Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Π. Γερμανός Δημάκος, ο φλογερός κληρικός της Εθνικής Αντίστασης!

 

 

Έφυγε σαν σήμερα, 9 Ιουνίου 2004, ο Πατέρας Γερμανός Δημάκος ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησε στο πλευρό του Άρη Βελουχιώτη ενάντια στον ναζισμό και έδωσε το φωτεινό παράδειγμα του κληρικού που αγωνίζεται για την ζωή, την ελευθερία και την πατρίδα όταν εκείνα κινδυνεύουν στο πλευρό των συνανθρώπων του. Ένας με εκείνους. Ο Π. Γερμανός είχε το παράνομα "πατήρ Ανυπόμονος" που του έδωσε ο ίδιος ο Άρης Βελουχιώτης γιατί ζητούσε επίμονα να πάρει τα άρματα και ο Άρης του το αρνιόταν. Μετά την απελευθέρωση από τον ναζισμό ο π. Γερμανός έζησε στην Μονή Αγάθωνος χωρίς να "πουλήσει" εθνικοφροσύνη" και ηρωισμό, μέσα στην απλότητα την ταπείνωση και την προσευχή. Είχα την ευλογία από τον Θεό να συνδεθώ μαζί του (χάρη και στον π. Πρόδρομο Κολτουκτσόγλου) με πνευματική φιλία και να συζητάμε για ιστορικά και πνευματικά θέματα με την γνώση και την διαύγεια που πάντα με καθήλωνε.

Ο Π. Γερμανός θα μείνει πάντα στην μνήμη μας για την αγάπη του, την προσφορά του και την αγωνιστικότητα του. Αιωνία η μνήμη!

Κώστας Ζουρδός

Εκλογές Ομάδας Προγραμματισμού Αγίου Βασιλείου Πειραιώς….27 Μαρτίου 1982!

 


Εκλογές της καρδιάς, υποψήφιοι της αγάπης, στιγμές συντροφικότητας και αλήθειας!

 

Ας μιλήσουμε για πραγματικές εκλογές. Για υποψηφίους που μπήκαν και ρίζωσαν στη ζωή μας και την καθόρισαν! Που γέμισαν την καθημερινότητα μας με δράση, παιχνίδι, αγάπη, ζωή! Όπως αντλούμε από τα πρακτικά της Ομάδας Προγραμματισμού του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την νεανική λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, στις 27 Μαρτίου του 1982 έγιναν εκλογές για την ανάδειξη σε σώμα του Διοικητικού της Συμβουλίου. Εκλογές της καρδιάς υποψήφιοι της αγάπης στιγμές συντροφικότητας και αλήθειας:

 


« Στις 27 Μαρτίου 1982, ύστερα από πρόσκληση του Κατηχητή και Υπεύθυνου του Νεανικού κέντρου κ. Νίκου Μαυρολέων, προς τα μέλη των Νεανικών Ενοριακών Συντροφιών Γυμνασίου και Λυκείου της ενορίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιά, έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Ομάδας Προγραμματισμού του Νεανικού Κέντρου. Υποψήφιοι ήταν : Α΄ Λυκείου: Κώστας Καρδούλιας, Σπύρος Καληντεράκης και Μανώλης Βενετσιάνος. Β΄ Γυμνασίου: Λάμπρος Γατσούρης, Παναγιώτης Κολέντζος, Κώστας Λαζόπουλος, Μανώλης Χώλης, Μανώλης Στρογύλλης, Γιώργος Κρανιώτης, Μανώλης Ελευθερίου, Δημήτρης Διανελλάκης, Άγγελος Καρδούλιας, Σαράντης Γιαννούτσος και Κοκκινίδης Παναγιώτης. Από τον Υπεύθυνο του Νεανικού Κέντρου δόθηκαν οδηγίες για τη σωστή διεξαγωγή των εκλογών και με την σύμφωνη γνώμη των παρόντων, ορίστηκε ως Γραμματέας της εκλογικής διαδικασίας ο κ. Παναγιώτης Κορωνιάδης μαθητής Γ΄ Λυκείου.

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Αλεξάνδρου Ανάβασις!...................


Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου

Ένα από τα αριστουργήματα των ιστορικών συγγραμμάτων  στην παγκόσμια πνευματική παραγωγή είναι η Κύρου Ανάβασις, το σύγγραμμα του Έλληνα ιστορικού, στρατιωτικού και φιλόσοφου Ξενοφώντα με το οποίο περιγράφει τη συμμετοχή 13.000 μισθοφόρων Ελλήνων ανάμεσα τους και 700 Σπαρτιάτες που εντάχθηκαν στον στρατό του Κύρου και συμμετείχαν στην εκστρατεία που οργάνωσε ο ίδιος ενάντια στον αδελφό του Αρταξέρξη. Και στην ουσία αφηγείται την περιπέτεια των Ελλήνων μετά την ήττα από τον Αρταξέρξη και την περιπέτεια επιστροφής τους στην πατρίδα που την ονομάζουμε η «Κάθοδος των Μυρίων». Η ιστορία αυτή έχει μια διπλή αντίφαση όπως ουσιαστικά είναι και όλη η ανθρώπινη ιστορία. Γεμάτη αντιφάσεις. Από την μια έχουμε την Ανάβαση (Κύρου Ανάβασις) σε κάτι ιερό, σε ένα καθήκον και από την άλλη έχουμε την Κάθοδο ( Η κάθοδος των Μυρίων) δηλαδή  επιστροφή στην πραγματικότητα της αποτυχίας και των συνεπειών της. Έτσι όπως συμβαίνει στη ζωή. Έτσι όπως συνέβη και στον π. Αλέξανδρο Καριώτογλου που είχε το «θράσος» να «ντύσει» παπαδάκια δύο εκκλησιαζόμενα κορίτσια. Και γνώρισε την Ανάβαση του Ιερού αλλά και την Κατάβαση της πραγματικότητας. Τόσο απλά….