Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η υπομονή βασική αρετή

 
1του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου

Αν συμβουλέψεις μια φορά και δεν πείσεις και αν επαναλάβεις τις συμβουλές και δεύτερη και τρίτη και πολλές φορές μην αποκάμεις να επαναλαμβάνεις τα ίδια λόγια, χωρίς όμως αποστροφή και χωρίς αγανάκτηση αλλά με ευχάριστη διάθεση.

Δεν έπεισα σήμερα; Αλλ’ ίσως μπορέσω να πείσω αύριο. Αλλ’ ούτε αύριο; Ίσως μεθαύριο ή και αργότερα. Αυτός που άκουσε σήμερα και απέκρουσε τις συμβουλές, ίσως αύριο τις ακούσει και τις δεχθεί. Αν αυτός πάλι που τις καταφρόνησε σήμερα και αύριο, ίσως μετά από πολλές ημέρες προσέξει αυτά που του είπαμε. 
Ο ψαράς ενώ πολλές φορές την ημέρα τραβάει το δίχτυ αδειανό, το βράδυ που πρόκειται ν’ αναχωρήσει, κατορθώνει να συλλάβει το μεγάλο ψάρι, που κυνηγούσε όλη την μέρα και έτσι φεύγει ικανοποιημένος.
Και ο γεωργός αν εγκαταλείψει το γεωργικό επάγγελμα, επειδή δυσμενείς καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή και μια και δυο και πολλές φορές, τότε θα πεθάνουμε όλοι από την πείνα.
Και ο πλοίαρχος επίσης αν εξ αιτίας των συχνών τρικυμιών εγκαταλείψει τη θάλασσα, τότε δεν θα μπορούμε πλέον να διαπλεύσουμε το πέλαγος και η ζωή μας θα είναι άχρηστη.

Το κλειδί του Παραδείσου


Πρωτ. Στεφάνου Αναγνωστοπούλου*
Όταν ήμουν στον Άγιο Βασίλειο στην περίοδο 1970-80 είχα γνωρίσει μια οικογένεια, μέλος της οποίας ήταν και η υπέργηρη κυρία Κατερίνα, την οποία περιποιείτο η κόρη της Καλλιρρόη. Ο σύζυγος της κυρίας Καλλιρρόης ήταν δικηγόρος και λεγόταν Χριστόφορος Σταμάτουζας.
Η κυρία Κατερίνα, λόγω της ηλικίας της, ήταν συνεχώς σε μια καρέκλα, όπου καθόταν με πολλή δυσκολία. Δεν βάδιζε. Άρχισε να μη βλέπει κιόλας. Ήταν όμως χριστιανή που έκανε τα θρησκευτικά της καθήκοντα: το πρωί την προσευχή της, το βράδυ το Απόδειπνο, τους Χαιρετισμούς… Όταν άρχισε να μη βλέπει, μου έλεγε:
–Στενοχωρούμαι, γιατί δεν ξέρω τώρα πώς να περάσω όλη την ήμερα, πώς να διαβάσω τις προσευχές μου.
Της είπα λοιπόν:
-Να λες το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με».
Της έδωσα κι ένα κομποσχοινάκι κι όπως καθόταν σε μια πολυθρόνα απ’ αυτές τις πάνινες, που έχουν και χερούλια, έλεγε την ευχή. Κι αυτό την είχε γλυκάνει και πολύ ευχαριστιόταν.

Είχαμε κάποτε μία ωραία ελληνική γλώσσα


Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων 
Τα ελληνικά ήταν και παραμένουν μία δύσκολη γλώσσα. Υπήρχε, όμως, στα παλαιότερα χρόνια μία ηθική υποχρέωση των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά. Για να δείχνουν τον σεβασμό τους προς την πανάρχαια γλώσσα μας και για να γίνονται παράδειγμα προς μίμησιν από τον λαό. Σήμερα δυστυχώς ακούμε και διαβάζουμε σοβαρά γλωσσικά ολισθήματα από –υποτίθεται- μορφωμένους ανθρώπους. Καταγράφω χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

Από προβεβλημένο στέλεχος της κυβερνήσεως ακούσαμε τη δήλωση ότι θα ασχοληθεί με το πρόβλημα «των πλεονάζοντων θέσεων»! Διπλό το ολίσθημα. Πρώτον η λέξη θέση είναι γένους θηλυκού, άρα το σωστό είναι «των πλεοναζουσών θέσεων». Αλλά και αρσενικό να ήταν το γένος, το σωστό είναι «των πλεοναζόντων υπαλλήλων», όχι «πλεονάζοντων» . Εκτός αν ο ομιλητής μιμείται την κακόηχη «δημοτικιά» των αριστερών φοιτητικών συλλόγων που γράφουν «του Πανεπιστήμιου» αντί «του Πανεπιστημίου».

Μισθοί κληρικων και Εκκλησιαστική Περιουσία,μερικές αλήθειες


Υπό Αντωνίου Κασιμάτη, Δικηγόρου, Νομικού Συμβούλου Ι. Μητρ. Πειραιώς
Κάθε φορά που θέλει η εξουσία να αποπροσανατολίσει από τα καυτά και υπαρκτά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, επανέρχεται στην επικαιρότητα η εκκλησιαστική περιουσία και η από το κράτος μισθοδοσία των Ιερέων. Κραυγές λαϊκισμού ακούγονται για το πως είναι δυνατόν η Εκκλησία να διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, πώς ανέχεται η Πολιτεία να αμείβει αυτή τους Ιερείς και ως επιστέγασμα των κραυγών έρχεται η επωδός περί χωρισμού Εκκλησίας και κράτους.
Ας εξετάσουμε μέσα από την πορεία του χρόνου πώς έχουν τα πράγματα αναφορικά προς την μισθοδοσία του Κλήρου :

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

.Του Αρχιμ. Επιφανίου Χατζηγιάγκου, Φυσικού

Το πιο σημαντικό ερώτημα... Υπάρχει Θεός; Ένα ερώτημα που απασχόλησε τον άνθρωπο από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα. Η ύπαρξι του Θεού είναι το πιο βασικό θέμα της ζωής μας. Αν υπάρχει Θεός και μεταφυσικός κόσμος, η ζωή μας έχει νόημα και περιεχόμενο. Αν δεν υπάρχει Θεός, η ζωή μας είναι μια πορεία που ξεκινά από το μηδέν και καταλήγει στο μηδέν.
Γι' αυτό, η πρώτη και βασική αλήθεια που ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως είναι η ύπαρξι του Θεού: «Πιστεύω εις ένα Θεόν». Και ο απόστολος Παύλος τονίζει: «Πιστεύσαι δει τον προσερχόμενον τω Θεώ ότι έστι και τοις εκξητούσιν αυτόν μισθαποδότης γίνεται» (Εβρ. 11, 6).

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: "ΤΟ 2045 ΙΣΩΣ ΕΡΘΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"!

altΤο 2045 μ.Χ η Ελλάδα "μπορεί" να εισέλθει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ η οποία κυριολεκτικά "θάφτηκε" από τα "συστημικά" ΜΜΕ.

Η κυνική ομολογία της έκθεσης, για "μη οικονομική αυτάρκεια" της χώρας μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 2045 (με προοπτική για επιπλέον χρόνια) σημαίνει δύο πράγματα:

Ότι θα "χαθούν" σίγουρα δύο γενιές (δεδομένο), οπότε θα επιτευχθεί μια πλήρης γενοκτονία της συνέχειας της ελληνικής φυλής. Ταυτόχρονα σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα είναι αποικία των δανειστών μέχρι τότε, με option να ξεπεράσει η αποικιοκρατική αυτή σχέση και τα 50 χρόνια!
Συστάσεις για περαιτέρω αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας και μείωση του κόστους εργασίας απευθύνει προς την Ελλάδα το ΔΝΤ, το οποίο συνεδριάζει την Δευτέρα για την εκταμίευση ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ

1Υπολείμματα τροφών τοποθετημένα σε κλεισμένες νάιλον σακούλες δένουν πολίτες της Ξάνθης στα χερούλια των κάδων σκουπιδιών ώστε αυτά να εντοπιστούν και να καταναλωθούν από τους άπορους πολίτες που περιφέρονται από κάδο σε κάδο αναζητώντας τροφή.

Γνωρίζοντας και αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της οικονομικής εξαθλίωσης όλο και περισσότερων κατοίκων της περιοχής, ευαισθητοποιημένοι πολίτες επιλέγουν αντί να πετούν τα υπολείμματα των γευμάτων τους (όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος σε μεγάλη έκταση) μέσα στους κάδους και στη συνέχεια να βλέπουν συμπολίτες τους να ψάχνουν μέσα σε αυτούς, να τα τοποθετούν σε σακούλες και να τα αφήνουν στο πλάι.
Τέτοιες εικόνες εξαθλίωσης δεν αφήνουν σίγουρα κανέναν ασυγκίνητο, αποδεικνύοντας και εμπράκτως πως αυτό που για κάποιους είναι περιττό για άλλους αποτελεί σωτηρία. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε επί της οδού Θερμοπυλών στην Ξάνθη, σε κάδο απορριμμάτων, τοποθετημένη μια σακούλα με ψωμιά η οποία μέσα σε λίγη ώρα εξαφανίστηκε.

thrakitoday.com

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΗΛΑ;

1Κάποια χρονιά, ξημερώνοντας η γιορτή του μεγάλου Βασιλείου και μετά την τέλεση του εσπερινού, η αγία ξαγρυπνούσε προσευχόμενη. Πλησίαζε η ώρα του όρθρου και τότε η Ειρήνη ακούει κάποια φωνή να της λέει: «Υποδέξου το ναυτικό που σού φέρνει τα εσπεριδοειδή και φάε να ευφρανθεί η ψυχή σου». Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, η αγία λέει στην πορτάρισσα να ανοίξει την πόρτα της μονής και να οδηγήσει τον άνθρωπο που περιμένει εκεί στον ξενώνα, όπου θα πήγαινε και η ίδια να τον συναντήσει.
Πράγματι, η οσία Ηγουμένη του Χρυσοβαλάντου συνάντησε τον άνθρωπο και τον ακούει να της εξιστορεί την εξής θαυμάσια ιστορία: 
Ήταν ναυτικός, πλοιοκτήτης ενός καραβιού, από την ιερή Πάτμο. Απέπλευσε με το πλοίο του από το βόρειο τμήμα του νησιού για την Πόλη και βρισκόταν λίγα μέτρα από τη στεριά, όταν βλέπει εκείνος και οι ναύτες κάποιον σεβάσμιο γέροντα να τους φωνάζει να σταματήσουν. Αυτό όμως ήταν αδύνατο, καθώς ο ισχυρός άνεμος έσπρωχνε το πλοίο στο ανοιχτό πέλαγος. Τότε ο γέροντας φωνάζει με όλη τη δύναμή του και προστάζει το πλοίο να σταματήσει. Το καράβι ακινητοποιείται και ο ίδιος αρχίζει να βαδίζει πάνω στα ύδατα. Μπροστά στους κατάπληκτους ναύτες, επιβιβάζεται στο πλοίο και δίνει στον καπετάνιο τρία μήλα και του λέει: «Όταν πας στη Βασιλεύουσα, δώσε τα στον Πατριάρχη και πες του πως του τα στέλνει ο Πανάγαθος Θεός με τον δούλο Του Ιωάννη, από τον Παράδεισο». Έπειτα δίνει στο ναύκληρο άλλα τρία μήλα προσθέτοντας: «Αυτά να τα πας της Ειρήνης, της Ηγουμένης του Χρυσοβαλάντου και να της πείς: φάγε από τους καρπούς του Παραδείσου που η αγνή ψυχή σου επεθύμησε». Λέγοντας αυτά, ο γέροντας ευλόγησε το πλήρωμα και το πλοίο ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι του, ενώ ο ίδιος εξαφανίστηκε.

Ο φρικτός θάνατος του Σαρακηνού

Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
"Γέροντα, πάλι μᾶς ἀφήνεις;" τοῦ εἶπε μέ ἀγαθή διάθεση ὁ νεαρός καλόγερος, θέλοντας νά πειράξει λίγο τόν ἀββᾶ ῎Ιανθο. "Τόσο πολύ δέν μᾶς ἀγαπᾶς πιά καί κάθε λίγο καί λιγάκι μᾶς ἐγκαταλείπεις;"
Χαμογέλασε πλατιά ὁ ἀββᾶς. Χαιρόταν νά βλέπει τά νεαρά καλογέρια τοῦ μοναστηριοῦ νά τόν πλησιάζουν μέ ἄνετη διάθεση, χωρίς νά κρατοῦν ἀπέναντί του τυπικές ἀποστάσεις. Μπορεῖ νά ἦταν γέροντας στήν ἡλικία, ἀλλά ἡ ὅλη βιοτή του στό μοναστήρι δεκαετίες τώρα ἔκανε τούς πάντες νά τόν θεωροῦν ῾τόν δικό τους ἄνθρωπο᾽. ῎Ισως ἦταν τό γλυκό του χαμόγελο, ἡ συγκαταβατικότητα πού ἐπιδείκνυε σέ ὅλους, ἀκόμη κι ἡ διακριτική σοβαρότητά του, ἡ ὁποία ἐξέπεμπε μία τέτοια συμπάθεια πού ἕλκυε τούς ἄλλους σάν μαγνήτης.

ΕΝΑΣ ΛΗΣΤΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΟΥΛΙΩΝ

ΠΑΠΑΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ: ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΨΑΞΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

1Να μην μένουν κλεισμένοι στις ενορίες τους και να αναζητήσουν οι ίδιοι τον κόσμο μέχρι και στις «εσχατιές» της κοινωνίας κάλεσε τους καθολικούς επισκόπους ο Πάπας Φραγκίσκος, στην ομιλία του κατά τη λειτουργία στον καθεδρικό του Ρίο ντε Ζανέιρο.

«Δεν φτάνουν οι ανοιχτές πόρτες των εκκλησιών, πρέπει και να τις περάσουμε για να αναζητήσουμε εμείς το λαό» είπε στους περίπου 1.000 καρδιναλίους που βρίσκονταν στον καθεδρικό.
Οι επίσκοποι και οι ιερείς «δεν μπορούν να μένουν κλεισμένοι στις ενορίες τους, όταν τόσος κόσμος περιμένει το Ευαγγέλιο» ανέφερε.
Η έκκλησή του ήταν πιο διπλωματικά διατυπωμένη από την προηγούμενη αναφορά του, στην ομιλία του στο πλήθος πιστών στην παραλία Κόπακαμπανα για το φεστιβάλ νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας, τους οποίους και κάλεσε να «ταρακουνήσουν» τις επισκοπές τους.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

1Η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών διοργάνωσε φιλολογικό και καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα το απόσπασμα "Η αγάπη …." από την Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές των Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου Τάξεων.

Οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να γράψουν ένα δοκίμιο, ένα ποίημα ή να ζωγραφίσουν για την αγάπη.
Στις 17/4/2013 οι μαθητές ανά σχολείο διαγωνίστηκαν στο γραπτό κείμενο. Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων φρόντισαν να οργανώσουν το Διαγωνισμό με επιτηρητές από τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, καθώς και να τροποποιήσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα, γιατί ο διαγωνισμός ήταν 2ωρης διάρκειας (καλυμμένα τα ονόματα των υποψηφίων).

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΣΕΒΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

15Η πρεσβυτέρα είχε όγκο στο στήθος και εγχειρίστηκε. Μόλις έβγαλαν τον όγκο, δίνουν ένα κομμάτι στον πατέρα Ευάγγελο να το πάει για βιοψία και να φέρει αμέσως τ' αποτελέσματα.
Μετά την απάντηση της εξετάσεως, οι γιατροί δεν δίνουν ούτε έξι μήνες ζωής στην άρρωστη. Η κόρη του παπα-Βαγγέλη λιποθυμά μόλις το ακούει, ο ίδιος τα χάνει.
Άκου, λέει, γιατροί να το πουν έτσι ξαφνικά στο παιδί! Στα χέρια του όμως σφίγγει το χέρι του Αγίου Παντελεήμονα, πού έχει φέρει μαζί του, και προσεύχεται.

Βγάζουν την πρεσβυτέρα από το χειρουργείο. Με λαχτάρα ο πατήρ Ευάγγελος ακουμπά πάνω στις γάζες πού σκεπάζουν το εγχειρισμένο στήθος της πρεσβυτέρας, το χέρι του Αγίου και γονατιστός προσεύχεται. Εκείνη την ώρα μπαίνει ο χειρουργός με τη μάσκα ακόμη. Βλέπει τη σκηνή και βάζει τις φωνές.

Μίλα Μάννα Εκκλησία επιτέλους...

Έχω αηδιάσει, έχω αγανακτήσει, με όλα όσα γίνονται. Λυπάμαι βαθύτατα. Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Θέλω να φύγω. Δεν μπορώ να βλέπω αυτή την υποτέλεια στους ξένους. Αυτό το φόβο στα μάτια των ελλήνων πολιτικών μπροστά στο καροτσάκι του Σόϊμπλε και στο ταγεράκι της Μέρκελ. Πάνε οι άνδρες από τη φυλή μας. Μόνο μέσα στην Ελλάδα κάνουν τον καμπόσο. Εξανλούν τη επίπλαστη δυναμική τους στις απολύσεις και στα τιμημένα γηρατειά που ξηλοφορτώνουν. Τρέμουν τα σαγόνια τους όταν πάνε στις Βρυξέλλες. Αυτοί οι ένοχοι, με τα τόσα ψέματα, χαμογελάνε αμήχανα και φοβισμένα μπροστά στους ξανθόψειρες φράγκους και στους ομοφυλόφυλους άγγλους. Οι αποτυχημένοι του παρελθόντος, είναι οι πολιτικοί του παρόντος. Οι ένοχοι εσχάτης προδοσίας και της ερημώσεως της χώρας, αγωνίζονται δήθεν να τη σώσουν και νομοθετούν. Αύριο θάναι ξανά υποψήφιοι. Και μείς τα θύματα, θα επιλέγουμε πάλι δημίους και μαχαίρια σφαγής.

Εγώ, εσύ και το κινητό - Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος...της μοναξιάς μας...

Δεν χρει­ά­ζε­ται να τα­ξι­δέ­ψου­με έ­ως την Α­με­ρι­κή για να δι­α­πι­στώ­σου­με ό­τι η σχέ­ση ε­νός ση­μαν­τι­κού πο­σο­στού του πλη­θυ­σμού με τα smartphones δι­α­μορ­φώ­νει έ­να ε­πι­κοι­νω­νια­κό υ­βρί­διο, με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά αν­θρώ­που και βλέμ­μα ο­θό­νης.

Δη­μο­σκό­πη­ση σε 1.102 Α­με­ρι­κα­νούς η­λι­κί­ας 18-34 ε­τών, κα­τό­χους smartphones, ή­ταν α­πο­κα­λυ­πτι­κή για τις συ­νή­θει­ές τους: το 55% πα­ρα­δέ­χθη­κε ό­τι αγ­γί­ζει την ο­θό­νη της συ­σκευ­ής ε­νό­σω ο­δη­γεί. Πε­ρισ­σό­τε­ρο α­πό το 1/3 των συμ­με­τε­χόν­των στην έ­ρευ­να α­νέ­φε­ρε ό­τι τσέ­κα­ρε δια­ρκώς το κι­νη­τό ε­νό­σω βρι­σκό­ταν στο σι­νε­μά. Το 19% έ­ρι­χνε κλε­φτές μα­τι­ές στα ει­σερ­χό­με­να μη­νύ­μα­τα, ε­νώ πα­ρευ­ρι­σκό­ταν σε κά­ποι­α θρη­σκευ­τι­κή τε­λε­τή. Το 33% υ­πο­στη­ρί­ζει ό­τι τε­λι­κώς βγή­κε ραν­τε­βού... με τη συ­σκευ­ή του πα­ρά με τον σύν­τρο­φό του. Πε­ρί­που το 20% έ­χει ε­πα­φή με το κι­νη­τό κα­τά τη διά­ρκεια του σεξ.

Μαθητής που γλίτωσε από τα Τέμπη, αφιερώνεται στην Ορθοδοξία

Μαθητής που γλίτωσε στα Τέμπη αφιερώνεται στην Ορθοδοξία
Επέζησε από την τραγωδία στα Τέμπη, όπου σκοτώθηκαν 21 μαθητές, για να ευχαριστήσει το Θεό έγινε διάκονος κι έλαβε το όνομα Μακάριος
Ήταν 13 Απριλίου 2003... Ήταν μια «μαύρη» Κυριακή, κατά την οποία 21 αθώες ψυχές που επέβαιναν σε ένα μοιραίο τουριστικό λεωφορείο «χάθηκαν» στις στροφές των Τεμπών. 
Στο ίδιο λεωφορείο επέβαινε και ένας νεαρός ο οποίος για καλή του τύχη κατάφερε να σωθεί.
Μία ημέρα που έχει σημαδέψει την ψυχή του! Τα χρόνια πέρασαν και ο μαθητής μεγάλωσε.
Αυτός ο νέος, σήμερα χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος από τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα λαμβάνοντας το όνομα Μακάριος.
Μία πράξη ευγνωμοσύνης στον θεό για τη ζωή που συνέχισε να του προσφέρει μετά το μοιραίο εκείνο απόγευμα.

Ιατρός ψυχών και σωμάτων

Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου
Είναι γνωστό πως η Εκκλησία έχει για κάθε επάγγελμα έναν προστάτη Άγιο. Πολλοί θέλουν να βλέπουν πίσω απ΄ αυτό ένα κατάλοιπο από λαϊκές δεισιδαιμονίες. Δεν πρόκειται, όμως, για κάτι τέτοιο. H παρουσία ενός Αγίου, υπενθυμίζει πως η κάθε επαγγελματική απασχόληση μπορεί να προσλάβει ένα διαφορετικό ήθος, να μετατραπεί από απλός τρόπος βιοπορισμού σε προσφορά φροντίδας και αγάπης∙ να μετασχηματιστεί από «δουλειά» (εκ της «δουλείας») σε αποστολή και λειτούργημα.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάς καλεί να στρέψουμε τον νου μας το πρόσωπο του Αγίου Παντελεήμονος, που σήμερα τιμούμε τη μνήμη του. Γιατρός ο ίδιος, έζησε στη Νικομήδεια πριν 1.700 χρόνια. Ολόκληρη η ζωή του, μέχρι το μαρτυρικό του τέλος, αποτελεί ένα ζωντανό κήρυγμα ακούραστης ιατρικής φροντίδας για τους συγχρόνους του, συνδυασμένης με απόλυτη ανιδιοτέλεια και περιφρόνηση κάθε αμοιβής για τις υπηρεσίες του. Για αιώνες, υπήρξε μεγάλος ο σεβασμός προς το πρόσωπό του, κυρίως από γιατρούς. Ακόμη και σήμερα, σε πολλά ιατρεία, μια εικόνα του θυμίζει τις πολύ ευρύτερες από ένα απλό επάγγελμα διαστάσεις της ιατρικής κάθε ειδικότητας, όταν ο άνθρωπος που πονά και ταλαιπωρείται, στρέφει το βλέμμα στον γιατρό, στον άγγελο της ανακούφισης και της σωτηρίας.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

15Γιορτάζουμε σήμερα 27 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Παντελεήμονος.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια.

Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ Η ΦΡΑΣΗ "ΚΟΥΤΣΟΙ ΣΤΡΑΒΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ"


1Στα 1830, σ' ένα χωριουδάκι της Κυνουρίας, στο Άστρος, παρουσιάστηκε ένας περίεργος άνθρωπος, που άρχισε να διαδίδει επίμονα ότι ήταν ο... Άγιος Παντελεήμονας, που ήρθε να σώσει τον κόσμο από τις διάφορες αρρώστιες, που τον μάστιζαν.

Όπως ξέρουμε όλοι μας σχεδόν, ο πραγματικός Άγιος Παντελεήμονας είναι ο προστάτης των ανάπηρων και οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι γιατρεύει, εκτός από τις άλλες παθήσεις και τις παραμορφώσεις του σώματος, καθώς και τους τυφλούς.
Ο άγνωστος, ωστόσο, του Άστρους δεν έκανε το παραμικρό θαύμα. Επειδή, όμως, δεν ενοχλούσε κανέναν με την παρουσία, τον άφηναν να λέει ό,τι θέλει. Παρ όλ' αυτά, η φήμη πως στο όμορφο χωριό της Κυνουρίας παρουσιάστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας, απλώθηκε γρήγορα σε όλη την τότε Ελλάδα.

ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΕΘΥΣΤΑΚΕΣ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ!

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

1Η πραγματική αγάπη είναι άσχημη

"Αν έχεις κοπέλα και λες ότι την αγαπάς, για να δεις αν πραγματικά την αγαπάς, φαντάσου το πρόσωπο της καμένο και παραμορφωμένο σε μια άμορφη και άσχημη μάζα. Αν βλέποντας το άσχημο πρόσωπο συνεχίζεις να την αγαπάς το ίδιο, όπως πριν, τότε να είσαι σίγουρος ότι την αγαπάς αληθινά."

"Η αρετή δεν κρύβεται, όσο και να θέλει κανείς. Όπως ό ήλιος δεν κρύβεται με το κόσκινο, διότι από τις τρυπούλες θα περάσουν αρκετές ακτίνες."

"Η καλοσύνη μαλακώνει και ανοίγει την καρδιά, σαν το λάδι τη σκουριασμένη κλειδαριά."

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


1του Μεγάλου Βασιλείου

Είναι αναγκαία η προσκύνηση. Προσκύνηση δε όχι έξω απ' την Εκκλησία, αλλ' αυτή που γίνεται στην αυλή του Θεού. Μη μου επινοείτε, ιδιαίτερες αυλές και συναγωγές. Μία είναι η Αγία αυλή του Θεού.

Ήταν προηγουμένως αυλή η συναγωγή των Ιουδαίων. Αλλά μετά την αμαρτία που διέπραξαν στο Χριστό κατάντησε η αυλή τους έρημη (Ψαλ. 68,26). Για τούτο και ο Κύριος λέει: «Και άλλα πρόβατα έχω, α ουκ έστιν εκ της αυλής ταύτης» (Ιωάν. 10, 16). Εννοεί εκείνους από τους εθνικούς που είναι προορισμένοι να σωθούν και δείχνει μία δική Του αυλή εκτός απ' την αυλή των Ιουδαίων.

Η ΠΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

Σύμφωνα με Ηπειρώτικη παράδοση η Αγία Παρασκευή μαρτύρησε στην Θεσπρωτία,στην περιοχή που υπάρχει σήμερα η ομώνυμος Μονή Μπούντας. Εκεί υπάρχει και ο τάφος της, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση δέχτηκε το ακέφαλο σώμα της.

Η παράδοση αυτή ενισχύεται και από τους εξής λόγους:
1. Από την πληροφορία του Νικοδήμου του Αγιορείτη ,ο οποίος αναφέρει ότι η Αγία Παρασκευή “πολλούς Έλληνες επέστρεψε εις την θεογνωσίαν ”.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Ν’ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

1Στο Πνεύμα του Θεού όλα είναι αλλιώτικα. Εκεί κανείς τα δικαιολογεί στους άλλους όλα. Όλα! Τι είπαμε; «Ο Χριστός βρέχει επί δικαίους και αδίκους». Εγώ εσένα βγάζω φταίχτη, έστω κι αν μου λέεις ότι φταίει ο τάδε ή η τάδε. Τελικά σε κάτι φταίεις και το βρίσκεις, όταν σου το πω. Αυτή τη διάκριση ν’ αποκτήσετε στη ζωή σας.

Να εμβαθύνετε στο καθετί και να μην τα βλέπετε επιφανειακά. Αν δεν πάμε στον Χριστό, αν δεν υπομένομε όταν πάσχομε αδίκως, θα βασανιζόμαστε συνέχεια. Το μυστικό είναι ν’ αντιμετωπίζει κανείς τις καταστάσεις με πνευματικό τρόπο.

Να έχομε αγάπη, πραότητα, ειρήνη. Έτσι βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας, όταν κυριεύεται από το κακό. Μυστικά ακτινοβολεί το παράδειγμα, όχι μόνον όταν ο άλλος είναι παρών αλλά κι όταν δεν είναι. Ν’ αγωνιζόμαστε να στέλνομε την αγαθή μας διάθεση. Ακόμη και λόγια όταν λέμε για τη ζωή του άλλου που δεν την εγκρίνομε, αυτός το καταλαβαίνει και τον απωθούμε. Ενώ αν είμαστε ελεήμονες και τον συγχωρούμε, τον επηρεάζομε -όπως τον επηρεάζει και το κακό- κι ας μη μας βλέπει.

ΑΓΓΕΛΟΙ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΙΕΡΕΙΣ!

                    
1του Ηλία Βουλγαράκη, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ

Η διδασκαλία της Εκκλησίας μας για τους αγγέλους δεν αναφέρει ότι έχουν τη δυνατότητα να τελούν ιερά μυστή­ρια. Μια ενδεχόμενη εξήγηση του πράγματος είναι ότι οι άγγελοι, δεν έχουν υλικό σώμα και, είναι, κατά τον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό, «ανεπίδεκτοι μετανοίας». Το ακριβώς αντί­θετο συμβαίνει με τον άνθρωπο. Επειδή έχει «την του σώματος ασθένειαν», έχει και τη δυνατότητα της μετανοίας. Εφόσον όμως τα ιερά μυστήρια συνδέονται στο σύνολό τους κατά ένα μικρό ή μεγάλο μέρος με τη μετάνοια, οι άγγελοι δεν έχουν την κατά φύσιν δυνατότητα να τα τελούν.
Όμως η ευσεβής παράδοση μάς περιγράφει περιπτώσεις που άγγελοι βάπτισαν ανθρώπους, μετέδωσαν τη Θεία Ευχαριστία και χειροτόνησαν ιερείς.

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΕ ΝΕΚΡΟ ΣΚΥΛΟ (VIDEO)

1Ο πυροσβέστης από τη Χιλή που θα δείτε στο βίντεο θα σας συγκινήσει. Αφού σβήστηκε η φωτιά σε μια πολυκατοικία και άρχισαν να βγάζουν έξω τους ενοίκους, κάπου ανακάλυψε ένα μικρό σκυλάκι το οποίο ναι μεν δεν είχε καεί αλλά η καρδιά του είχε σταματήσει από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις. Δεν το προσπέρασε επειδή ήταν σκυλί. Έβγαλε το σκυλί στον καθαρό αέρα και άρχισε να του κάνει τεχνητή αναπνοή, στόμα με στόμα μέχρι να ζωντανέψει το σκυλί.
Στο βίντεο όπως θα δείτε ο πυροσβέστης δεν το βάζει κάτω. Τα έχει παρατήσει όλα, φέρνει το στόμα του στο στόμα του σκύλου και του φυσάει την ίδια του την ανάσα για να ζήσει ο σκύλος, η καρδιά του οποίου είχε σταματήσει.

Ανεπίκαιρη πολυτέλεια!

Δεν είναι λίγες οι φορές που δημοσιογράφοι αναπαράγουν το μύθο της «αμύθητης» εκκλησιαστικής περιουσίας και προβαίνουν σε δήθεν αποκαλύψεις, στοχοποιώντας χονδροειδώς την Εκκλησία της Ελλάδος. Σε περίοδο μάλιστα γενικευμένης κρίσης, που η οργή του κόσμου ξεχειλίζει για τα «κακώς κείμενα» του δημόσιου βίου, χρειάζεται ο αποδιοπομπαίος τράγος για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Σε απάντηση ενός τέτοιου δημοσιεύματος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε σχέση με το δημοσίευμα του κ. Κώστα Γυφτοδήμου στο περιοδικό «UNFOLLOW» με τίτλο «Εκκλησία Α.Ε. , «Ιερές Επενδύσεις» με απαίτηση της Ιεραρχίας» (τεύχος 20 Αυγούστου 2013, σελ. 94-97) προβαίνουμε στην κατωτέρω ανακοίνωση προς αποκατάσταση της αλήθειας :

Η Μάρτυς Ντανιέλα απο το Βουκουρέστι

Πολλές φορές τυχαίνει όλοι μας να αναρωτηθούμε, "υπάρχουν άραγε Αγιοι στην σύγχρονη εποχή;". Η απάντηση είναι μία. Αγιοι του Θεού θα αναδεικνύονται πάντα και για πάντα. Η ύπαρξή τους είναι συνυφασμένη με την ζωοποιό ύπαρξη του 3ου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Του Αγίου Πνεύματος. Εφόσον λοιπόν το Αγιο Πνέυμα του Θεού ενεργεί και κυριαρχεί στον κτιστό κόσμο μας, οι Αγιοί Του θα εμφανίζονται για να μας δίνουν δύναμη αλλά και να ταπεινώνουν τον αντίχριστο διάβολο και τους οπαδούς του, που κινούνται γύρω μας. Πολλές φορές ακόμα και μέσα στην ίδια μας την οικογένεια, όσο κι αν αυτό ακούγεται τρομερό.

Η απιστία ή η ελαφρότητα των γονέων πολλές φορές παιδεύουν τους νέους και τις νέες που θέλουν να βρίσκονται κοντά στον Θεό. Οι γονείς με εγωϊσμό και μην αναγνωρίζοντας ότι το σπλάχνο τους είναι ένα Θεϊκό δώρο προσπαθούν, πολλές φορές (με ολέθρια συνήθως αποτελέσματα) να ξεριζώσουν την κλήση προς τον Θεό που η Θεία Χάρις δίνει επιλέκτικά σε νέους και νέες με αρετές και αδαμάντινους χαρακτήρες.

39 χρόνια μετά - Η Αμμόχωστος πόλη φάντασμα

 

Πόλη φάντασμα η Αμμόχωστος μετά από την τουρκική εισβολή το 1974. Τα Βαρώσια ένα τουριστικό θέρετρο προορισμό ακόμη και διασημοτήτων όπως η Ελίζαμπεθ Τέηλορ και η Μπριζίτ Μπαρντό, είναι πια μια συνοικία “νεκρή”.

Ξενοδοχεία, εστιατόρια, πολυόροφα και πρωτοποριακά για εκείνη την εποχή κτίρα ρημάζουν.

Οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο ως πρόκληση για την πνευματική ζωή

Πηγή: www.alltreatment.com -
Αθανάσιος Κολιοφούτης
Η συνεχής και ακατάπαυστη χρήση του διαδικτύου από τον έφηβο επιφέρει μεταβολές στη ψυχολογική του κατάσταση, αφού καλλιεργεί σ’ αυτόν κλίμα κατάθλιψης [1], το οποίο μεταφέρει στην ζωή του και το οποίο μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι και στην αυτοκτονία. Όπως προκύπτει από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, προϊστάμενος του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, στα πλαίσια του δεύτερου συνεδρίου ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο που διοργανώθηκε στην Αθήνα, τα στοιχεία είναι σοκαριστικά: «Έχουμε σώσει 700 παιδιά από την αυτοκτονία στο παρά ένα!». Στη συνέχεια μοιράστηκε με το κοινό ένα περιστατικό: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που ήρθε και με βρήκε στο γραφείο ο πατέρας μίας κοπέλας 18 ετών, την οποία σώσαμε τελευταία στιγμή. Και μου μετέφερε συγκινημένος ότι η κόρη του κάποια στιγμή του είπε: «Πατέρα, αν δεν υπήρχε ο κ. Σφακιανάκης, εγώ δεν θα ήμουν τώρα εδώ να σου μιλάω»[2].

Μη σκοτώνετε την αλληλεγγύη!

Γράφει: Λευτέρης Κουσούλης
 
Επανέρχεται κατά καιρούς το ζήτημα της αλληλεγγύης, άλλοτε με αυθεντικό ενδιαφέρον και άλλοτε με υποκριτικά κίνητρα.
Πάντοτε, η φτώχεια, η ένδεια και η ακραία ανάγκη, έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η δημόσια διανομή τροφίμων που γίνεται από πολιτικές δυνάμεις, κόμματα ή και αγανακτισμένους αγρότες, καμιά φορά, είναι μια κυνική παράσταση εξουσίας. Ως παράσταση εξουσίας, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πράξη αλληλεγγύης.
Στη φάση της κρίσης που διανύουμε, η αλληλεγγύη στο διπλανό μας που έχει ανάγκη, αποτελεί όχι μόνο ηθικό χρέος αλλά και πολιτική πράξη. Η αλληλεγγύη, όμως, που δεν συνοδεύεται από το σεβασμό στον άλλον, από την αυθεντική αναγνώριση της ανάγκης του και, συνεπώς, τη διαφύλαξη και την προστασία της αξιοπρέπειάς του, γίνεται ανταλλακτική πράξη.
Η αλληλεγγύη είναι πράξη δωρεάν. Δεν γίνεται με την προσδοκία της επιστροφής. Ούτε εντάσσεται σε πολιτικούς σχεδιασμούς. Ούτε διακηρύσσεται από κομματικό βήμα. Όποιο κομματικό βήμα.

ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ 18 ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ…


1Ζούσε κάποτε στο Λένινγκραντ μία γυναίκα μαζί με τον άνδρα της. Και αυτή και εκείνος ήταν γιατροί. Τον καιρό του πολέμου ήταν μαζί στο μέτωπο. Ο άνδρας της ήθελε πάρα πολύ να εχει παιδιά, εκείνη όμως δεν ήθελε. Είχε κάνει 18 εκτρώσεις. Τελικά ο άνδρας της την άφησε και βρήκε άλλη γυναίκα.

Όταν αυτή γύρισε μετά τον πόλεμο στο Λένινγκραντ δεν μπόρεσε να βρει δουλειά. Δεν είχε ούτε σπίτι πού να μείνει, γιατί αυτό το σπίτι πού έμενε παλιά ήταν του άνδρα της. Κυριολεκτικά βρέθηκε στο δρόμο. Ήταν μέλος του κομουνιστικού κόμματος και απευθυνόταν σε διάφορους οργανισμούς αλλά κανείς πουθενά δεν την βοήθησε. Απελπίστηκε τόσο πολύ πού σκέφτηκε να αυτοκτονήσει.

Μία μέρα, ενώ περπατούσε στο δρόμο, συνάντησε μία φίλη της πού την είχε γνωρίσει τον καιρό του πολέμου. Εκείνη άρχισε να την ρωτά για την ζωή της και όταν έμαθε τα προβλήματά της της είπε, ότι στην Βίριτσα ζει ένας γέρος πού βοηθάει πολλούς ανθρώπους και προβλέπει το μέλλον.

ΕΝΑΣ ΒΟΥΔΙΣΤΗΣ ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

1Αφήγηση του Nilus Stryker

Η ιστορία του Nilus είναι μία από τις πολλές που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο της εποχής μας. Τον Nilus τον γνώριζα από την καιρό που ήταν Βουδιστής. Εγώ πάλευα να αφομοιώσω τις ίδιες διδασκαλίες κάτω από τον ίδιο δάσκαλο. Δεν έφτασα εκεί που έφτασε ο Nilus, διότι όταν ο δάσκαλος μου είπε πως η περαιτέρω πρόοδος απαιτούσε την διακοπή κάθε άλλης πνευματικής αναζήτησης, η συνείδησή μου ξύπνησε και μου απαγόρευσε να το κάνω, καθώς επίσης με κατεύθυνε πίσω στον Χριστό και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο κοινός παρανομαστής σε όλες αυτές τις ιστορίες φαίνεται να είναι πως αν ένας άνθρωπος έχει ήδη βιώσει κάποια ουσιώδη επαφή με το Ευαγγέλιο του Χριστού, τότε η πνευματική του πρόοδος θα εμποδιστεί σε κάποιο σημείο, ώσπου το άτομο αυτό να επιστρέψει στον Χριστό.

Υπήρξα Βουδιστής επί δέκα χρόνια. «Χειροτονήθηκα» μετά από επτά χρόνια μελέτης με τον δάσκαλό μου σε μια μικρή οικογενειακή γραμμή του Nyingma του Vajarayana (Θιβετιανού) Βουδισμού. Είχα ένα Πνευματικό Δάσκαλο στην γραμμή αυτή τον οποίον αγαπούσα και συνεχίζω να αγαπώ. Ήταν, και συνεχίζει να είναι, παράδειγμα καλοσύνης στη ζωή μου. Χάρη στην δική του καθοδήγηση, άρχισα να βλέπω τον κόσμο πιο καθαρά και μεγαλόψυχα. «Χειροτονήθηκα» Ngakpa της γραμμής Nyingma. Το Ngakpa είναι ταντρική «χειροτονία» (ιεροσύνη) η οποία αν και έχει όρκους (damsig), αυτοί δεν προϋποθέτουν παρθενία ή αποχή από κρέας και αλκοόλ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ


1Ναι πολύ καλά διαβάσατε στον τίτλο. Δεν πρόκειται για κάποια ταινία του Ταραντίνο, πρόκειται για μια πραγματικότητα. Τηλεοράσεις τραυματίζουν μικρά παιδιά. Και όταν λέμε τραυματίζουν, δεν εννοούμε τον ψυχισμό, ή τον ψυχικό τους κόσμο, από τα προγράμματα που δείχνουν και που βλέπουν τα μικρά παιδιά, αλλά τα τραυματίζουν στην κυριολεξία, σωματικά. Το πως και το γιατί διαβάστε το αμέσως σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ.
Έρευνα παιδιάτρων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό pediatrics, διαπίστωσε ότι κάθε 30 λεπτά, ένα μικρό παιδί στις ΗΠΑ, τραυματίζεται από μια τηλεόραση. Και όχι δεν κυκλοφορούν “τηλεοράσεις- δολοφόνοι” στην Αμερική, αλλά οι παιδίατροι επισήμαναν ότι η νέας τεχνολογίας επίπεδες τηλεοράσεις και δεν έχουν καλή ευστάθεια όταν βρίσκονται σε κάποιο έπιπλο, αλλά συχνά πυκνά δεν είναι τοποθετημένες σε σημεία που να μην τις φθάνουν παιδιά.

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

15Γιορτάζουμε σήμερα 26 Ιουλίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Παρασκευής.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.

Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕ ΜΕΝΑ...

1Της Γεωργίας Νώτη 

Φίλοι μου, μέσα από αυτό το κείμενο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το θαύμα εκείνο, που έζησα στα οκτώ μου χρόνια και που το αποτέλεσμα και η χάρη που πήρα από αυτό διατηρείται, χάρη στις δεήσεις της Αγίας Παρασκευής υπέρ εμού, έως σήμερα.

Από δύο ετών έπασχα από στραβισμό ιδιαίτερα σοβαράς μορφής και , όπως έλεγαν οι γιατροί μου με είχαν εξετάσει σε Αθήνα και Κόρινθο, θα έπρεπε να φοράω τα γυαλιά για όλη μου τη ζωή.
Οι γονείς μου συνήθιζαν να με πηγαίνουν κάθε χρόνο, παραμονή της Αγίας Παρασκευής, σε ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στην Αρχαία Κόρινθο. Εκεί, από τρίων σχεδόν χρονών έκανα την μικρή μου αλλά τόσο περιεκτική σε παράκληση προσευχούλα μου : " Αγία μου Παρασκευή, κάνε μου καλά τα ματάκια μου " . Άναβα λοιπόν τη λαμπάδα μου και ήλπιζα πολύ σε αυτήν.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΜΕ ΣΕΝΑ

1Του π. Βασίλειου Ιβηρίτη

Δεν θέλω, δεν επιθυμώ να ζήσω πολύ.
Θέλω να ζήσω με Σένα.

Το πολύ, το ζωντανό και ατέλειωτο είσαι Εσύ.
Έλα και κάμε το θέλημά Σου σε μένα.
Έλα όπως θέλεις και όταν κρίνεις.
Έλα σαν αύρα, σαν ευλογία, αν το νομίζεις σωστό.
Έλα σαν κεραυνός δοκιμασίας και κατάσκαψέ μου το είναι

Αν νομίζεις ότι έτσι πρέπει.
Ξέρω ότι αυτό που θα  ακολουθήσει την επίσκεψή Σου
Μ' οποιοδήποτε τρόπο κι αν έλθεις
Θα είναι αυτό το βαθύτατο που επιθυμώ

Ο σκανδαλισμός του αόμματου Αββά

Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
῾Ο ἀββᾶς ᾽Ιουλιανός δέν μποροῦσε νά ἡσυχάσει. Κλεισμένος στό μικρό κελλάκι του, μέ μόνη συντροφιά του τίς λίγες εἰκόνες του καί μερικά βιβλία, βρισκόταν σέ μεγάλη ἀναταραχή.
Αὐτό πού τοῦ εἶχε ἐμπιστευτεῖ λίγες ἡμέρες πρίν ἕνας γνωστός του καλόγερος, ὅτι ἕνας ἀπό τούς συμμοναστές του στό κοινόβιο πού ζοῦσαν εἶχε πέσει σέ φοβερή ἁμαρτία κι ὅτι μαζί του ὑπῆρξε καί κάποιος ἄλλος πού τόν κάλυπτε, τόν εἶχε κάνει νά μήν μπορεῖ οὔτε μάτι νά κλείσει. ῾Κύριε᾽, ἔλεγε καί ξανάλεγε στήν προσευχή του, ῾πῶς εἶναι δυνατόν νά ἔχει κάνει ὁ ἀδελφός τήν ἁμαρτία αὐτή καί νά μπορεῖ νά βρίσκεται ἀκόμη στό μοναστήρι σάν νά μήν τρέχει τίποτε; Καί μάλιστα νά συνεχίζει νά λειτουργεῖ;᾽ ᾽Αλλά ἐκεῖνο πού τόν τρέλλαινε κυριολεκτικά ἦταν τό γεγονός ὅτι, κατά τήν ἐλεγμένη πληροφορία, ὁ ἡγούμενος ἤξερε τήν κατάσταση, ὅπως καί ὁ ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος, ὁ πατριάρχης ῾Ιεροσολύμων, καί δέν εἶχαν προβεῖ σέ καμμία ἐνέργεια γιά νά τήν διορθώσουν.

Δώρισε όλο το έπαθλο του Γουίμπλεντον ο Μάρεϊ

Ο Άντι Μάρεϊ διέθεσε και τα 1,6 εκατ. λίρες του επάθλου από την κατάκτηση του Γουίμπλεντον για έρευνες για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Εκτός από μεγάλος τενίστας, ο Άντι Μάρεϊ αποδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερος άνθρωπος.
Ο Σκωτσέζος τενίστας αποφάσισε να διαθέσει και τα 1,6 εκατ. λίρες (1,85 εκατ. ευρώ) του επάθλου για την κατάκτηση του Γουίμπλεντον σε έρευνες για την καταπολέμηση του καρκίνου από το «Royal Marsden Hospital».
Χθες χάρισε στη Μεγάλη Βρετανία τον πρώτο τίτλο Γουίμπλεντον μετά από 77 χρόνια νικώντας με 3-0 σετ τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μάρτυρος Καλλινίκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής θα τελεσθούν οι εξής ακολουθίες:
Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 7.00 μ.μ. η ακολουθία του εσπερινού, ενώ την Δευτέρα 29 Ιουλίου στις 7.00 π.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Στις Ιερές Ακολουθίες θα προεξάρχει

ο εορτάζων
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικος, και ηγούμενος της Ιεράς Μονής.

Πειραιώς Σεραφείμ: «Ο Σόρος θέλει να αλλοιώσει την εθνοτική µας σύνθεση»

Συνέντευξη του Μητροπολίτη Πειραιώς στον Παναγιώτη Λιάκο Τον αποκαλούν «φανατικό» και «ζηλωτή». Οσοι αγνοούν τις απίστευτες αγριότητες που λαµβάνουν χώρα στα ισλαµικά κράτη τον λένε και «ταλιµπάν». Είναι ευκολονόητα τα αίτια των ύβρεων που εκτοξεύονται εναντίον του θαρραλέου και νουνεχή ιεράρχη: Πιστεύει όσα λέει και δέχεται να πληρώσει το «επικοινωνιακό» αντίτιµο για την προσήλωσή του στις αρχές που δίδαξε ο Χριστός. Ο τόνος της φωνής του είναι ήρεµος. Η όψη του γαλήνια. Τα επιχειρήµατά του κινούνται από το πεδίο του δόγµατος στις επιστήµες µε χαρακτηριστική ευκολία. Είναι λόγιος. ∆εν το επιδεικνύει. Προσπαθεί να γίνεται κατανοητός απ' όλους. Τα καταφέρνει.Ερχόµενος στον χώρο της διεξαγωγής της συνέντευξης για το θέµα του ισλαµικού τεµένους στην Αθήνα, τήρησε την καθηµερινή του συνήθεια. Τάισε τα περιστέρια της Πειραϊκής, σµήνη των οποίων είχαν µαζευτεί έξω από τα γραφεία της µητρόπολης και τον περίµεναν. Η εικόνα του σεβασµιότατου µητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείµ να ταΐζει τα περιστέρια παρέπεµψε στο Κατά Ματθαίον (6:26) µε τα «πετεινά του ουρανού» και τον ουράνιο πατέρα που τα τρέφει. Οι απόψεις του για τον κίνδυνο που συνεπάγεται η «θεσµοθέτηση του Ισλάµ από την Πολιτεία» είναι άξιες λόγου και πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν από τους υπευθύνους.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Γέρ. Φιλόθεος Ζερβάκος (1884-1980) – Βίος και θαύματα

Στυλιανός Κεμεντζετζίδης

Elder-Philotheos-for-web
Ολίγα γενικά για τον βίο του Γέροντος
Ο π. Φιλόθεος γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1884 στο χωριό Πάκια των Μολάων της Λακωνίας από ευσεβείς γονείς, τον Παναγιώτη και την Αικατερίνη Ζερβάκου.
Στο μυστήριο του βαπτίσματος ονομάστηκε Κωνσταντίνος. Τα πρώτα γράμματα τα διδάχτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Από την παιδική του ηλικία αγαπούσε την μελέτη του Αγίου Ευαγγελίου, τους βίους ταν αγίων, και έμαθε να προσεύχεται, να εκκλησιάζεται και να υμνεί το Θεό.
Το 1901 σε ηλικία 18 ετών διορίστηκε διδάσκαλος και εργάστηκε με θαυμαστό ζήλο για τρία χρόνια στο χωριό Φοινίκι της Λακωνίας.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία και με τις οδηγίες και ευλογίες του πνευματικού του πατρός Αγίου Νεκταρίου, ασπάστηκε τον ισάγγελο βίο των μοναχών, τον οποίο ποθούσε από την παιδική του ηλικία και με θαυμαστό τρόπο οδηγήθηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής της Πάρου. Μετά από ευδόκιμη δοκιμασία, την 29η Δεκεμβρίου του 1907 έλαβε το σχήμα του μοναχού και μετονομάστηκε Φιλόθεος. Την δε επόμενη μέρα χειροτονήθηκε διάκονος. Στις 22 Απριλίου του 1912, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, χειροτονήθηκε ιερεύς και έλαβε και χειροθεσία πνευματικού πατρός. Τον Ιανουάριο του 1930 και σε ηλικία 46 ετών δέχθηκε την ηγουμενία της Μονής Λογγοβάρδας, την οποία ανέδειξε πνευματικό φάρο και κιβωτό σωτηρίας για μια πεντηκονταετία μέχρι την οσιακή κοίμησή του.
Ανεδείχθη δια βίου πιστός στρατιώτης Ιησού Χριστού και μιμητής των Αγίων, πολιτευθής με γνήσιο αποστολικό ζήλο και πατερικό φρόνημα.

Ο Σόϊμπλε, ο προτεσταντισμός και η δυστυχία των λαών


Γράφει: Κωνσταντίνος Φίλης

Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επιβεβαίωσε την προτεσταντική αντίληψη της κυβέρνησής του. Με κύριο πρόταγμα τη δημοσιονομική πειθαρχία, πολλές φορές σε βάρος ακόμη και της κοινής οικονομικής λογικής, το Βερολίνο δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από τις βασικές αρχές του που έχουν, δυστυχώς, εγκλωβίσει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τη σοβούσα κρίση στον ευρωπαϊκό νότο να επεκτείνεται σε περισσότερο «ανεπτυγμένες» οικονομίες και την κοινωνική συνοχή να τίθεται εν αμφιβόλω, πολλοί δυσκολεύονται να αντιληφθούν τον απώτερο στόχο της Γερμανίας. Είναι μία ευρωζώνη δύο τουλάχιστον ταχυτήτων; Είναι η καθολική επικράτηση του μοντέλου ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, βάσει της οποίας θα επιβιώσουν μόνο οι «υγιείς» οικονομίες; Είναι η πρωτοκαθεδρία σε μία Ένωση, ωστόσο, που υποχωρεί συστηματικά ως παγκόσμιος δρων;  Είναι μία εμμονική στάση που υπαγορεύεται από τους εσωτερικούς συσχετισμούς και η οποία, όπως ελπίζουν ορισμένοι, θα διαφοροποιηθεί προς το ευμενέστερο κατόπιν των εκλογών; Είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω; Ότι και να υποκρύπτει η θέση του Βερολίνου, είναι αλήθεια πως οδηγεί την Ευρώπη στο απόλυτο αδιέξοδο.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΑΤΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


.Το Άγιον Όρος, την τύχη την αγαθή είχα να το πρωταντικρίσω εγώ πετώντας μ' ένα ''Μιράζ 2000'' πάνω απ' τον Άθω πέρυσι τέτοιες μέρες.

Ήταν το δώρο των φρουρών του Αιγαίου, όπως έκτοτε αποκαλώ τους πιλότους της πολεμικής μας αεροπορίας, για τη γιορτή των αρχαγγέλων, τη δική τους, προς μία δημοσιογράφο που επιμένει να μετράει τις αναχαιτίσεις των απέναντι κι όχι τις παραβιάσεις τους...
Λέγω «τύχη αγαθή» κι ας με πουν μελοδραματική, όσοι δεν ένιωσαν το προνόμιο να αεροζυγιάζονται με τα σύννεφα. Να περιδιάβαιναν τις κατοικίες των αγγέλων. Να βλέπουν μ' όλα τα κύτταρα του φθαρτού σώματος τους, την προσευχή ως αύρα χαρμολύπης να εγκολπώνεται σκήτες και μοναστήρια, τις κατοικίες των εραστών μιας ταπεινότητας, που αντέχει χίλια χρόνια τώρα να υπερασπίζεται με πίστη κι αγάπη τους πολλούς και άπιστους.

Οι δε υιοί της Βασιλείας εκβληθήσονται έξω

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
 Στην Εκκλησία ο άνθρωπος αισθάνεται ασφάλεια και βεβαιότητα. Θεωρεί ότι τα έχει καλά με το Θεό και ότι επειδή ζει την ζωή της Βασιλείας, κυρίως όσον αφορά στις εξωτερικές της διαστάσεις που είναι η τήρηση των εντολών του Θεού με τα χείλη και τις πράξεις, έχει εξασφαλίσει την σωτηρία στην άλλη ζωή, αλλά και την βοήθεια
του Θεού σε κάθε έργο και σε κάθε περίσταση της ζωής, ακόμη και στις δοκιμασίες. Γι’ αυτό για τους «υιούς της βασιλείας» (Ματθ. 8, 12) ενίοτε είναι αδιανόητο να τους συμβαίνουν περιστατικά που μαρτυρούν την εγκατάλειψη από την μεριά του Θεού και συχνά το παράπονο ανεβαίνει στα χείλη και την καρδιά τους. Από την άλλη είναι γεγονός ότι η συμμετοχή μας στη ζωή της Εκκλησίας εκ των πραγμάτων μας δίνει οδοδείκτη στην πορεία μας, γνωρίζουμε προς τα πού βαδίζουμε και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, γνωρίζουμε και σε τι υστερούμε.

Κυκλοφορεί μέχρι το τέλος Ιουλίου το βιβλίο του Αρχιμ. Καλλινίκου Μαυρολέοντος με τίτλο "Σχόλια Επικαιρότητας᾽

Το βιβλίο έχει τίτλο που μπορεί να ακούγεται κοινότυπος... «ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ»! 
Έχουμε κουραστεί να ακούμε η να διαβάζουμε σχολιασμούς γύρω από καθημερινά γεγονότα από ειδικούς η άσχετους στα διάφορα ''παραθυρα'' των τηλεοράσεων η στα κρεμασμένα εξώφυλλα των περίπτερα.
Στο τέλος, απ’ όλους αυτούς τούς σχολιασμούς συμπέρασμα δεν βγάζουμε. Αντίθετα μπερδευόμαστε και χάνουμε τον κοινωνικό μας προσανατολισμό.
Τούτο όμως το βιβλίο, περιλαμβάνει

σχολιασμό από έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει αγαπητικά τη ζωη του στο μικρό μαθητή και στον ταλαιπωρημένο συνάνθρωπο που διαβαίνει εναγωνίως το κατώφλι της εκκλησίας! 
Από έναν άνθρωπο που νύχτα μέρα αγωνίζεται και αγωνιά να μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα που μας ταλαιπωρούν, μέσα από το πρίσμα της αιώνιας Αλήθειας, της μόνης που μας δίνει ελπίδα και κουράγιο για ζωη. 
Τα μικρά κεφάλαια του βιβλίου, αποτελούν μεγάλη συμβολή στην υπέρβαση αυτών που φέρνουν απόγνωση στα 24ωρα μας!

Κρατούν το μωρό τους για πρώτη και τελευταία φορα...

Συγκλονιστική φώτο: Κρατούν το μωρό τους για πρώτη και τελευταία φορά
Στην φωτογραφία ο John και η Tracey Gamble κρατούν το νεογέννητο και παράλληλα ετοιμοθάνατο γιο τους στην αγκαλιά για πρώτη και τελευταία φορά.
Ο μικρούλης θα μπορούσε να έχει μια φυσιολογική ζωή, όμως εξαιτίας λάθους των γιατρών έπαθε αιμορραγία στο κεφάλι κατά την διάρκεια της γέννας με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο λίγες ώρες αφότου ήρθε στην ζωή, σύμφωνα με την Daily Mail.
Όπως έγινε γνωστό στην συνέχεια προσπάθησαν να τον βγάλουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους, όταν διαπίστωσαν ότι το κεφάλι του ήταν σε λάθος θέση. Τελικά, η μητέρα του τον γέννησε με καισαρική, αλλά ήταν πλέον αργά.
Οι γονείς κινήθηκαν νομικά εναντίον του γιατρού και του νοσοκομείου, όμως ακόμα και η δικαίωση του δικαστηρίου δεν τους αρκεί, αφού έχασαν το μονάκριβο αγγελούδι τους.


Read more: http://www.newsbomb.gr

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

"ΠΑΡΕ ΜΑΣ ΜΑΝΟΥΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΝΑΜΕ ΠΟΤΕ"

 
15«Βρέθηκα σήμερα σε ένα νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα όπου φιλοξενεί παιδιά, που αδυνατούν οι γονείς να... τους προσφέρουν ακόμη και την απαραίτητη διατροφή!

Εκεί λοιπόν εκτυλίχθηκε το εξής περιστατικό: Μια μητέρα επισκέφθηκε τα παιδιά της για να μείνει λίγο μαζί τους, πέρασε η ώρα με αγκαλιές χαρές και παιχνίδια. Ήρθε η ώρα όμως που έπρεπε να φύγει. 

Κλάματα, τα μικρά κρατούσαν την μανούλα με τα χεράκια τους τόσο σφιχτά, που την πονούσαν, ενώ εκείνη το μόνο που μπορούσε να δώσει ήταν υποσχέσεις ότι θα ξανάρθει την επομένη ημέρα…  

Τότε ήταν που το μεγαλύτερο, με ποτάμι τα δάκρυα άρχισε να την παρακαλάει με δυνατή φωνή να τα πάρει στο σπίτι… Δεν μπορώ καρδούλα μου, δεν έχουμε τίποτα στο σπίτι ούτε να φάμε…  

Το πρόσωπο της μικρής σοβάρεψε, σκέφτηκε λίγο και έδωσε την ποιο συγκλονιστική λύση στο πρόβλημα που έχω ακούσει στην ζωή μου… “Πάρε μας μανούλα μου στο σπίτι και εμείς δεν θα πεινάμε ποτέ…’»
 
nonews-news.blogspot.com

ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΧΩΣ ΘΕΟ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ - ΜΟΝΑΞΙΑ


15Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Παραπονιέσαι για τη μοναξιά στη μέση μεγάλης πόλης. Τόσος λαός γύρω σου κοχλάζει σαν μυρμηγκοφωλιά, και εσύ και πάλι αισθάνεσαι σαν στην έρημο. Στις μεγάλες γιορτές η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Παντού πλημμυρίζει η χαρά, ενώ εσένα σε πιέζει η λύπη. Οι εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Ανάστασης σου φαίνονται σαν κάποια άδεια δοχεία, τα οποία εσύ γεμίζεις με δάκρυα. Όταν αυτές οι άγιες γιορτές βρίσκονται μακριά πίσω ή μπροστά σου, αισθάνεσαι πιο ήρεμη. Αλλά όταν πλησιάσουν και έρθουν, η θλίψη και η ερημιά κυριεύουν την ψυχή σου.

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΑΣ!


15Μεγάλη και φοβερή είναι αυτή η εντολή του Χριστού. Όλοι μας, αρχίζοντας από μένα, συνεχώς κρίνουμε και κατακρίνουμε ο ένας τον άλλον και γι’ αυτό θα δώσουμε λόγο στη Φοβερά Κρίση του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού. Θα μας κρίνει Αυτός διότι και εμείς κρίνουμε τους άλλους, ψάχνουμε να βρούμε στον πλησίον μας το παραμικρό σφάλμα ενώ τις δικές μας αμαρτίες δεν τις βλέπουμε και ούτε θέλουμε να τις σκεφτόμαστε.

Ο άγιος απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του λέει το εξής: «Διό αναπολόγητος ει, ω άνθρωπε πας ο κρίνων εν ω γαρ κρίνεις τον έτερον, σεαυτόν κατακρίνεις· τα γαρ αυτά πράσσεις ο κρίνων, οίδαμεν δε ότι το κρίμα του Θεού έστι κατά αλήθειαν επί τους τα τοιαύτα πράσσοντας. Λογίζη δε τούτο, ω άνθρωπε ο κρίνων τους τα τοιαύτα πράσσοντας και ποιών αυτά, ότι συ εκφεύξη το κρίμα του Θεού» (Ρωμ. 2, 1-3).