Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η Κυριακή θα είναι αφιερωμένη στον Κύριο ή στον ήλιο του κέρδους;

του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, Από το Σαββατιάτικο ένθετο της «δημοκρατίας» για την ορθοδοξία
 
Αν επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε την αρχή της εργασίας στα κείμενα της Βιβλικής Κοσμογονίας, θα διαπιστώσουμε ότι η εργασία, όπως και οι ωδίνες του τοκετού και ο θάνατος, αποτελεί απότοκο και συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος!
Αν εξετάσουμε, όμως, το θέμα της εργασίας από μια άλλη παράμετρο, θα διαπιστώσουμε ότι χάρη στην εργασία, που σημαίνει «παραγωγή έργου», ο άνθρωπος μετέχει σε ιδιότητα αληθινά θεϊκή, καθώς καθίσταται δημιουργός του πνευματικού και υλικού πολιτισμού.
Πλήθος βιβλίων έχει γραφεί και πλείστες όσες απόψεις έχουν διατυπωθεί για την αναγκαιότητα, τη σημασία και την προσφορά της εργασίας στην ατομική και συλλογική ζωή. Ομως, όπως συμβαίνει πάντοτε αν δεν τηρηθεί το μέτρο, ακόμη και οι υψηλότερες ιδέες είναι δυνατόν να διαστρεβλωθούν.
Το ίδιο συνέβη και με την εργασία: Από μέσο έγινε σκοπός και από δημιουργία μετατράπηκε σε δουλεία και ονομάστηκε «δουλειά».

Μια προσευχή για τον Νέλσον Μαντέλα

 
Δέηση για την υγεία του ανθρώπου-συμβόλου για τους αγώνες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συμφιλίωσης των ανθρώπων, τον Νέλσον Μαντέλα ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας κ.Δαμασκηνός το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική, όπου νοσηλεύεται ο ιστορικός ηγέτης σε κρίσιμη κατάσταση.
Μάλιστα, ο κ. Δαμασκηνός έδωσε συνέντευξη σέ απ΄ευθείας πρόγραμμα σε δύο τηλεοπτικά κανάλια ήταν εκεί , αναφερόμενος πρωτίστως  γιά τό ενδιαφέρον τού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου για την κατάσταση της υγείας του Νέλσον Μαντέλα και διαβεβαιώνοντας για τις προσευχές του πρός τον Θεό μας.

Ο πατήρ της...Αραβίας

Του Δημήτρη Ριζούλη από την κυριακάτικη δημοκρατία
 
Κυριακή πρωί. Η καμπάνα στην Αγιά Σωτήρα της παλιάς Κοκκινιάς χτυπά και καλεί τους πιστούς για τον όρθρο και τη Θεία λειτουργία. Στο ναό τους περιμένει ένας αλλοδαπός ιερέας και ένα παπαδάκι με τατουάζ στα μπράτσα. Η ακολουθία που θα ξεκινήσει αναμφίβολα δεν είναι συνηθισμένη. Πρόκειται για τη μοναδική παράλληλη θεία λειτουργία που γίνεται ταυτόχρονα σε δυο γλώσσες. Τα ελληνικά και τα Αραβικά!
Ο ιερέας του ναού της Αγιά Σωτήρας είναι ο π. Αθανάσιος Χενέιν από την Αίγυπτο. Ένας πρώην Κόπτης (και μάλιστα προβεβλημένο στέλεχος) που έγινε Ορθόδοξος και προασπίζεται με πάθος την αυθεντική χριστιανική πίστη. Η μεταστροφή του φυσικά δεν ήταν εύκολη και του προκάλεσε πολλά προβλήματα. Ο δυναμικός ιερέας κατάφερε όμως να μετατρέψει την ενορία του σε «κατηχητικό» των αλλοδόξων και να δημιουργήσει μια μεγάλη παρέα Αράβων που ασπάστηκαν την ορθοδοξία. Βοηθός του στο ναό είναι ο Μιχαήλ, επίσης Αιγυπτιώτης και πρώην Κόπτης που κουβαλά  χαραγμένο στο δέρμα του, με τη μορφή τατουάζ,  τον Εσταυρωμένο.

«Ο Απόστολος των Εθνών επισκέφθηκε την Κω και δεν είναι δυνατόν να έμεινε άλαλος»

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες του Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου
 
Ὡς δὲ ἐγένετο ἀναχθῆναι ἡμᾶς ἀποσπασθέντας ἀπ᾿ αὐτῶν, εὐθυδρομήσαντες ἤλθομεν εἰς τὴν Κῶ, ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 21:1
Όπως αναφέρεται στις Πράξεις Αποστόλων ο απόστολος των εθνών και πρωτοκορυφαίος των αποστόλων, Παύλος,πέρασε και από τη νήσο Κω και δεν είναι δυνατόν στο πέρασμα του να έμεινε άλαλος να μην μίλησε, να μην δίδαξε τον λόγο της αλήθειας το λόγο της ζωής, να μην είπε τίποτα για το μήνυμα της ανάστασης του Ναζωραίου στους κατοίκους του νησιού αλλά και στους Εβραίους που κατοικούσαν εδώ.
Με αυτή την σημαντική διαπίστωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα του ιερού ναού αγίου Παύλου της πόλεως Κω κατά την διάρκεια του μεγάλου αρχιερατικού εσπερινού της εορτής των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, το ναό των οποίων με ιδιαίτερη αγάπη φροντίζουν και καλοπίζουν αθόρυβα οι ιερείς Περικλής Κιάρης και Σταύρος Διακοπαναγιωτης μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή.

'Ανοιγμα του Πάπα Φραγκίσκου στους Ορθοδόξους

4343
Σε εντυπωσιακές κινήσεις προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος προς την πλευρά της Ορθοδοξίας, χθες που εορταζόταν η μνήμη των κορυφαίων Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου,στο Βατικανό.
Ο Ποντίφηκας , κατά τους εορτασμούς της θρονικής εορτής της Εκκλησίας της Ρώμης, μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χαιρέτησε και ασπάστηκε τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, επικεφαλή της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Συγχρόνως από το μπαλκόνι του Αποστολικού Ανακτόρου, μετά τη λειτουργία, κάλεσε τις δεκάδες χιλιάδες πιστών να στείλουν τις εγκάρδιες ευχές τους στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να προσευχηθούν γιαυτόν. Μάλιστα τους κάλεσε να ψάλλουν όλοι μαζί το «Ave Maria» ως στήριξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Οι πέντε πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες από το ορθόδοξο Πάσχα

Ένας Έλληνας Μοναχός, ο π. Ιωακείμ Σωτηρόπουλος είναι ο νικητής του πρώτου βραβείου του διεθνή διαγωνισμού για την καλύτερη φωτογραφία με θέμα το ορθόδοξο Πάσχα. 
 
 

Λαβουαζιέ: Ο μεγαλοφυής επιστήμονας που καρατομήθηκε από τη Γαλλική Επανάσταση

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Μια από τις φετινές επετείους, που περνάει χωρίς καμία νύξη από πουθενά, είναι η 270ή επέτειος από τη γέννηση του μεγαλοφυούς επιστήμονα και δημιουργού της σύγχρονης Χημείας Αντουάν - Λοράν ντε Λαβουαζιέ. Όπως έγραψε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Λυών Ζαν Κεγερόν, "χωρίς τον Λαβουαζιέ η Χημεία δεν θα είχε εξελιχθεί σε επιστήμη" (1). Ο Λαβουαζιέ, παρά τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Γαλλία
και στην ανθρωπότητα, καρατομήθηκε, μετά από απόφαση του λαϊκού δικαστηρίου της Γαλλικής Επανάστασης. Πριν από 220 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1793, συνελήφθη και τον Μάϊο του 1794 έπεσε το κεφάλι του από τη γκιλοτίνα στο ικρίωμα. Ήταν 50 ετών και είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στην Επιστήμη. Ο καθηγητής Λέστερ σημειώνει σχετικά: "Η χημική δραστηριότητα του Λαβουαζιέ σταμάτησε απότομα όταν καρατομήθηκε στις 8 Μαϊου 1794, στα 50 χρόνια του. Μόνο να εικάσει μπορεί κανείς τι θα μπορούσε να είχε επιτύχει αν ζούσε και συνέχιζε το επιστημονικό του έργο. Παρ' όλα αυτά, το έργο που είχε φέρει εις πέρας ήταν αρκετό για να δώσει στη Γαλλία μια υπεροχή στη χημεία, που κράτησε για πολλά χρόνια και για να τη θέσει σε μια πορεία που της επέτρεψε να αναπτύξει τις δυνατότητές της με τρόπους που τα αποτελέσματά τους δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως" (2).

Δεν πρέπει να γίνει το έμβρυο πειραματόζωο και αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης στο όνομα της επιστήμης



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία έτη έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση
επιστημονικών ερευνών στο έμβρυο, δαπανώντας τεράστια κονδύλια προς το σκοπό αυτό.
Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα οδηγήσει μοιραία να γίνει το έμβρυο πειραματόζωο και αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης στο όνομα της επιστήμης. Κάθε πολιτική σκοπιμότητα υποστήριξης θα πρέπει να αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση των ενεργειών της ΕΕ που αποσκοπούν στην καταστροφή των ανθρώπινων εμβρύων.
Κάθε πρωτοβουλία όμως που δε σέβεται την αξία της ανθρώπινης ζωής, θίγει τον πολιτισμό μας και την υπόστασή μας.

Κυριακή των Αγίων Πάντων

Χριστάκης Ευσταθίου Θεολόγος.
Στις κορυφογραμμές της πίστης
«Οι Άγιοι Πάντες διά πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας»
Μάρτυρες της αλήθειας και της σωτηρίας που προσφέρει ο Χριστός «έως εσχάτου της γης» έγιναν μετά την Πεντηκοστή οι Άγιοι Απόστολοι. Τις διόδους της φωτεινής τους πορείας ακολούθησαν και όλοι οι άγιοι που κοσμούν το στερέωμα της Εκκλησίας και τη λαμπρύνουν με τη μαρτυρία τους. Σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, η Εκκλησία μας τιμά την ιεράν μνήμη όλων «των απ’ αιώνος ευαρεστησάντων αγίων» Επειδή υπάρχον και πρόσωπα που δεν έγιναν γνωστά και δεν συμπεριλήφθηκαν τα ονόματά τους στο αγιολόγιο, με τη σημερινή εορτή των Αγίων Πάντων, όλες οι μορφές που καταξιώθηκαν ν’ αγιάσουν απολαμβάνουν της τιμής που προσφέρει η Εκκλησία.
Εμπειρία του μαρτυρίου
Με το μαρτύριο που εκφράζεται μέσα από την πορεία που τη χαρακτηρίζει το θυσιαστικό ήθος και ύφος, ο Ἄγιος εκφράζει μια εμπειρία ζωής. Η θυσία του, μέσα από κόπους, ιδρώτας, θλίψη και το θάνατο ακόμα, ως έκφραση της παντοδύναμης αγάπης του Θεού “κατηγωνίσθη” τις ισχυρότερες εγκόσμιες εξουσίες. Καμία εξουσία δεν μπόρεσε να λυγίσει τις άγιες αυτές μορφές, επειδή η αγάπη τους αγκάλιασε ακόμα και τους διώκτες και τους δημίους που έστηνε κάθε φορά απειλητικά μπροστά τους.

Οι Άγιοι και η εποχή μας

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
Πόσο εφικτή είναι η αγιότητα στην εποχή μας; Μπορεί να υπάρξει άγιος σήμερα; Το ερώτημα τίθεται για τον πρόσθετο λόγο ότι η αγιότητα δεν είναι άγνωστο φαινόμενο, όπως όταν πρωτοξεκίνησε η Εκκλησία. Τότε ο κόσμος δεν ήξερε τι σημαίνει Τριαδικός Θεός, τι σημαίνει πίστη, τι σημαίνει χριστιανική ζωή, τι σημαίνει κάποιος να λαμβάνει ως καρπό της καθόδου του Αγίου Πνεύματος την αγιότητα ως την μέγιστη δωρεά και στην παρούσα και στην αιώνια ζωή. Για τον κόσμο η αγιότητα ήταν μία κατάσταση που ούτε κατά λέξιν ούτε κατά διάνοιαν μπορούσε να υπάρξει. Σήμερα, η αγιότητα μπορεί να περιφρονείται από τους πολλούς, ωστόσο θεωρείται μία δεδομένη κατάσταση, έστω και μόνο για τον παρόντα κόσμο από αυτούς που δεν πιστεύουν στο Θεό ή για την μεταφυσική κατάσταση του ανθρώπου, σύμφωνα με όσους πιστεύουν, αλλά θεωρούν ότι η Εκκλησία υπάρχει για το επέκεινα.
Η εορτή των Αγίων Πάντων μας δείχνει ότι για το Ευαγγέλιο και τον αψευδή λόγο του Χριστού η αγιότητα χαρακτηρίζει τον άνθρωπο κάτω από τρεις προϋποθέσεις: την ομολογία, την υπέρβαση των δεσμών συγγένειας με τον κόσμο και τους οικείους και την ανάληψη του σταυρού, που συνεπάγεται η ακολούθηση του Χριστού.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο πανηγυρίζει την είσοδό του στο ΝΒΑ κάνοντας το Σταυρό του και ανεμίζοντας την Ελληνική Σημαία


Την υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ Έλληνας μπασκετμπολίστας πέτυχε ο Γιάννης Αντετοκούμπο στο ντραφτ του NBA που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).
Ο 18χρονος πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού επιλέχθηκε στο νούμερο 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς, ενώ μέχρι χτες η καλύτερη θέση που είχαν καταλάβει Έλληνες ήταν η 23η, την οποία το 1996 είχε πήρε ο Ευθύμης Ρεντζιάς και το 2008 ο Κώστας Κουφός.
«Δε μπορώ να περιγράψω πόσο ενθουσιασμένος αισθάνομαι να έχω επιλεγεί στον πρώτο γύρο απ' τους Μπακς! Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», δήλωσε λίγο αργότερα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Γιάννης Αντετοκούμπο, ενώ πρόσθεσε: «Δε φοβάμαι! Θα δώσω τα πάντα στο παρκέ και θα αποδείξω στους Μπακς πως έκαναν τη σωστή επιλογή!».

Η Βάπτιση Βουλευτή της Μοζαμβίκης στον Πειραιά από τον Μητροπολίτη Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου / φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός 
Με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Ιωάννης τέλεσε χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια
Αγρυπνίας στον παλαιό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καραβά στον Πειραιά, την βάπτιση του βουλευτή της Μοζαμβίκης Zacarias Jose.
Ο νεοφώτιστος Ορθόδοξος αφρικανός Χριστιανός, ο οποίος έλαβε το όνομα Ζαχαρίας - Θεόδωρος, κατηχήθηκε από τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης στη χώρα του, αλλά είχε εκφράσει την επιθυμία του να βαπτισθεί στην Ελλάδα. 

Έτσι, με την ευκαιρία της ολομέλειας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Αθήνα αυτές τις μέρες, προγραμματίστηκε το μυστήριο της Βαπτίσεώς του με αναδόχους τον ορθόδοξο βουλευτή της Ουγκάντας Theodore Sekikubo, ο οποίος είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας της Δ.Σ.Ο. με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, και την ελληνοαμερικανίδα βουλευτή της Πολιτείας Νιου Χάμσαϊαρ Ευσταθία Μπούρα.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΓΝΩΣΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ

1Πρ. Στεφάνου Αναγνωστόπουλου

Πριν από χρόνια, όταν ήμουν εφημέριος στον ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, μ’ εκάλεσαν νά εξομολογήσω εκτάκτως, κατόπιν δικής του επιθυμίας, ένα νέο άνδρα, 42 ετών, του οποίου το όνομα, ήτο Ξενοφών.Όταν πήγα, ήταν σε κακή κατάστασι. Ο καρκίνος με τις ραγδαίες μεταστάσεις τον είχε προσβάλλει καί στό κεφάλι.

Οι μέρες του μετρημένες. Ήταν μόνος στον θάλαμο, το διπλανό κρεββάτι ήταν άδειο, κι έτσι βρεθήκαμε μόνοι μας. Και μου είπε τα έξης, για το πως πίστεψε, αφού υπήρξε, όπως το τόνισε, “σκληρός άθεος” καί άπιστος.

«Ήλθα εδώ πριν από 35 περίπου μέρες, σαυτό τό δωμάτιο των δύο κλινών.

Δίπλα μου ήταν ήδη κάποιος άλλος άρρωστος, μεγάλος στην ηλικία, 80 περίπου ετών. Αυτός ό άρρωστος, πάτερ μου, παρά τους φοβερούς πόνους πού είχε στά κόκκαλα -εκεί τον είχε προσβάλει ό καρκίνος- συνεχώς αναφωνούσε “Δόξα Σοι, ό Θεός! Δόξα Σοι, ό Θεός!…”

20 απλοί κανόνες επικοινωνίας με τα παιδιά μας

Η σωστή επικοινωνία είναι το κλειδί για να μεγαλώσουμε παιδιά υπεύθυνα και συναισθηματικά ώριμα.
1. Ερμηνεύστε τις συμπεριφορές τους. Πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πώς να πουν αυτό που θέλουν ή αυτό που τα ενοχλεί με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε συμπεριφορές μη αποδεκτές, όπως γκρίνια, επιθετικότητα και αντιδραστικότητα. Εμείς είμαστε που θα πρέπει να σκεφτούμε λογικά και να αντιδράσουμε συνειδητοποιημένα. Οι παρορμητικές αντιδράσεις και οι απαντήσεις χωρίς σκέψη συχνά χειροτερεύουν τις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών.

2. Ακούστε τα. Κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία που έχει να σας πει είναι σημαντική. Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε στην άκρη την εφημερίδα και αποφύγετε να απαντήσετε στο τηλέφωνο, όταν θέλει να συζητήσει μαζί σας ή έχει κάτι σημαντικό (για το ίδιο) να σας πει.

3. Κατεβείτε στο ύψος τους. Όταν το παιδί σας μιλάει, γονατίστε στο ύψος των ματιών του και ακούστε το προσεκτικά.

«Η δωρεά οργάνων σώματος και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης υπό το φως της πατερικής ανθρωπολογίας»

υπό Μητρ.Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου Σαββάτου,Καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών
 
1. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω την ομιλία μου με μία αξιωματική αρχή. Το θέμα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων δεν είναι θέμα ηθικής (καλής η κακής) συμπεριφοράς αλλά ζήτημα οντολογικό για τον άνθρωπο, αφού άπτεται της ίδιας της ζωής. Με βάση λοιπόν αυτό το αξίωμα, η οποιαδήποτε άποψη περί μιας δεοντολογικής ηθικής, σύμφωνα με την οποίαν η συμπεριφορά του ανθρώπου υπαγορεύεται από την έννοιαν του καθήκοντος η της συμμόρφωσής του προς τον λεγόμενον ηθικόν νόμον, έχει δηλαδή ως ηθικό κίνητρο αποκλειστικά και μόνο τον σεβασμό στον ηθικό νόμο και τίποτε άλλο, δεν είναι δυνατόν να εκφράζει ούτε την αγάπη, ούτε το άδολο συμφέρον, ούτε το ενδιαφέρον για τους άλλους, ούτε τη φιλευσπραγχνία, ούτε  οτιδήποτε άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν οποιαδήποτε ηθική η νομική προσέγγιση του θέματος των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων είναι ανεδαφική και θεωρείται ξεπερασμένη, ενώ παράλληλα η εκ των προτέρων οποιαδήποτε πρόταση η ηθική απόφαση περί κάποιας ακολουθητέας ηθικής είναι φοβερά πολωτική και οδηγεί σε αδιέξοδα υπαρξιακά.

Θρησκευτικό άλλοθι, διαμέσου της ορκωμοσίας, στον κομματικό Frankenstein;

Η μετάλλαξη της κομματικής πολιτικής και η «ορκωμοσία» της, από την συστημική θρησκευτική αποτελμάτωση
του π.Δημητρίου Θεοφίλου, για το Amen.gr
 
Όλα γύρω μας τρίζουν, έτοιμα για κατάρρευση, η κοινωνία μας θυμίζει τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας πριν την ολοκληρωτική καταστροφή. Ο δαίμονας (με την αρχαιοελληνική έννοια) της εξουσίας, μεταμορφώνει, χρησιμοποιώντας το ραβδί της Κίρκης, όσους διακατέχονται από τη λαγνεία  της «αρχής» σε ασυνείδητα ανθρωποειδή. Η πολιτική από κοινωνική προσφορά, μετατρέπεται σε «ικρίωμα» και «λαιμητόμο» για το λαό, τον δυστυχισμένο, τον αγράμματο και πολλάκις προδομένο, ένα λαό που σφαδάζει στις χαρτόκουτες και στα συσσίτια, που αυτοκτονεί απελπισμένος και ανέλπιδος, όταν κάποιοι αυτοϊκανοποιούνται ή κρύβονται πίσω  από τα φιλανθρωπικά και προνοιακά τους επιτεύγματα. Η δημοκρατία καταλύεται, πεθαίνει  και καταργείται, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες της κοινωνίας, στο σκοτάδι του φασισμού – ναζισμού, σε ένα άνευ προηγουμένου, ιστορικό πισωγύρισμα ζόφου και ολέθρου, με κανιβαλιστικά χαρακτηριστικά.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΧΗΣ ΣΤΑΡΕΤΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

Πρώτα η πατρίδα και μετά τα κόμματα και οι προσωπικές φιλοδοξίες

Μάκης Αδαμόπουλος, Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
"Πρώτα να θυσιαστούμε για την πατρίδα μας και μετά για τα κόμματα και τα προσωπικά μας συμφέροντα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από το Κιλκίς, όπου βρίσκεται για να παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού της εκατοστής επετείου από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως τους Σωτήρος νωρίς το απόγευμα και τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Πολυάνης και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ. Παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Ἀξιουπόλεως καί Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Σύρου, Τήνου, Ἄνδρου, Κέας καί Μήλου κ. Δωρόθεος, Θήρας, Ἀμοργοῦ καί Νήσων κ. Ἐπιφάνιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Περικλής Κολότσιος, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, σωμάτων ασφαλείας, τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.

Εσύ, μπαμπά, γιατί δεν κοινώνησες;

Πολλά χρόνια στην Εκκλησία. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Από μικρό στα χέρια και την αγκαλιά και μετά με το σχολείο στις Κυριακές και τις γιορτές. Παπαδάκι στο Ιερό τα τελευταία χρόνια του Δημοτικού και τα πρώτα του Γυμνασίου.

Κάποιοι πρόλαβαν και την… μακαρία εκείνη εποχή που ο εκκλησιασμός ήταν υποχρεωτική εκδήλωση σχολικής δραστηριότητας! Τότε που «παίρναν» απουσίες όσοι κοιμόντουσαν ή το σκάγαν καθ’ οδόν! Τότε που ήταν η Εκκλησία στοιχείο κοινωνικής ευπρέπειας και τάξεως! Μερικοί ακόμα τα θυμούνται με νοσταλγία! Υπήρχε… τάξη, σεβασμός, γινόταν το… σωστό, τώρα όλα… διαλύθηκαν, λένε!.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η «περπατησιά» του ομολογητή και η αίρεση της Αγάπης



 Κώστας Ζουρδός, θεολόγος

Η Εκκλησία είναι μια κοινωνία προσώπων διαφορετικών μεταξύ τους, που το καθένα καταθέτει τα χαρίσματα του στην υπηρεσία των συνανθρώπων του. Υπάρχουν αρκετά μέλη της Εκκλησίας, που φαντάζονται χαρίσματα και ρόλους για τους εαυτούς τους, πιστεύοντας πως η εκκλησιαστική κοινότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία και την προσφορά τους. Η Εκκλησία αφήνει αυτά τα «ψεύτικα χαρίσματα» να ανθίσουν, να παρουσιαστούν και να κριθούν στο χρόνο, δίνοντας την δυνατότητα στους εκφραστές τους να συνειδητοποιήσουν τη ρηχότητα των απόψεων και των συμπεριφορών τους. Αυτή η στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, φανερώνει τη μεγάλη ελευθερία που δίνει στα μέλη της, να μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν την γνώμη τους, χωρίς απαγορεύσεις και αποκλεισμούς, αλλά και την δυνατότητα τα λεγόμενά τους να αναμετρηθούν με το χρόνο και την αλήθεια. Έτσι, παραδείγματος χάριν, μπορεί να υπάρχει ένα μέλος της εκκλησίας που στα κείμενα του να χαρακτηρίζει ως αιρετικούς, τέσσερις Πατριάρχες, τρεις Αρχιεπισκόπους, έναν Πρωτοπρεσβύτερο και δύο Καθηγητές χωρίς δισταγμό, χωρίς αίσθημα ευθύνης, με μεγάλη άνεση ακόμα και όταν χαρακτηρίζει εκκλησιαστικούς ηγέτες, που δεν βρίσκονται στη ζωή και δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Αυτοί οι εκκλησιαστικοί «χαρισματούχοι» στη στράτα της θεολογικής ζωής, φαντάζονται περπατησιά  ομολογητή και θέλουν να τους θυμούνται σαν τον Μάξιμο τον Ομολογητή ή σαν τον Κύριλλο Αλεξανδρείας. 

ΑΡΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΛΗΣ: ''ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ''

altΤου Γιώργου Θεοχάρη
''Κάθε τι που μας συμβαίνει στη ζωή μας γίνεται για να αποκτήσουμε τα απαραίτητα που χρειάζεται η ψυχή μας'', εξηγεί ο δημοφιλής ηθοποιός, κ. Άρης Σερβετάλης, σε αποκλειστική συνέντευξη  του στο ΄΄Αγιορείτικο Βήμα΄΄.
Ο κ.Σερβετάλης, καταθέτει τη μαρτυρία του για την εξομολόγηση που συνηθίζει να κάνει συχνά στον πνευματικό του. Μιλά για τη Θεία Πρόνοια που του  καθόριζε   τη ζωή του μέσα από πράγματα που δεν είχε καν σκεφτεί ότι μπορούσαν να του συμβούν, όπως λέει. Διαβάζει λόγους του γέροντα Παίσιου, εκκλησιάζεται  τακτικά και αναλύει πως  προσπαθεί να  καταπολεμήσει τα πάθη του.
Το ραντεβού μας  ήταν στη μία το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας  σε  ένα ήσυχο καφέ στο Κολωνάκι. Ήρθε ακριβώς στην ώρα του. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η πραότητα και η σεμνότητα του αλλά κυρίως τα όσα ακολούθησαν  στη συζήτηση μας ...
Το  ΄΄Αγιορείτικο Βήμα΄΄  το διαβάζει, όπως μου είπε.  Να σημειώσω ότι ο Άρης Σερβατάλης δεν συνηθίζει να δίνει συνεντεύξεις. Και όταν τον ρώτησα γιατί αυτό; ΄΄Όταν έχω να πω κάτι,  μόνο τότε θα μιλήσω΄΄, εξήγησε.
Κατάλαβα ότι για να μου δώσει τη συνέντευξη,  σίγουρα έχει να πει πολλά!
Μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι ένας ηθοποιός που βασίζεται καθαρά και μόνο στην δουλειά του και όχι στο να προωθεί τον εαυτό του.

ΧΩΡΑ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ

15Χώρα γερόντων και ανέργων έχουν καταντήσει την Ελλάδα. Από τα συγκλονιστικά στοιχεία του νέου Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος» προκύπτει πώς ένας εργάζεται με μισθό πείνας για να θρέψει τουλάχιστον δύο. Από το 2010 δε που ξέσπασε η κρίση και μπήκαμε στο μνημόνιο έχει ανατραπεί και η σχέση οικονομικά ενεργών και μη που ήταν 1 προς 1.
Το 2012 οι μη εργαζόμενοι είναι περισσότεροι κατά 1.000.000 και ανέρχονται σε 4.690.163 - χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιούχοι - έναντι 3.642.102 εργαζομένων. Δηλαδή εργάζονται μόνο 3,6 εκατ άνθρωποι ενώ η χώρα διαθέτει 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 4,7  εκατ. μη εργαζόμενους.

Γιάννης Ζουγανέλης:Υπήρχε η ΕΡΤ του Χατζιδάκι αλλά & των κομματικών εγκάθετων

     
Συνέντευξη στην Βίκυ Κατεχάκη
Η συνάντηση με τον Γιάννη Ζουγανέλη έγινε τέσσερις μέρες αφότου έπεσε το “μαύρο” στην ΕΡΤ. Ήταν στον “αέρα” όταν η εικόνα πάγωσε. Είχε περάσει και ο ίδιος πριν από πολλά χρόνια από τη Δημόσια Τηλεόραση και είχε να πει πολλά: «Υπήρχε η ΕΡΤ του Χατζιδάκι, αλλά και των κομματικών εγκάθετων, που την απαξίωσαν με το πέρασμα των χρόνων».
Ο Γιάννης Ζουγανέλης δεν πιστεύει στην εξουσία των κομμάτων. Δεν τα θεωρεί προπύργια της Δημοκρατίας και λέει ότι η ελληνική κοινωνία δεν βιώνει αυτή τη στιγμή συνθήκες Δημοκρατίας. Επίσης, δεν συμπαθεί το Δημόσιο. “Όσο λιγότερο Δημόσιο υπάρχει στη ζωή, τόσο καλύτερα”, λέει. “Όχι, όμως και να το ξεπουλήσουμε”, συμπληρώνει.
Ο γνωστός καλλιτέχνης, μιλάει και για το ΠΑΣΟΚ: Αναφέρεται στους “αρουραίους” που έφυγαν από το κόμμα για να μη φθαρούν, ενώ ήταν ήδη φθαρμένοι-, σχολιάζει τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι δε θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς Μνημόνιο και εκφράζει την ελπίδα του για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού της Αριστεράς στο μέλλον. Για τη Χρυσή Αυγή, θεωρεί ότι κέρδισε τις ψήφους των “χαβαλέδων” και των “ανιστόρητων”, και αναλύει σε βάθος τις απόψεις του για το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Όσο για τον αν υπάρχει ελπίδα, αυτή δε νιώθει ότι πεθαίνει τελευταία -όπως μάθαμε να λέμε- αλλά ότι χρειάζεται τροφή για να ζήσει…

Γενέθλια σήμερα για το Μουσείο της Ακρόπολης


Γενέθλια σήμερα για το Μουσείο της Ακρόπολης

Τα 4 χρόνια του γιορτάζει σήμερα το Μουσείο της Ακρόπολης και προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν μαζί με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές τις ιστορίες των λίθων της ζωφόρου του Παρθενώνα τα τελευταία 300 χρόνια.
Τι σημαίνουν οι διάσπαρτες οπές στερέωσης στην παράσταση του ιππέα με το ατίθασο άλογο της δυτικής ζωφόρου; Πώς έγινε η αποκόλληση της παράστασης του λίθου ΙΙΙ της νότιας ζωφόρου από το συνεργείο του Έλγιν το 1803; Ποια ήταν τα στάδια λάξευσης του λίθου ΙΙ της βόρειας ζωφόρου;
Την ίδια μέρα, τέσσερις ειδικές οθόνες θα τοποθετηθούν στην Αίθουσα του Παρθενώνα, μία σε κάθε πλευρά της ζωφόρου, με τρισδιάστατες παραστάσεις των λίθων. Στην κατανόηση των αναπαραστάσεων των λίθων της ζωφόρου βοηθούν τα σχέδια και οι λιθογραφίες ξένων περιηγητών που προηγήθηκαν του βομβαρδισμού του Παρθενώνα το 1687 από τον Μοροζίνι, ενώ η επανασυγκόλληση σκόρπιων θραυσμάτων που βρέθηκαν οδηγούν σήμερα στην τρισδιάστατη αποκατάστασή τους με συνδυασμό πρωτοτύπων και εκμαγείων.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

30 χρόνια Μητροπολίτης στήν Κάρπαθο καί τήν Κάσο!

Συμπληρώνονται αὔριο 19 Ἰουνίου 2013 τριάντα (30) χρόνια ἀρχιερατείας τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας Καρπάθου καί Κάσου κ. Ἀμβροσίου στή μικρή, ἀκριτική Μητρόπολή μας, στά δυό εὐλογημένη νησιά μας, τήν Κάρπαθο καί τήν Κάσο.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου καί Κάσου κ. Ἀμβρόσιος ἐξελέγη Μητροπολίτης τήν 24ην Μαΐου 1983. Ἡ χειροτονία του τελέσθηκε τήν 19η Ἰουνίου 1983 στόν Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό τοῦ Ἁγίου

Γεωργίου στό Φανάρι, ἀπό τόν Γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κυρό Μελίτωνα καί τούς Μητροπολίτες τοῦ Θρόνου Σάρδεων κυρό Μάξιμο, Σταυρουπόλεως κυρό Μάξιμο, Ἴμβρου καί Τενέδου(μετέπειτα Ἠρακλείας) κυρό Φώτιο, Πριγκηποννήσων (νῦν Λύστρων) κ.Καλλίνικο, Μελιτηνῆς (μετέπειτα Χαλκηδόνος καί νῦν Νικοδημείας) κ.Ἰωακείμ, Φιλαδελφείας (νῦν τήν Α.Θ.Π. τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη) κ.κ.Βαρθολομαῖο καί Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας (μετέπειτα Γάνου καί Χώρας) κυρό Νεκτάριο.
Μέσα ἀπό τά βάθη τῆς ψυχῆς μας ἀνεβαίνει ἡ εὐχή γιά τόν σεπτό μας Ποιμενάρχη κι ὁλόθερμη ἡ ἱκεσία πρός τόν Ἀρχιποίμενα Κύριό μας Ἰησοῦ νά τοῦ χαρίζει μακρότητα ἡμερῶν, ὑγεία ἀκλόνητη, πολλές, ἀνεξάντλητες φυσικές καί πνευματικές δυνάμεις, γιά νά συνεχίζει γιά πολλά – πολλά ἀκόμη χρόνια, τό ἱερό ἀποστολικό του ἔργο, πού τοῦ ἐμπιστεύθηκε ἡ Μεγάλη τοῦ Χριστοῦ Αγία Ἐκκλησία, τή δική μας θεοφιλῆ καί θεάρεστη διαποίμανση, ποιμαντική φροντίδα καί σωτηρία. (α.κ.μ.)

Όταν οι Καλόγεροι πολεμούσαν, οι Νενέκοι προσκυνούσαν

Γράφει ὁ Κωνσταντῖνος Χολέβας, Πολιτικὸς Ἐπιστήμων
Στὶς 24 Ἰουνίου 1827 ἔλαβε χώρα μία ἀπὸ τὶς τελευταῖες μάχες τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως. Ἡ μάχη τῶν μοναχῶν τοῦ Μεγάλου Σπηλαίου
Καλαβρύτων κατὰ τοῦ Ἰμπραὴμ καὶ τῶν Τουρκο-αἰγυπτίων του. Ὁ Ἰμπραήμ, υἱοθετημένος γιὸς τοῦ Μεχμὲτ Ἀλῆ, Ἀντιβασιλέως τῆς Αἰγύπτου, εἶχε πάρει ἐντολὴ ἀπὸ τὸν Σουλτάνο νὰ ἐκκαθαρίσει τὴν Πελοπόννησο ἀπὸ κάθε ἑστία ἑλληνικῆς ἀντίστασης.
Ἀρχικὰ εἶχε ἐπιτυχίες λόγω τῆς διχόνοιας τῶν ἐπαναστατῶν καὶ λόγω τῆς προδοτικῆς στάσης μερικῶν τουρκοπροσκυνημένων, ὅπως ὁ διαβόητος Νενέκος.
Ὅταν ὁ Ἰμπραὴμ μὲ 15.000 στρατιῶτες βρέθηκε στὴν περιοχὴ τῶν Καλαβρύτων αἰσθάνθηκε ντροπὴ ποὺ ἡ Μονὴ τοῦ Μεγάλου Σπηλαίου μὲ τὴ θαυματουργὸ εἰκόνα τῆς Παναγίας, ἔργο τοῦ Εὐαγγελιστῆ Λουκᾶ, ἔμενε ἀπόρθητη. Οἱ μοναχοὶ ἀξιοποιοῦσαν τὸ βραχῶδες τοῦ ἐδάφους καὶ εἶχαν μεταβάλει τὴ Μονὴ τῆς μετανοίας τους σὲ καστρομονάστηρο. Τοὺς ἐνίσχυσαν μερικὲς ἑκατοντάδες ἀνδρῶν ὑπὸ τὸν Ν. Πετιμεζὰ καὶ ὁ ὑπασπιστὴς τοῦ Κολοκοτρώνη, ὁ γνωστὸς λόγιος Φωτάκος Χρυσανθόπουλος, ὁ ὁποῖος ἔγραψε στὰ...

Συνάντηση του Πατριάρχου Σερβίας με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας, Μακαριώτατο Πατριάρχη Βελιγραδίου και Πάσης Σερβίας κ. Ειρηναίο, είχε την Τρίτη 18/6 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο πλαίσιο προσκυνηματικής περιήγησης στη Σερβία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Αρχιερείς είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν εμπειρίες από την επίσκεψη και τη φιλοξενία που είχε προσφερθεί στον κ. Ειρηναίο στο Βόλο, όταν ήταν Μητροπολίτης Νις. Ο Μακαριώτατος έδειξε έντονη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ενώ πληροφορήθηκε από τον Σεβασμιώτατο για το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται στη Μητρόπολη Δημητριάδος. Επίσης, αναφέρθηκαν στην αδελφική αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στους Έλληνες και τους Σέρβους. Τέλος, συζήτησαν και θέματα που αφορούν στη γενικότερη παρουσία της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μακαριώτατος ευλόγησε τα μέλη της προσκυνηματικής ομάδος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Το πρωί ψέλνει και μετά σβήνει πυρκαγιές

prismaΣτο έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Μαγνησία συνδράμει εθελοντικά ο προϊστάμενος του ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μηλίνας, πάτερ Στυλιανός Τσιρέμπολος, κάθε φορά που σημειώνεται πυρκαγιά.
Ο π. Στυλιανός έχει γαλουχηθεί με τις αξίες της εθελοντικής προσφοράς και έχει θέσει ως στόχο ζωής την βοήθεια των συνανθρώπων του και την προστασία του περιβάλλοντος. Ως εθελοντής πυροσβέστης πραγματοποιεί κάθε βράδυ περιπολίες με ειδικά διαμορφωμένο όχημα, συμβάλλοντας μαζί με ομάδα εθελοντών στην ενίσχυση του έργου πρόληψης των πυρκαγιών, που τίθεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Μακαριώτατος με τους Αρχηγούς των Κατασκηνώσεων της Ι. Αρχιεπισκοπής

990
Τους Αρχηγούς των τεσσάρων κατασκηνωτικών περιόδων, που θα λειτουργήσουν φέτος από το Γραφείο Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δέχθηκε σήμερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Παρέστησαν ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος π. Συμεών Βενετσιάνος και ο Διευθυντής του Ιδρύματος των Κατασκηνώσεων κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης.
Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε επιτυχία το έργο των κατασκηνώσεων, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα και την ωφέλεια της προσπάθειας αυτής και παρότρυνε όλους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επίτευξη του κοινού στόχου. Ενημερώθηκε δε αναλυτικά για την προετοιμασία των κατασκηνώσεων, τόσο σε επίπεδο υποδομικό όσο και σε πνευματικό-διοικητικό.
Το φετεινό καλοκαίρι θα λειτουργήσουν  οι κατασκηνώσεις του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  για πρώτη φορά στους νέους ιδιόκτητους χώρους που απέκτησε πέρυσι η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας, έναν χώρο Παιδείας και Πολιτισμού στη θέση Μαρσόρη του Δήμου Αυλώνας για τις πολλαπλές ποιμαντικές της ανάγκες. Τώρα πια ένα όνειρο ετών –μάλλον δεκαετιών- είναι μία πραγματικότητα.

Βία εσείς; Ακινησία εμείς! Κίνημα «στάσου ακίνητος» στην Τουρκία


 

Ξεκίνησε από έναν άνδρα στην πλατεία Ταξίμ. Και σε λίγες ώρες έγινε κίνημα. Το νέο κίνημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.
Το ονόμασαν duranadam.
Ξαφνικά, στη μέση του δρόμου, στις πλατείες, στο λιμάνι όλοι σταματούν. Σταματούν και κοιτούν στο κενό ή διαβάζουν.
Είναι η απάντηση των Τούρκων στη βία της αστυνομίας μετά τα όσα έγιναν στην πλατεία Ταξίμ, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη και αλλού.
Και αυτή η διαμαρτυρία, ξεκίνησε από την πλατεία της Ταξίμ, όπου ένας άνδρας, ένα βράδυ, στάθηκε ακίνητος και αμίλητος, εμπνέοντας εκαντοντάδες άλλους να κάνουν το ίδιο.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

«Έχε το νου σου στο παιδί»



Θα τάιζες το παιδί σου τζανκ φουντ; Αν όχι, τότε γιατί να του προσφέρεις πνευματική τροφή τα σκουπίδια της παιδικής υποκουλτούρας; Αυτά αναρωτιέμαι όταν καμιά φορά ακούω παιδάκια να τραγουδούν στίχους όλο ερωτικό υπονοούμενο, νεοελληνικό νταλκά κι ευτελές χιούμορ σε τσιφτετελοειδές τέμπο. Σε μερικά χρόνια, αν όχι ήδη, θ’ ακούνε τους καινούργιους Πλούταρχους και Νότηδες, χτίζοντας πνευματική συγγένεια με τους υμνητές του φασισμού.
Στον αντίποδα, το Τρίτο Πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα σε όλους εμάς που δεν έχουμε κάποια μεγαλοαστική καταγωγή να εξοικειωθούμε οι ίδιοι και να φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή με την κλασική μουσική, ανεπιτήδευτα, ομαλά, σαν κομμάτι της καθημερινότητας. Στον αντίποδα στέκονται και τα διαχρονικά τραγούδια της Λιλιπούπολης, της Ντενεκεδούπολης της Ευγενίας Φακίνου και της Φρουτοπίας του Ευγένιου Τριβιζά. Κάποιοι είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε με παραμύθια που έγραψαν σπουδαίοι συγγραφείς και που, διόλου τυχαία, τα στήριξε και τα προώθησε η ΕΡΤ, δημιουργώντας μια παράδοση δεκαετιών ποιοτικής παιδικής ζώνης που έφτανε μέχρι σήμερα. Είναι αδύνατο ν’ απαριθμήσω όλες τις εξαιρετικές μεταφορές παιδικών βιβλίων στη μικρή οθόνη. Ενδεικτικά θυμάμαι Το καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, τον Θησαυρό της Βαγίας της Ζωρζ Σαρρή, τον Κήπο με τα αγάλματα της Ελένης Σαραντίτη.

Εγωισμός :Το αναρχικό παιδί της υπερηφάνιας


- Γέροντα, άλλο πάθος είναι η υπερηφάνεια και άλλο ο εγωισμός;
- Η υπερηφάνεια, ο εγωισμός , η κενοδοξία κ.λπ., εκτός από την έπαρση που είναι εωσφορικός βαθμός, είναι το ίδιο πάθος με μικρές διαφορές και διαβαθμίσεις.
Ο εγωισμός είναι το αναρχικό παιδί της υπερηφανείας δεν το βάζει κάτω, επιμένει.
... Όπως όμως τα δένδρα που δεν λυγίζουν, σπάζουν τελικά από τον αέρα, έτσι και ο άνθρωπος που έχει εγωισμό, επειδή δεν κάμπτεται, σπάζει τελικά τα μούτρα του. Μεγάλο κακό ο εγωισμός! Ενώ και ανάπαυση δεν έχει ο εγωιστής, πάλι επιμένει! Δεν βλέπεις, ο Άρειος; Όταν η μητέρα του του είπε: «καλά, τόσοι λένε ότι σφάλλεις δεν το καταλαβαίνεις;», «ναι, το ξέρω, της απάντησε, αλλά πώς να υποταχθώ σ' αυτούς;». Ο εγωισμός του δεν τον άφηνε να παραδεχθή το λάθος του.
- Και δεν τον απασχολούσε, Γέροντα, που είχε παρασύρει τόσον κόσμο στην αίρεση;
- Όχι, δεν τον απασχολούσε. «Αν παραδεχθώ ότι σφάλλω, έλεγε, θα εξευτελισθώ και στους οπαδούς μου». Και όσο καταλάβαινε ότι κάνει λάθος, άλλο τόσο ζοριζόταν να τους πείση ότι είχε δίκαιο.
Φοβερό πράγμα ο εγωισμός!
- Σε τι διαφέρει , Γέροντα, ο εγωιστής από τον υπερήφανο;
- Ο εγωιστής έχει θέλημα, πείσμα, ενώ ο υπερήφανος μπορεί να μην έχη ούτε θέλημα ούτε πείσμα.

Ποιος μας τραβάει στον βυθό;


 

 Σταύρος Θεοδωράκης

Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο ψέμα: «Για την κατάστασή μας φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι!». Αυτούς που δεν έβρισκε να απολύσει ο Μανιτάκης και «αναγκαστήκαμε» να διαλύσουμε ολόκληρη τη δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση. Και για την ανεργία επίσης, αυτοί φταίνε. Τους χρυσοπληρώσουμε και δεν μας μένουν λεφτά για ανάπτυξη. Ε, λοιπόν, ας σοβαρευτούμε. Το πρόβλημα δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι πολιτικοί (και μερικές φορές και οι δημοσιογράφοι που τους καλύπτουν - στους συνδικαλιστές δεν θα αναφερθώ, είναι στην κατηγορία πολιτικοί και κάτι χειρότερο: υποψήφιοι πολιτικοί).
Από τη δεκαετία του '80 κιόλας η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Στα σχολεία να αξιολογηθούν οι δάσκαλοι. Στα νοσοκομεία να έχουμε και νοσοκόμες και όχι μόνο γιατρούς. Στις εφορίες να απομακρύνονται οι διεφθαρμένοι. Στους δήμους να μένει κανείς στην αποκομιδή των σκουπιδιών και να μη γίνονται όλοι υπάλληλοι γραφείου. Στην αστυνομία να μην έχει ο κάθε επώνυμος 2-3 αστυνομικούς να του κουβαλούν τα ψώνια. Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Το Δημόσιο όμως είναι για όλα τα πολιτικά κόμματα η (ιερή) αγελάδα. Και την άρμεγαν. Μέχρι και περιοδικά εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο (!) για να μπορεί το τυπογραφείο ενός κόμματος να τα τυπώνει. Και τώρα έρχονται και λένε: φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ε, δεν φταίει ο Πέτρος, ο φίλος μου, για την κατάσταση στην ΕΡΤ. 25 χρόνια κάνει όλες τις βάρδιες και τώρα τον πετάνε σαν στημένη λεμονόκουπα. Βέβαια, στο τμήμα του οι μισοί ερχόντουσαν μόνο κάθε 1η και 15, αλλά ο Πέτρος δεν μίλαγε. Δεν είχε καταλάβει ο χαζός ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του δημόσιου υπάλληλου είναι ο άχρηστος δημόσιος υπάλληλος. Αυτός όμως και κάποια όμοιά του «κορόιδα», κράτησαν την ΕΡΤ όρθια. Όπως και κάποιοι άλλοι κρατούν τη χώρα ζωντανή.

Ένα μωρό ένωσε μια κοινωνία

Χριστίνα Πουλίδου
 
 
Η ιστορία είναι εντυπωσιακή και προέρχεται από τη Βοσνία. Σας παρακαλώ, μην αντιδράσετε με τον αντανακλαστικό τρόπο αδιαφορίας, για μια χώρα που, στο παρελθόν, μας υπερ-απασχόλησε και τώρα στρέφουμε την πλάτη μας σ΄ αυτήν.
Ένα μωρό τριών μηνών, η Μπερίνα Χαμιντόβιτς, έγινε θέμα διαδηλώσεων, στο όνομά της κατέβηκαν στους δρόμους Σέρβοι, Κροάτες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, σε μια σπάνια ομοφωνία καταδίκης του πολιτικού συστήματος. Γιατί έγινε αυτός ο σαματάς; Διότι η Μπερίνα (που πέθανε προχτές) είχε μια σοβαρή δυσλειτουργία και έπρεπε να μεταφερθεί το ταχύτερο στη Γερμανία, για να κάνει μεταμόσχευση. Όμως δεν είχε διαβατήριο και δεν μπορούσε να αποκτήσει, διότι το νομικό πλαίσιο έχει ανασταλεί…

ΕΝΤΟΣ Η ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;

1του πατρός Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η Κυριακή που βρίσκεται μεταξύ των εορτών Αναλήψεως και Πεντηκοστής, η εβδόμη μετά το Πάσχα, είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πατέρες μας. Στη Λειτουργία διαβάζεται η λεγομένη «Αρχιερατική προσευχή του Κυρίου» που αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στο 17ο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του. Πρόκειται για την προσευχή που είπε στον Πατέρα Του ως Μέγας Αρχιερέας, κατά την τελευταία νύκτα της επίγειας ζωής Του. Μεταξύ άλλων η προσευχή αυτή περιλαμβάνει αιτήματα για τους μαθητές Του, τους δώδεκα, αλλά και όλους όσοι θα πιστέψουν στηριγμένοι στη διδασκαλία και την εμπειρία εκείνων.
Ένα από αυτά τα αιτήματα είναι και το εξής: «Ουκ ερωτώ ίνα άρης αυτούς εκ του κόσμου, αλλ’ ίνα τηρήσεις αυτούς εκ του πονηρού. Εκ του κόσμου ουκ εισί, καθώς εγώ εκ του κόσμου ουκ ειμί». Δηλαδή: «Σε παρακαλώ, όχι να τους πάρεις από τον κόσμο αλλά να τους προστατέψεις από το διάβολο. Δεν προέρχονται από τον πονηρό κόσμο, όπως εγώ δεν προέρχομαι από τον κόσμο αυτό».

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ:ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ";

1Εγείρεται το ερώτημα: Έχει άραγε το Ευαγγέλιο «πολιτική διάσταση»; Κάθε διεθνής ή ταξική πάλη συνδέεται με τη βία: «Χτυπάτε τους εχθρούς».

Η εντολή όμως του Χριστού λέει «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών» (Ματθ. 5,44). Η τελευταία δεν επιτρέπει καθόλου να υποβιβάσουμε το Ευαγγέλιο στο επίπεδο της αδελφοκτόνου διαιρέσεως των υλικών αγαθών.
Όταν μπουν στις τάξεις των μαχητών οι επίσκοποι, οι θεολόγοι, οι πιστοί Χριστιανοί γενικά, θεωρούν εκείνους που αποφεύγουν τη συμμετοχή στο είδος αυτό των δραστηριοτήτων ως μικρόψυχους και δειλούς. Όσο πιο επικίνδυνη είναι η συμπλοκή με τους καταπιεστές, τόσο περισσότερο θεωρείται η ανθρωπιστική αποστολή ως μαρτύριο για τον «Χριστό».
Η αποφυγή μας υπαγορεύεται από τη συνείδηση ότι κάθε αλλαγή καταστάσεως στις κοινωνικές σχέσεις με επαναστατικό, δηλαδή εκβιαστικό τρόπο, θα αποδειχθεί τελικά αντικατάσταση της μιας βίας από την άλλη. Η ιστορική πείρα το απέδειξε αυτό σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων. Ήδη εμείς παρατηρήσαμε στη διάρκεια της ζωής μας πώς η ιδέα της δικαιοσύνης ενέπνεε τους ανθρώπους στη μάχη με τον δεσποτισμό και την εκμετάλλευση, για την ελευθερία και τα πλήρη δικαιώματα για όλους.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ, ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΗ

1Μία πρωτόγνωρη θρησκευτική τελετή από αυτές που εκλείπουν από τη Χίο την τελευταία δεκαετία ετοιμάζεται να τελέσει η Μητρόπολη Χίου, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να μεταφέρει τα οστά του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό και από εκεί τμήμα αυτών στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στις Οινούσσες.
Λίγοι μέχρι σήμερα γνωρίζουν ότι τα οστά του Μητροπολίτη Πλάτωνα που απαγχονίστηκε την Κυριακή 23 Απριλίου του 1822, εντός των φυλακών του Κάστρου,  βρίσκονται στη βάση του αγάλματος μπροστά από το δημαρχείο, μέσα σε ειδική θήκη.

Τι θα γίνει την Τετάρτη
Στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης ο Μητροπολίτης Μάρκος, παρουσία ειδικής επιτροπής θα ανοίξει τη βάση του αγάλματος και θα πάρει από μέσα την οστεοθήκη.

Ο Στέλιος Ράμφος εφ' όλης της ύλης



Στη σειρά αυτή των ανοιχτών συζητήσεων που διοργανώνει ο ΣΚΑΙ 100,3 άνθρωποι του πνεύματος μιλούν σε πρώτο πρόσωπο και  απαντούν στις ερωτήσεις του κοινού.
Την Τρίτη 4 Ιουνίου ο  Στέλιος Ράμφος  συζήτησε με τον Άρη Πορτοσάλτε και το κοινό στο χώρο εκδηλώσεων του Public Συντάγματος. 
 Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, την έλειψη εμπιστοσύνης των νέων, την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας όλων μας, και την απώλεια νόηματος που κυριαρχεί.

α΄ μέρος




Η Ορθόδοξη Θεολογία στον μεταχριστιανικό κόσμο


Θεόφιλος Αμπατζίδης
Shar
Η μάλλον «προφητική» δήλωση του γνωστού σε όλους βυζαντινολόγου Runciman ότι ο 21ος αιώνας θα αποτελέσει τον αιώνα της Ορθοδοξίας, μοιάζει περισσότερο με πρόσκληση σε αναστοχασμό και περίσκεψη για το μέλλον της Ορθοδοξίας και της θεολογίας της, παρά με αυτάρεσκη και θριαμβολογική βεβαιότητα.
Ο 21ος αιώνας –απόληξη μιας μακράς διαδικασίας εκκοσμίκευσης, χειραφέτησης του ανθρώπου από τη θρησκεία και την αυθεντία της, ανάδειξης του υποκειμένου ως πρωταγωνιστή και ρυθμιστή της κοινωνίας και της ιστορίας, αποθέωσης της τεχνολογίας και των επιστημών –φαίνεται να κλείνει τον κύκλο των νεωτερικών προσδοκιών του ανθρώπου, χωρίς, βέβαια, την ικανοποίηση της μεταμόρφωσης του κόσμου ή της κατάκτησης της ευτυχίας. Μιας ευτυχίας που επαγγέλλονταν η αφελής –με  τα σημερινά κριτήρια –σχεδόν μεταφυσική έννοια της προόδου της πρώιμης νεωτερικότητας. Εντούτοις, η υπερβολική εμπιστοσύνη στον εργαλειακό ανθρώπινο λόγο αποτέλεσε την απαρχή της εξορίας του ιερού και ο προμηθεϊκός χαρακτήρας της νεωτερικής σκέψης οικοδόμησε έναν αποιεροποιημένο κόσμο, έναν κόσμο που μπορούμε βάσιμα να χαρακτηρίσουμε  μετά-χριστιανικό.

ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ...ΠΕΡΙΕΡΓΟ 21ο ΑΙΩΝΑ


Θανάσης Ν. Παπαθανασίου 
Η χριστιανική μαρτυρία και η σπουδή της παγκοσμίως στον περίεργο 21ο αιώνα 
Μια χαρτογράφηση 
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Σύναξη 126 (2013), σσ. 81-85. 
Υπό ποιάν έννοια είναι περίεργος ο 21ος αιώνας; Για πολλούς λόγους μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, και κυρίως για όλα αυτά που ξαφνιάζουν και αποδομούν τις κοινωνίες (κυριαρχία των αγορών, έκλειψη της πολιτικής, ανάνηψη των μισαλλοδοξιών), σε αντιδιαστολή προς την αισιοδοξία και ευφορία με την οποία έκλεισε ο 20ός αιώνα. Ωστόσο, ο 21ος αιώνας είναι ιδιαίτερα περίεργος όσον αφορά ένα ειδικό πεδίο, τις χριστιανικές παρουσίες στην υφήλιο, πεδίο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια αλλαγή, ίσως μεγαλύτερης έντασης από τις προαναφερθείσες. 
Στις αρχές του 20ού αιώνα το 80% των Χριστιανών όλου του κόσμου ζούσε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ήδη, όμως, στα τέλη του αιώνα, το 60% βρισκόταν στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, ενώ μεγάλα τμήματα του δυτικού πληθυσμού (και ιδίως της δυτικής Ευρώπης) περνούσε σε αποχριστιανισμό.
 

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ ΑΜΟΡΓΟΥ

15Στην Αμοργό, πάνω σε ένα γκρεμό 300μ. με θέα τη θάλασσα, δεσπόζει σαν λευκό περιστέρι το ιστορικό και ξακουστό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Χτίστηκε το 1088 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής και με τα πατριαρχικά σιγίλια Ιερεμίου Β΄ (1583) και Τιμοθέου Β΄ (1613).
Για τον τρόπο άφιξης της εικόνας στην Αμοργό υπάρχουν δύο εκδοχές: Η πρώτη λεει ότι η εικόνα βρέθηκε μέσα σε μια βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το σημερινό μοναστήρι. Λέγεται ότι την εικόνα τοποθέτησε μια ευσεβής κυρία μέσα σε βάρκα από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στην θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.

Ο εθισμός των νέων στο διαδίκτυο: Στατιστικά στοιχεία

    Αθανάσιος Κολιοφούτης
e8ismos
Με το γενικό όρο εθισμό ορίζουμε την έλξη του υποκειμένου προς την κατεύθυνση ενός ικανοποιητικού συναισθήματος. Πρόκειται για την αποτυχία απώθησης μίας παρόρμησης, μίας ορμής η ενός πειρασμού για την εκτέλεση μίας πράξης, η οποία είναι επιβλαβής για το άτομο η για άλλους. Όπως λοιπόν και στις υπόλοιπες μορφές εθισμού έτσι και στην προκειμένη περίπτωση του διαδικτυακού εθισμού, η ενασχόληση με το διαδίκτυο συνδέεται αναμφισβήτητα με την άντληση αισθήματος ικανοποίησης, που επιτυγχάνεται με την αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του συναισθήματος, ενώ συχνά συνοδεύεται και από το «άγχος της αποσύνδεσης».

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

1Του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου

Στην Εκκλησία αγωγή σημαίνει οδηγία, οδήγηση των ανθρώπων όχι προς συγκεκριμένες ιδέες ή αξίες ή ιδανικά, αλλά οδήγηση των ανθρώπων εις την αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Αγωγή στην Εκκλησία σημαίνει να μάθει ο άνθρωπος να αγαπά το Χριστό, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο της. Η Εκκλησία μιλά για την αγάπη προς το Θεό. Μια εκκοσμικευμένη αντίληψη της θρησκείας, της Εκκλησίας, μιλά για την πίστη εις τον Θεό και μόνο αυτή. 
Ενώ το τέλειο εις την Εκκλησία είναι η αγάπη η οποία θα παραμείνει εις τους αιώνας, αφού τόσο η πίστη όσο και η ελπίδα θα καταργηθούν εις την εσχάτη ημέρα και εκείνο που θα απομείνει θα είναι η αγάπη. Επομένως το ζητούμενο εις τον άνθρωπο είναι να μάθει να αγαπά το Θεό. Το να πιστεύει στο Θεό είναι ένα βασικό σκαλί, είναι το πρώτο, το οποίο το πατά και ανεβαίνει στο επόμενο και στο επόμενο. Δε μένει σ’ αυτό μόνο, γιατί ένας άνθρωπος, δεν μπορεί να παραδώσει τη ζωή του ολόκληρη σε κάτι το οποίο απλώς το πιστεύει. Αν είναι τόσο ιδεολόγος, μπορεί να το κάνει, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις στην καθημερινότητα που βλέπουμε γύρω μας.

"Αντίπαλες" ιδεολογίες, ίδια πολιτική


Του Χρήστου Γιανναρά

Τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, οσοδήποτε συναρπαστικά ή και ιλιγγιώδη, αλλάζουν τις συνθήκες του βίου, τρόπους, συνήθειες, πρακτικές του βίου. Δεν αλλάζουν τη φύση του ανθρώπου. H φύση μένει πάντα φθαρτή και θνητή, πάντα ίδιες οι ενστικτώδεις ενορμήσεις που αντιπαλεύουν τη φθαρτότητα και τη θνητότητα – ορμή της αυτοσυντήρησης, ορμή της κυριαρχίας, ορμή της ηδονής. Πάντα ανοιχτή και η δυνατότητα αντίστασης στη νομοτέλεια των ενστίκτων (όχι ίδια σε όλους, αλλά σε όλους δοσμένη): Δυνατότητα σχετικής ελευθερίας από τις φυσικές αναγκαιότητες, ενεργητικής ετερότητας από τη φυσική ομοείδεια – ειδοποιός διαφορά του ανθρώπου η ελευθερία, «το κυρίως ανθρώπινον» γνώρισμα.



Γιατί φοβάμαι Χούντα

 

Του Κώστα Βαξεβάνη
Ξέρω πως αυτό το άρθρο θα σχολιαστεί και ίσως να γίνει και η αιτία για να μου αποδοθούν κατηγορίες πεσιμισμού, απαισιοδοξίας, αιρετικού λόγου ή αδυναμίας να κρίνω πώς έχουν τα πράγματα. Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει. Θεωρώ πως μερικές φορές ο φόβος είναι πιο χρήσιμος από την άγνοια κινδύνου και ο φόβος πως τα πράγματα ισχύουν στη χειρότερη πλευρά τους πιο πολιτικός από οποιαδήποτε politically correct ανάλυση.
Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν πέφτει, αν δεν ξεφτιλιστεί. Δεν εξαφανίζεται με αυτοματισμό, αν δεν φανεί περιττή στα μάτια του κόσμου. Δεν κυριαρχούν σωτήρες, αν πρώτα η Δημοκρατία δεν έχει δείξει ανίκανη να λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία της. Η Δημοκρατία πέφτει αν δείξει πως είναι ανίκανη και περιττή.
Ας δούμε τι γίνεται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Η Δημοκρατία αδυνατεί να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία. Η Δημοκρατία που διαχειρίζεται η τρικομματική κυβέρνηση έχει επιλέξει τα χειρότερα σενάρια για τις ζωές όλων μας. Δεν χρειάζεται ανάλυση. Νομίζω πως διαφωνούμε μεταξύ μας στο αν αυτό είναι αναγκαίο ή όχι. Όπως και να το χαρακτηρίσουμε, όμως, υπάρχει. Η Δημοκρατία μας εμφανίζεται όλο και πιο ανίκανη να λύσει τα προβλήματα. Ακόμη και αυτοί που χειροκροτούν την «γερμανική επιβολή» ως Δημοκρατία, θα συμφωνήσουν πως δεν μπορούν να ψηφίσουν Μέρκελ στις επόμενες ελληνικές εκλογές.

Ανόητε χαιρέκακε…




Γράφει ο Γιάννης Κότσιρας

Στο δρόμο ακόμη 3.000 άνθρωποι.
Τέλος τα μεροκάματα για ακόμη 3.000 οικογένειες.
Λες πως σε ενοχλούσε που πλήρωνες 4€ το μήνα την ΕΡΤ στο λογαριασμό σου επειδή δεν την έβλεπες. Οπότε καλύτερα να την κλείσουν.
Για να το διευρύνω λίγο αυτό.
Κι εγώ δεν πήγα ποτέ στην Κάρπαθο αλλά τους δρόμους και από δικά μου χρήματα τους έκαναν. Να μην τους έκαναν λοιπόν αφού δεν τους είδα και ίσως να μην τους δω ποτέ.
Και το νερό που πίνει το παιδί σου στο δημόσιο σχολείο να το κόψουν.
Πληρώνεται και από μένα αλλά εγώ δεν έχω παιδί να πίνει από αυτό.
Γιατί να το πληρώνω λοιπόν;

π. Ιουστίνος Κεφαλούρος: «Διαθρησκειακές Προσεγγίσεις: Από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα Α΄ ως τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄»


Εισήγηση στο Διεθνές Διαθρησκειακό Συμπόσιο με θέμα: Ορθόδοξη προσέγγιση για μια θεολογία των θρησκειών
του π.Ιουστίνου Κεφαλούρου, Μεταπτυχιακού Φοιτητή Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ
 
Η εντολή του Χριστού στους αποστόλους αμέσως μετά την Ανάστασή του «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη» (Ματθ. 28, 16-20), είναι αυτή που προσδιορίζει  και καθορίζει  την πορεία και τον ρόλο ύπαρξης της Εκκλησίας μέσα στα Έθνη. Η Εκκλησία έξ ορισμού δεν μπορεί ποτέ να παραμείνει στατική, ούτε ικανοποιημένη από ένα συγκεκριμένο status quo. Πρέπει συνεχώς να βρίσκεται σε αποστολή, να κηρύττει και να διδάσκει το χαρμόσυνο μήνυμα στην οικουμένη, σε όλους τους κατοίκους της γης : «Θα λάβετε όμως δύναμη όταν θα ΄ρθει το Άγιο Πνεύμα σ΄εσάς, και θα γίνετε μάρτυρες δικοί μου, στην Ιερουσαλήμ, σε όλη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια και ως τα πέρατα της γης» (Πράξ. 1,8)[1].

H οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η αδυναμία αντιμετώπισής της και ο ρόλος της ενοριακής κοινότητας στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων!


Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, για το Amen.g
 
Διαπιστώσεις
Το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρέψει την προσοχή της στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Σαφώς και είναι πολύ θετικές οι εξαγγελίες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στις χώρες του Νότου. Οι πόροι όμως που διατίθενται είναι μικροί και δεν επαρκούν. Δεν φαίνεται ή τουλάχιστον δεν διακρίνεται ακόμη μια συντονισμένη γενικότερη αναπτυξιακή αναπροσαρμογή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Τα προγράμματα στήριξης των νέων ανέργων εξανεμίζονται όταν παράλληλα υιοθετείται μια πολιτική γενικευμένης λιτότητας. Το αποτέλεσμα είναι αντί να «ανακουφίζεις» τους ανέργους, τους «πολλαπλασιάζεις»! Και αυτός ο «πολλαπλασιαμσός», έστω και με καθυστέρυση ετών, αρχίζει να ανησυχεί τους πολιτικούς ευρωπαίους ηγέτες.

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τον λαό, πρέπει να συλλαμβάνονται από τους ιθύνοντας κάθε χώρας»


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
 
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και με πολλούς αποδέκτες έστειλε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπού. Αναφερόμενος στα γεγονότα που συγκλονίζουν την Τουρκία ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα πλήθη, από τον λαό, πρέπει να συλλαμβάνονται από τους ιθύνοντας κάθε χώρας και από τους ιθύνοντας της Εκκλησίας».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι το Βακούφι του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου έχει χαρακτηριστεί από τις Αρχές ως «κατειλημμένο», δηλαδή η διοίκησή του έχει περάσει στο Τουρκικό Κράτος, και κάλεσε τους αρμοδίους  να επιλύσουν το ζήτημα σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου.