεβαίου θανάτου και ο Θεός με ελέησε και με έσωσε. Ήταν το έτος 1942.
χειμώνας. Μαύρη Κατοχή, στερήσεις, δυστυχία. Ήμουν δεκαέξι ετών. Ο πατέρας μου
με έστειλε στη μικρή πολίχνη Ανδραβίδα, σε κάποιον γνωστό του, να ανταλλάξω δύο
δοχεία λάδι με καλαμπόκι, πολύτιμο προϊόν στην εποχή εκείνη, που δεν υπήρχε
σιτάρι. Φθάνω με το υποζύγιο και με τα δοχεία το λάδι στις δέκα η ώρα το πρωί
στην Ανδραβίδα. Ο άνθρωπος όμως, προς συνάντηση του οποίου πήγαινα, απουσίαζε
από το σπίτι του. Τότε δεν υπήρχε η ευχέρεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που
υπάρχει σήμερα. Περίμενα απ’ έξω από το σπίτι του πεινασμένος, ώσπου να έρθει.
Ήρθε το βράδυ με δέκα ώρες καθυστέρηση. Έγινε η ανταλλαγή, του έδωσα το λάδι
και μου έδωσε το καλαμπόκι, το φόρτωσα στο ζώο και βράδυ, νυχτωμένα πλέον,
ξεκίνησα πεζοπορών, επιστρέφοντας στο Βαρθολομιό με το πολύτιμο φορτίο. Έφθασα
στο ενδιάμεσο χωριό Καβάσιλα και από εκεί πήρα το μονοπάτι δίπλα στη
σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε τα Καβάσιλα με το Βαρθολομιό. Δρόμος δημόσιο
Καβάσιλα – Βαρθολομιό δεν υπήρχε. Υπήρχε ένας λασπόδρομος Γαστούνη – Βαρθολομιό,
αλλά διεκόπτετο από τον Πηνειό Ποταμό, που δεν είχε τότε γέφυρα. Τον χειμώνα
ήταν αδιάβατος, ήταν γεμάτος νερό. Το καλοκαίρι η διάβαση γινόταν με μια βάρκα.
Μοναδική λοιπόν διάβαση ήταν το μονοπάτι δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή
Καβασίλων – Βαρθολομιού. Το μονοπάτι κάθε λίγο διακόπτετο από μικρούς
χείμαρρους που είχαν λίγο νερό και αρκετή λάσπη. Περνούσα τους χειμάρρους μέσα
στο νερό και τη λάσπη με το ζώο. Είχα γίνει μούσκεμα. Έφθασα στο άκρον του
Βαρθολομιού στις δώδεκα η ώρα τα
Συνεχίζεται....
Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός
Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος
Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις
Κώστας Ζουρδός
Ο διεθνούς φήμης και μεγάλος ζωγράφος αείμνηστος Αλέκος Φασιανός σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Βασίλη Ταλαμάγκα στην εκπομπή "Επωνύμως" που προβλήθηκε στην ΕΡΤ! Ένα μικρό αφιέρωμα στην μνήμη του!
Κώστας Ζουρδός
Έφυγε για το ουράνιο ταξίδι, χθες Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022, ο Μεγάλος μας Ζωγράφος Αλέκος Φασιανός σε ηλικία 88 στο σπίτι του δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρίζα και στα δύο τους παιδιά. Ο Αλέκος Φασιανός σπούδασε στην Ευρώπη και ήταν ενήμερος για όλες τις ευρωπαϊκές τάσεις της ζωγραφικής αλλά δεν συντάχθηκε με τα ευρωπαϊκά πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής. Έμεινε πιστός στην ελληνική ζωγραφική παράδοση και στις καταβολές της αλλά και στην παραστατική ζωγραφική. Στα θέματα του κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα-παράσταση και σχεδιάζει σχηματοποιημένα με λιτά καθαρά περιγράμματα με ελάχιστη φωτοσκίαση σε συνθέσεις επίπεδες. Τα μοτίβα του είναι σχεδόν πάντα ανθρωποκεντρικά. Συνεργάσθηκε με το Εθνικό Θέατρο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος αλλά και με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Παράλληλα με την ζωγραφική ο Αλέκος Φασιανός ασχολήθηκε με την πεζογραφία και την ποίηση εκδίδοντας δικά του έργα. Σε μια συνέντευξη του τον Φεβρουάριο του 2021 στην Athens Voice είχε χαρακτηριστικά αναφέρει σε κάποιο σημείο: «Αισθάνομαι με χρώματα… Επιθυμώ τα έργα μου να αποπνέουν γαλήνη, ανάταση ψυχής»! Εκτός από την καλλιτεχνική και πνευματική του παρουσία ο Αλέκος Φασιανός ήταν ένας σεμνός, απλός και βαθύτατα φιλοσοφημένος καλός άνθρωπος. Η απώλεια του είναι βαθιά για τον ελληνικό μας πολιτισμό. Αιωνία η μνήμη!...
Κώστας Ζουρδός
«Πατριαρχική συγνώμη»
για τον Άγιο Νεκτάριο,
Του Κώστα Ζουρδού,
θεολόγου
Η ημερομηνία της 15ης Ιανουαρίου είναι σημαδιακή και θαυματουργή για τον Άγιο Νεκτάριο και αποτελεί χαρακτηριστικό ορόσημο της θαυμαστής ζωής του. Στις 15 Ιανουαρίου του 1847, ο Άγιος Νεκτάριος έλαβε το βάπτισμα στην γενέτειρά του Σηλυβρία και πήρε το όνομα Αναστάσιος. Τριάντα χρόνια μετά, στις 15 Ιανουαρίου του 1877 χειροτονήθηκε Διάκονος στη Χίο και έλαβε το όνομα Νεκτάριος. Δώδεκα χρόνια μετά, στις 15 Ιανουαρίου του 1889, χειροτονήθηκε από τον τότε Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο, Μητροπολίτης Πενταπόλεως στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ωστόσο το1890 εκδιώχθηκε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «ως επαναστάτης κατά της εκκλησιαστικής αρχής» χωρίς ποτέ να ακούσει τις καταγγελίες και να απολογηθεί για αυτές. Ο Άγιος Νεκτάριος σήκωσε αγόγγυστα τον σταυρό του μαρτυρίου και δικαιώθηκε εκκλησιαστικά 108 χρόνια μετά με την Πατριαρχική συγγνώμη του Μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου. Ο Μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος πήρε την απόφαση να δικαιώσει τον Άγιο Νεκτάριο για τις άδικες συκοφαντίες εναντίον του και να τον «αποκαταστήσει» εκκλησιαστικά διαγράφοντας τις κατηγορίες και επαναφέροντας τον στα δίπτυχα της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ως λαϊκός κατηχητής το 1954 σε εκδρομή με μαθητές του. Στην φωτογραφία δεύτερος από αριστερά ο Αθανάσιος Λένης, π. Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος!
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος εισέρχεται στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου για να παρακολουθήσει την εκδήλωση της Αδελφότητας Αετόπετρας Δωδώνης Ηπείρου στις 16 Νοεμβρίου 1980!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος σε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς το 1980! Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Πρωτοσύγκλελος της Μητροπόλεως Πειραιώς Επίσκοπος Νεοχωρείο Σπυρίδων (Μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαληνίας), ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως π. Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος (νυν Μητροπολίτης Δημητριάδος) και ο Διάκονος π. Χριστοφόρος Καρακάσης (Αρχιμανδρίτης και Πνευματικός )!
Κώστας Ζουρδός
Στις 13 Ιανουαρίου 2019, αναχώρησε από τα επίγεια για την ουράνια πατρίδα ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, εντελώς ξαφνικά και απροσδόκητα. Ο Μακαριστός Παύλος ήταν προικισμένος από τον Θεό με πολλά χαρίσματα με τα κυριότερα να είναι η αλήθεια και η αγάπη. Στην μνήμη του σήμερα αναρτούμε ένα αφιέρωμα που προβλήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2019 στο πρόγραμμα Ενορία Εν δράσει στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς με τους Ηλία Λιαμή Δρ. Θεολογίας-Μουσικολόγος, Συγγραφέας, τον π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Διευθυντή Τομέα Γάμου και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του κ. Κωνσταντίνου Γανωτή, Φιλόλογου, Συγγραφέα!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος στην Ωραία Πύλη για την "Μεγάλη Είσοδο" του Ιερού Ευαγγελίου μαζί με τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως Πειραιώς π. Ιγνάτιο Γεωργακόπουλο (νυν Μητροπολίτη Δημητριάδος ) στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς το 1980! Στην φωτογραφία διακρίνεται και ο Διάκονος π. Χριστοφόρος Καρακάσης ( Αρχιμανδρίτης και Πνευματικός Πατέρας)!
Κώστας Ζουρδός
Του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου
Στην ηλικία τον ογδόντα ετών και ενώ εφησύχαζε στην Παιανία Αττικής, στις
κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Πειραιώς, ο Μακαριστός Πειραιώς Καλλίνικος άρχισε
να καταγράφει τις μεγάλες στιγμές της ζωής του με τίτλο: «Αναμνήσεις». Μέσα από
τον γλαφυρό του λόγο γνωρίζουμε μια εποχή και μαθαίνουμε τους αγώνες και τις δυσκολίες
που αντιμετώπισε για να πραγματοποιήσει το σπουδαίο του έργο!
«Ένα μικρό γεγονός θα ήθελα να σημειώσω. Στα μαύρα εκείνα χρόνια της Κατοχής τα σχολεία είχαν κλείσει. Οι μέρες ήταν δύσκολες και οι στερήσεις πολλές. Η πείνα είχε εξαναγκάσει να έρθει στο Βαρθολομιό ένας αξιόλογος μουσικοδιδάσκαλος από την Πάτρα. Τον έλεγαν Δημήτριο Παναγιωτόπουλο, αν θυμάμαι καλά. Τότε πάρα πολλοί άνθρωποι σπουδαίοι και προσοντούχοι είχαν εξαναγκαστεί να φύγουν από τις πόλεις και να καταφύγουν σε μικρά μέρη, για να μπορέσουν να ζήσουν. Δίναμε λοιπόν, θυμάμαι, ένα καρβέλι ψωμί σαν πληρωμή και μου μάθαινε ο καθηγητής εκείνος Βυζαντινή μουσική. Επί τρία χρόνια μου έκανε συστηματικά μαθήματα και από εκείνον έμαθα τα λίγα μουσικά που γνωρίζω. Διδάχθηκα εκτός από την θεωρία, ασκήσεις παραλλαγής, τους οκτώ ήχους από το Αναστασιματάριο του Ιωάννη, τις καταβασίες όλες από το Ειρμολόγιο της «Ζωής», δοξαστικά του ενιαυτού από την Κυψέλη και αργοσύντομες δοξολογίες διαφόρων μουσικοδιδάσκαλων. Από ένα ογκώδες μουσικό βιβλίο, θυμάμαι – που δεν συγκρατώ τον τίτλο του – διδάχθηκα τα Χερουβικά του Φωκαέως, του Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου και του Νικόλαου Πρωτοψάλτου. Όπως επίσης διδάχθηκα πολλά Κοινωνικά και καλοφωνικούς ειρμούς και κρατήματα. Η εκμάθηση της Βυζαντινής μουσικής τα χρόνια της Κατοχής είχε σημαντική σημασία στη ζωή μου. Με βοήθησε, ώστε από τα δεκαεννέα μου χρόνια να ψάλλω ως δεξιός Ιεροψάλτης στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της γενέτειρας μου και να εξοικονομώ κάτι προς βοήθεια της πολυμελούς οικογένειας μου. Η εκμάθηση της μουσικής με βοήθησε κατόπιν σε ολόκληρη τη ζωή μου στην άσκηση του λειτουργικού μου έργου. Οφείλω ευγνωμοσύνη στον άνθρωπο εκείνο, που με δυσκολίες και με κόπο μου έμαθε μουσική, η οποία με βοήθησε σημαντικά σε ολόκληρη τη ζωή μου. Το θεωρώ ευλογία Θεού»…
Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος καλωσορίζει και νουθετεί τους κατασκηνωτές έξω από το καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στις 14 Ιουνίου 1986. Στην φωτογραφία και ο Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Πιστολής (νυν Μητροπολίτης Σάμου)
Σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,
στις
Κώστας Ζουρδός
Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου
Τον Ιανουάριο του 1962 ιδρύεται η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς με το νόμο 3952/1959 και το Βασιλικό Διάταγμα της 16/1959, επί Αρχιεπισκόπου Θεόκλητου Β΄ Παναγιωτόπουλου!
Τον Απρίλιο του 1959 δημοσιεύεται ο παραπάνω ιδρυτικός Νόμος 3952 της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο 16: "Ιδρύεται Μητρόπολις Πειραιώς με έδραν την πόλιν του Πειραιώς και περιφέρειαν του τέως ομώνυμου Δήμου, πληρωθησομένην άμα τη χηρεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τας οποίας εν τω μεταξύ αποτελεί τμήμα"! Από το άρθρο αυτό καταλαβαίνουμε γιατί ενώ η Μητρόπολη Πειραιώς ιδρύεται με νόμο το 1959 αλλά επίσημα εφαρμόζεται το 1962 και αυτό γιατί βάσει του νόμου αναπόσπαστο είναι κομμάτι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέχρι το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου Β΄Παναγιωτόπουλου!
Ένα απόσπασμα από την συζήτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Ερμιονίδος, Τροιζηνίας και Αιγίνης κ. Εφραίμ στο πρόγραμμα ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει 2021 στην ενότητα "Εκ βαθέων" με τον Κώστα Ζουρδό. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς!
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος τελεί τον αγιασμό για την έναρξη του σχολικού έτους 1978-1979 και των δραστηριοτήτων του Πειραϊκού Συνδέσμου! Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1978, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος απένειμε χρηματικά βραβεία για τους διακριθέντες μαθητές του προηγούμενου σχολικού έτους!
Κώστας Ζουρδός
Στη διαδικτυακή εκπομπή «Πέρασμα» του Ιδρύματος Νεότητας και
Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τη Δευτέρα
Κώστας Ζουρδός
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ευλογεί και εκφωνεί λόγο παρουσία των αρχών της Πόλης σε εκδήλωση κοπής πίτας της Μητροπόλεως Πειραιώς. Στην φωτογραφία διακρίνεται και ο Υπουργός (και μετέπειτα Δήμαρχος Πειραιά) κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ευλογεί την πίτα της "Ελληνικής Ακτοπλοίας" στις 19 Ιανουαρίου 1987 πάνω στο πλοίο "ΙΚΑΡΟΣ"...
Κώστας Ζουρδός
Από το Θέατρο της Δευτέρας παρακολουθήστε το έργο "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης " με τον Βασίλη Τσιβιλίκα, τον Γιώργο Κιμούλη, την Καίτη Ιμπροχώρη και τον Ντάνο Λυγίζο! Την σκηνοθεσία της παράστασης έχει κάνει ο Αλέκος Σακελλάριος ο οποίος έχει γράψει και το έργο το 1955 και το πρώτο έπαιξαν στο θέατρο ο θίασος Ντίνου Ηλιόπουλου - Μίμη Φωτόπουλου. Το έργο μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη το 1963 σε σκηνοθεσία και σενάριο Αλέκου Σακελλάριου με πρωταγωνιστές τους: Ντίνο Ηλιόπουλο, Μάρω Κοντού, Κώστα Βουτσά, Γιώργο Κωνσταντίνου, Καίτη Πάνου και Χρήστο Τσαγανέα. Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις 25 Φεβρουαρίου του 1963 σε παραγωγή της Finos Film και έκοψε 61.734 εισιτήρια. Το Θέατρο της Δευτέρας και η συστηματική σπουδαία αρχειοθέτηση της ΕΡΤ μας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις και αγαπημένους ηθοποιούς σε έργα και ρόλους που δεν είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε!
Κώστας Ζουρδός
Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου
Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι μια καταξιωμένη δημοσιογράφος που γεννήθηκε στην Ουκρανία και έζησε στην Λευκορωσία. Εκτός από την δημοσιογραφία έχει ασχοληθεί και με την συγγραφή θεατρικών έργων αλλά και με την συγγραφή βιβλίων. Το είδος της λογοτεχνίας που ακολουθεί είναι της λεγόμενης τεκμηριωμένης πεζογραφίας. Μέσα από αληθινές μαρτυρίες καταγράφει μυθιστορηματικά αλλά αληθινά το θέμα με το οποίο καταπιάνεται και που είναι και επίκαιρο και συναρπαστικό αλλά και διαχρονικό γεγονός που αφορά τους αναγνώστες κάθε εποχής. Στο βιβλίο: « ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» η συγγραφέας προσπαθεί μέσα από την προφορική ιστορία των ανθρώπων που έζησαν την παντοκρατορία της ΕΣΣΔ αλλά και την κατάρρευση της να μας δώσει με απτά και συγκλονιστικά ιστορούμενα κείμενα να κατανοήσουμε τη σοβιετική και την μετα-σοβιετική ταυτότητα! Αλλά και να θέσει εκ νέου ερωτήματα για την ζωή, την ελευθερία, την ανθρώπινη υπόσταση και τον θάνατο.
π. Παύλος Ευδοκίμωφ
Μέχρι τόν Δ° αἰώνα, ἡ Γέννηση καί ἡ Βάπτιση τοῦ Κυρίου ἑορτάζονταν τήν ἴδια ἡμέρα. Ἡ ἑνότης τους εἶναι ἀκόμη ὁρατή στήν παρόμοια σύσταση τῶν ἀκολουθιῶν αὐτῶν τῶν δύο ἑορτῶν καί δείχνει μιά ὁρισμένη συμπλήρωση τοῦ γεγονότος τῆς Γεννήσεως σ’ἐκεῖνο τῆς Βαπτίσεως. Στή Γέννησή του, λέγει ὁ ἅγιος Ἰερώνυμος, ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ ἦλθε στόν κόσμο μέ κρυφό τρόπο, στήν Βάπτισή του ἐμφανίστηκε μέ φανερό τρόπο. Ἐπίσης ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος: Τά Θεοφάνεια δέν εἶναι ἡ ἑορτή τῆς Γεννήσεως ἀλλά τῆς Βαπτίσεως. Πρίν ἦταν ἄγνωστη ἀπό τό λαό, μέ τή Βάπτιση, ἀποκαλύπτεται σέ ὅλους. Τό Ἅγιο Πνεῦμα ἀναπαύεται αἰώνια ἐπάνω στόν Υἱό ἐκδηλωτική δύναμη ἀποκαλύπτει τόν Υἱό στόν Πατέρα καί τόν Πατέρα στόν Υἱό καί πραγματοποιεῖ ἔτσι τή θεία γενεαλογία, εἶναι ἡ αἰώνια χαρά… ὅπου οἱ τρεῖς χαίρονται μαζί. Ἡ ἐνσάρκωση ριζώνεται στήν ἴδια πράξη γενεαλογίας ἀλλά πού καλύπτει προοδευτικά τήν ἀνθρωπότητα τοῦ Χριστοῦ. Στή Γέννηση, τό Ἅγιο Πνεῦμα κατεβαίνει στήν Παρθένο καί τήν κάνει πραγματικά Θεοτόκο, Μητέρα τοῦ Θεοῦ: «τό γενώμενον ἅγιον κληθήσεται υἱός Θεοῦ» (Λουκ. 1, 35).
Παρακολουθήστε το σύντομο βίντεο που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος για την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων!
Συνέντευξη παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στο Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο κ. Θάνο Σιαφάκα. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα με νηφαλιότητα, σύνεση και αγάπη.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος στην ρίψη του Τίμιου Σταυρού για τον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά το 1980!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος κατά την διάρκεια της λιτανευτικής πομπής για την καθαγίαση των υδάτων στον Πειραιά το 1980! Στην φωτογραφία διακρίνονται ο Μακαριστός Επίσκοπος Νεοχωρίου Σπυρίδωνας Καλαφατάκης (Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως και μετέπειτα Μητροπολίτης Κεφαλληνίας), ο Μακαριστός Επίσκοπος Ελευσίνας Ιερόθεος, ο Διάκονος π. Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος (Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως και μετέπειτα Μητροπολίτης Δημητριάδος) ο Διάκονος Χριστοφόρος Καρακάσης (νυν Αρχιμανδρίτης), στην άκρη αριστερά ο Διάκονος π. Γεώργιος Τζελαλίδης (στρατιωτικός Ιερέας σήμερα) και ο Διάκονος π. Γεώργιος Γιακαλής (Ιερέας στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σήμερα)!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα απέναντι από τον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά, στις 6 Ιανουαρίου 1992, παρουσία του Πρωθυπουργού Τζανή Τζανετάκη!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ευλογεί την πίτα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Δραπετσώνας στις 3 Ιανουαρίου 1979. Στην φωτογραφία διακρίνεται ο Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Πιστολής (νυν Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας) και ο Διευθυντής του υποκαταστήματος κ. Ράντος!
Κώστας Ζουρδός
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος στον Αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά, στις 6 Ιανουαρίου 1988, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σαρτζετάκη και του Πρωθυπουργού κ. Ανδρέα Παπανδρέου!
Στο "Ενοριακό Αρχονταρίκι" του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος "ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει..." και στην Σοφία Χατζή, συνεργάτης του Ρ/Σ "Πειραϊκή Εκκλησία, συγγραφέα, μίλησε, την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021, ο Αρχιμανδρίτης π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ιεραπόστολος στη Σιέρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής.
Πηγή:enoriaendrasei.gr