Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

"Ουδετερόθρησκον κράτος;"... Μια σπουδαία εκδήλωση…



Εκδήλωση με θέμα "Ουδετερόθρησκον κράτος;" διοργανώνει ο Χριστιανικός Όμιλος Φοιτητών και Επιστημόνων (Σόλωνος 111 και Σουλίου 3 στην Αθήνα) την Παρασκευή 01/03 στις 19:15.Ομιλίες θα παρουσιάσουν ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Κονιδάρης και ο π. Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος παίδων και εφήβων, αναπληρωτής καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Ένα πολύ επίκαιρο και σημαντικό θέμα θα αναπτύξουν δύο επιφανείς ομιλητές όπου με την πλούσια πνευματική τους κατάρτιση θα διαφωτίσουν αυτό το τόσο δύσκολο θέμα.

Κώστας Ζουρδός

Μια αξιόλογη εσπερίδα από την Ενορία της Αγίας Παρασκευής Αττικής



«Αυτοπροσδιορισμός ενώπιον της Ζωής. Θάνατος, αυτοκτονία, ευθανασία, καύση νεκρών»

Εσπερίδα με θέμα «Αυτοπροσδιορισμός ενώπιον της Ζωής. Θάνατος, αυτοκτονία, ευθανασία, καύση νεκρών» διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Αττικής στην αίθουσα τελετών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘Δημόκριτος’ το Σάββατο 02/03 στις 16:00.Εισηγήσεις θα αναπτύξουν: Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιμ. Μεθόδιος Κρητικός, ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Διαμαντόπουλος, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Νικολαΐδης, η δικηγόρος Αγγελική Λιόση και ο ιατρός- νεφρολόγος, διευθυντής ΕΣΥ Παναγιώτης Κίκιλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μια αξιόλογη εσπερίδα με σπουδαίους ομιλητές αλλά και μεγάλη σε εύρος θεματολογία που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.

Κώστας Ζουρδός

«Καυγάδες στην Kιότζια»



Το θεατρικό εργαστήρι «Φανερωθείτε» του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση «Καυγάδες στην Kιότζια» του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία  της  Λένας Στρατίκη. Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι παραστάσεις θα δοθούν :

Παρασκευή 1η Μαρτίου
Σάββατο 2 Μαρτίου
Κυριακή 3 Μαρτίου
Ώρα έναρξης :8.00 μ.μ.

στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου- Χολαργού (Περικλέους 55, Χολαργός.

Κώστας Ζουρδός

Ο κίνδυνος να ξεχάσουμε…



 Του Δικηγόρου Αντώνη Κασιμάτη

Πότε θα πάψουμε να ασχολούμαστε με το ξυλαράκι που έχει στο μάτι του ο πλησίον μας; Πότε θα ασχοληθούμε με το αληθινό μα πρόβλημα, που είναι το δοκάρι στο δικό μας μάτι; Τι ωφελεί να παύσω να ασχολούμαι με τα δικά μου λάθη και αμαρτίες και να ασχολούμαι με των άλλων; Κατάκριση. Να το σαράκι που τρώει τις ψυχές μας. Είμαι βλάσφημος, μοιχός και ό,τι άλλο, αλλά παρ’ όλα αυτά ασχολούμαι με την κακοήθεια του διπλανού μου. Ας υποθέσουμε όμως ότι έχω δίκιο και ο συνάνθρωπος μου είναι όντως αμαρτωλός και εγώ τον κρίνω και τον καταδικάζω. Και, λοιπόν; Θα κριθώ άραγε ανάλογα με την αμαρτία του διπλανού μου ή με τι δική μου; Και αν – εν πάση περίπτωση – θέλω να ασχοληθώ με την αμαρτία του διπλανού μου, ποιος είναι ο ορθόδοξος τρόπος να το κάνω; Δεν είναι η προσπάθεια να τον διορθώσω και η κατάκριση και η καταδίκη του;

Ημερίδα της Μητροπόλεως Πειραιώς και του Φαρμακευτικού Συλλόγου, 28 Φεβρουαρίου 1999



Στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος Πειραιώς πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα την οποία οργάνωσαν από κοινού η Μητρόπολη Πειραιώς και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης. Στην ημερίδα απεύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ενώ βασικοί ομιλητές ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος με θέμα: « Η πίστη ως καθοριστικός παράγοντας της σωματικής και ψυχικής υγείας» και ο ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Βαρώνος με θέμα: «Χρήση φαρμάκων».

Κώστας Ζουρδός

Το εξώφυλλο της Πειραϊκής Εκκλησίας, Φεβρουάριος 1999



Τον Φεβρουάριο του 1999, κυκλοφόρησε στα περίπτερα το περιοδικό της Πειραϊκής Εκκλησίας κοσμώντας το εξώφυλλο της με το γεγονός της Υπαπαντής. Στο τεύχος που ήταν το 91, στον ένατο χρόνο της κυκλοφορίας του συνεργάστηκαν αξιόλογες προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Το εξώφυλλο της Πειραϊκής Εκκλησίας, Φεβρουάριος 1993



Τον Φεβρουάριο του 1993, κυκλοφόρησε στα περίπτερα το περιοδικό της Πειραϊκής Εκκλησίας με κεντρικό: Το Εκκλησιαστικό Πρόβλημα. Στο τεύχος που ήταν το 25, στον τρίτο χρόνο της κυκλοφορίας του συνεργάστηκαν αξιόλογες προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της Παιδείας και του Πολιτισμού.

« Πρόβλημα σου »



 Της ΝΑΥΣΗ ΙΕΣΣΑΙ-ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Κάποτε το πρόβλημα, βρισκόταν μόνο στο τετράδιο του μαθητή. Λυμένο ή άλυτο. Κάποτε το πρόβλημα, ήταν κουβέντα, μόνο στα μαθητικά χείλη. Έλυσες το πρόβλημα; Όχι; Ούτε και γώ… πάμε στον τάδε  μήπως το’ χει λύσει; ή Έλα να σου δείξω, να το λύσεις… Και η λύση του προβλήματος, κυκλοφορούσε απ’ τον ένα στον άλλο. Ο ένας, αντέγραψε τη σωστή λύση. Α άλλος το διόρθωνε. Και κάποιος το συμπλήρωνε. Το πρόβλημα ήταν πρόβλημα όλης της τάξης.  Έτσι το’ ζησα στα μαθητικά μου χρόνια. Δεν ξέρω τις δικές σας εμπειρίες.

Βράβευση φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, 24 Φεβρουαρίου 1999



Το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Ασφαλιστικής οργάνωσε την ετήσια πανηγυρική υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών και βράβευσης των αριστούχων φοιτητών και πτυχιούχων του τμήματος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ο οποίος μίλησε με θέρμη στους φοιτητές για την ανάγκη να αγωνιστούν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους και να γίνουν επιτυχημένοι επιστήμονες που θα βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο.

Κώστας Ζουρδός

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Το εξώφυλλο της Πειραϊκής Εκκλησίας, Φεβρουάριος 1992



Τον Φεβρουάριο του 1992, κυκλοφόρησε στα περίπτερα το περιοδικό της Πειραϊκής Εκκλησίας από την Μητρόπολη Πειραιώς. Στο τεύχος που ήταν το 14, στον δεύτερο χρόνο της κυκλοφορίας του συνεργάστηκαν αξιόλογες προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Πίστη δεν έχω



Του Αρχιμανδρίτου Εφραίμ Παναούση

Η εργασία, έλεγε ο γέρο-Ησαίας, είναι για το μοναχό θεραπεία ψυχής. Κι ο γέρο-Κλήμης συμπλήρωνε: «Όταν δεν έχει ο άνθρωπος δουλειά, του βρίσκει ο διάβολος». Οι νέοι μοναχοί δεν έχαναν ευκαιρία κι έψαχναν που θα βρουν τα άγια γερόντια να τα ρωτήσουν για των παλιών τα παλαίσματα και τους άθλους. Όταν η συζήτηση κρατούσε ώρα και πήγαινε σε αργολογία ο γέρο-Κάλλιστος έβαζε τέλος μ’ ένα λόγο του Οσίου Εφραίμ. « Ο καλός λόγος είναι ασήμι, μα η σιωπή χρυσάφι ». κι κουβέντα τελείωνε. Οι πατέρες βάζανε μετάνοια και τραβούσανε για τα κελιά τους.

Το Προεδρείο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά στον Σεβασμιώτατο Καλλίνικο, Φεβρουάριος 1999.



Το Προεδρείο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά επισκέφθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς  Καλλίνικο, και του εξεδήλωσαν την μεγάλη αγάπη των επαγγελματιών της πόλης και την ευγνωμοσύνη τους για το επιτελούμενο από την Εκκλησία έργο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής διακονίας και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της νεολαίας.

Κώστας Ζουρδός

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Αδερφός του ασώτου



 Της Δασκάλας Σοφίας Βαλμά-Γιαννίση

Πόσα χρόνια να ‘ταν αλήθεια που ζούσε μακριά απ’ το σπίτι του Πατέρα! Πόσα χρόνια Θέ μου…πεθαμένος. Πόσα χρόνια να ‘ταν αλήθεια που τρεφόταν με τα ξυλοκέρατα της αμαρτίας! Πόσα χρόνια Θέ μου…πεινασμένος. Μια φωνή από τα περασμένα του θύμισε κείνη την παλιά ιστορία…Πόσα χρόνια να ‘ταν αλήθεια που την είχε επιμελώς θαμμένη στα βάθη της καρδιάς του! Να ‘ταν τάχα παραμύθι ή να ‘γινε στ’ αλήθεια;

Ιερατική σύναξη στην Μητρόπολη Πειραιώς…26 Φεβρουαρίου 1992



Υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου και με την συμμετοχή όλων των κληρικών της Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε σύναξη στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος. Κατά την διάρκεια της συνάξεως συζητήθηκαν θέματα πνευματικού και ποιμαντικού ενδιαφέροντος με την ευκαιρία της εισόδου στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.


Κώστας Ζουρδός

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Μάνα



 Του Γεώργιου Σουρέλη

Είμαστε πέντε, πέντε κλωσσοπουλάκια που κουρνιάζαμε κάτω από την στέγη της αγάπης σου. Τσιμπολογούσαμε τα χάδια σου και κορφολογούσαμε τη λεβάντα και την ασφάλεια που ανάδινε η ποδιά σου! Τα κυριακάτικα πρωινά ζωγράφιζες μέσα στους δρόμους της μικρής μας πολιτείας τις πιο ωραίες εικόνες εσύ στη μέση, κι εμείς από εδώ και από κει. Πορευόμαστε προς την εκκλησία, την άλλη μάνα μας. Ακούμπαγα, μάνα μου, το βρεγμένο με δάκρυα μούτρο μου και η γλυκειά σου φωνή: «σώπα γιόκα μου», άναβε φωτάκια κρυφόγελων στα μουσκεμένα μάτια μου και φωτιές ηλιαχτίδων στην καρδιά μου!

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Το μαγειρειό του Αγίου




Του Αρχιμανδρίτου Εφραίμ Παναούση

Ο γέρο-Ευμένιος ήτανε μάγειρας στο μοναστήρι. Χρόνια στο διακόνημα αυτό. Είχε μάθει στις πυρωστιές και τα ξύλα όλοι στο μοναστήρι μαυρισμένο τον θυμούνται και τα χέρια του να μυρίζουν κρεμμύδι ή φρέσκο ροφό. Μαγείρευε πάντοτε με φόβο Θεού και αγάπη. όταν πρωτόρθε στο μοναστήρι έκανε δέκα χρόνους παραμέγειρας κοντά στον γέρο-Κλήμη. –Να λογαριάζεις του είπε ο γέρο-Κλήμης, ότι δεν μαγειρεύεις για ανθρώπους αλλά για αγγέλους. Οι πατέρες άγγελοι είναι. Κάμε το καλύτερο. Πιστός στην υπακοή ο γέρο-Ευμένιος νύχτα ακόμα σηκωνόταν και ετοίμαζε την φωτιά. Από το ακοίμητο καντήλι που έκαιγε μέσα στο μαγειριό άναβε τα ξύλα. Ύστερα έριχνε σταυροειδώς το λάδι στο νταβά λέγοντας την ευχή. Κι έπαιρνε να μαγειρεύει. Το αλάτι να ρίχνε…Κύριε ελέησον. Κι ύστερα μετά την Θεία Λειτουργία οι πατέρες εύρισκαν όμορφες σερβιρισμένες κουμπανιές στο τραπέζι με αγάπη και φροντίδα. Όταν τελείωνε η τράπεζα οι διακονούντες μοναχοί, μαζί και ο γέρο-Ευμένιος, στέκονταν σκυφτοί ζητώντας συγχώρεση από τους αδελφούς για τις παραλήψεις ή τα λάθη στη διακονία τους. Ό γέρο-Ευμένιος άμα εύρισκε καμιά δυσκολία στο διακόνημα, πήγαινε μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς και του Αγίου Ευφρόσυνου του Μάγειρου και ζητούσε λύση. Κι η απάντηση ερχόταν. 


Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Μυγδαλιά και Φλεβάρης




Της ΝΑΥΣΗ ΙΕΣΣΑΙ-ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Κάθε Φλεβάρη,
πασκίζω ανύστακτη την έγνοια να κρατήσω
παν’ απ’ τον τόπο της καρδιάς,
όπου μια μυγδαλίτσα έχω φυτεμένη.

Κι ως καιροφυλακτώ να ιδώ
το σκάσιμο του πρώτου μπουμπουκιού,
ακούγω το τρεχαλητό τ’ ανέμου
και απ’ τους βουνούς του παγετού το κατρακύλι
Μ’ έχτρα και κακία κι αστοχία
τη μυγδαλίτσα μου σαρώνουν…

Κάθε Φλεβάρη,
πως μου δαγκώνει η ζήλεια την καρδιά!...
Νυφούλες ντροπαλές, κατάσπαρτες στους κάμπους
να θωρώ, τις ξένες μυγδαλιές…
Με πέπλα ανάλαφρα-ξέχειλο κάτασπρο αφρό-
στα μπράτσα τους ριγμένο.

Τότε κακιώνω
και βουτώ χωρίς ανασασμό,
τα τσίνουρα στο δάκρυ…

Να’ ναι της μυγδαλίτσας μου
η ρίζα ξέβαθη
κι άδικα πολεμώ με το Φλεβάρη;



*Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Φεβρουάριο του 1993

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός


Η μνήμη του νεαρού Μάρτυρος Ταρσιζίου, 20 Φεβρουαρίου 1993



Με την συμμετοχή πολλών νέων της Μητροπόλεως Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καραβά Πειραιώς ο εορτασμός για την μνήμη του νεαρού μάρτυρος Ταρσιζίου, που έχει καθιερωθεί από το 1983 με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου. Όλοι οι συμμετέχοντες στον εορτασμό, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την παλαιοχριστιανική κατακόμβη, που από το 1981 οι νέοι της ενορίας έχουν δημιουργήσει σε υπόγειο χώρο του Ναού.

Κώστας Ζουρδός

Τιμητική διάκριση από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο στον π. Γεώργιο Κρητικό, 6 Φεβρουαρίου 2002.



Κατά την διάρκεια του Εσπερινού της εορτής του Αγίου Φωτίου, Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου βραβεύτηκε μεταξύ άλλων με τον «χρυσούν Σταυρόν» την επίσημη διάκριση της Εκκλησίας μας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κρητικός, Ιερέας της Μητροπόλεως Πειραιώς. Ο αείμνηστος π. Γεώργιος Κρητικός ήταν ένας σπουδαίος κληρικός της Μητροπόλεως μας που κόσμησε την Εκκλησία μας και μπόλιασε την ψυχή μας με την άγια ζωή του και το πατερικό του παράδειγμα.

Κώστας Ζουρδός

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Πρώτη από όλους μια γυναίκα…



Της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη

Περπάτησε μαζί μας η κυρά…Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια ηλιογέννητη καλότυχη βασιλοπούλα, που ζούσε μέσα στα βελούδα, στα μετάξια και στα όνειρα…Ρηγούλα το όνομα της που πα να πει βασιλοπούλα. Παλάτι της το αρχοντικό των Μπενιζέλων. Νανούρισμα να κοιμηθεί το καλότυχο, ο «μαρμαρωμένος βασιλιάς». Έτσι θα μπορούσε να αρχίσει κανείς να ιστορεί το βίο της Αγίας Φιλοθέης, της Κυράς. Οι χρόνοι που γεννήθηκε η Ρηγούλα ήταν οι χρόνοι που «όλα τα σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Ήτανε τότες οι χρονιές που «σβυσμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μες στη χώρα». Ήτανε τότες που ο Σταυρός πολεμούσε με το μισοφέγγαρα. Μεγάλο το έχει του γονιού κι η μόνη κληρονόμος η Ρηγούλα. Πρέπει λοιπόν, ανάλογα στο γένος και στα πλούτη της, να μορφωθεί η μοναχοκόρη των Μπενιζέλων. Και μεγαλώνει, βασιλοπούλα ίδια, η Ρηγούλα, και φτάνει η στιγμή που οι γονείς όλου του κόσμου ονειρεύονται να παντρευτεί! Κακοπαντρεύεται όμως η μοσχοθυγατέρα και στον τρίτο χρόνο πεθαίνει ο άντρας της. Μα κι οι γονείς της πέθαναν κι αυτοί και μένει έτσι ολομόναχη στον κόσμο.

Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ύδρας Εφραίμ, 18 Φεβρουαρίου 2001



Η τελετή Ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας. Τον νέο Μητροπολίτη Ύδρας υποδέχθηκαν στην προβλήτα του λιμανιού ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κωνσταντίνος Αναστόπουλος πλαισιωμένος από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των φορέων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας. Την ποιμαντορική ράβδο στο νέο Μητροπολίτη παρέδωσε ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος πλαισιωμένος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και χορεία επισκόπων.

Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος στην ετήσια συνάντηση των Φαρμακοποιών, 12 Φεβρουαρίου 1999




Στο σπουδαίο και ευεργετικό ρόλο των Φαρμακοποιών αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος κατά την τελετή εγκαινίων της Έκθεσης «Φάρμα Φόρουμ ‘99» που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο του Ο.Λ.Π στον Πειραιά. Την έκθεση οργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά με τη συμπαράσταση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και όλων των φαρμακευτικών φορέων της χώρας.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Ψήφισαν κατά της Προστασίας των Ζώων από το Σύνταγμα!



Η πλειοψηφία των  βουλευτών μας ψήφισε κατά της πρότασης για το άρθρο 24Α της συνταγματικής αναθεώρησης που αφορούσε την Προστασία των Ζώων και πιο συγκεκριμένα:  «Προστασία της άγριας ζωής, της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους». Την πρόταση αυτή κατάθεσαν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ένας της Ένωσης Κεντρώων, ένας των ΑΝΕΛ κι ένας ανεξάρτητος.
ΥΠΕΡ του άρθρου της «Προστασίας και ευζωίας των υπόλοιπων ένβιων όντων», ψήφισαν 92 βουλευτές, ΚΑΤΑ ψήφισαν 130 ενώ 40 βουλευτές δήλωσαν ΠΑΡΩΝ.
Επομένως η πρόταση απορρίφθηκε.

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος



Εκοιμήθη τα ξημερώματα σε ηλικία 76 ετών ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος.
Ο κατά κόσμον Ευστράτιος Σπ. Τσαούσογλου γεννήθηκε το 1943 στην Ερμούπολη της Σύρου, καταγόμενος από πατρός εκ Σμύρνης. Ήταν  πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (εισήγηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος) στην Ποιμαντική- Κοινωνιολογία και Ψυχολογία για νέους. Είναι γνώστης της αγγλικής γλώσσας. Υπήρξε υπότροφος του Ελληνικού Κράτους στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Βιομηχανίας “Γιώτης”.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1966 και πρεσβύτερος το 1969. Στις 11 Οκτωβρίου 2002, εξελέγη απο την Ιεραρχια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτης Γλυφάδας, χειροτονήθηκε στις 14 του ίδιου μηνός και ενθρονίσθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2002.

Είχα την ευλογία από τον Θεό να γνωρίσω τον Σεβασμιώτατο όταν ως Αρχιμανδρίτης ήταν Διευθυντής του Οικοτροφείου της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και εγώ Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου και είχαμε μια αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία. Ο Σεβασμιώτατος ήταν ένας άνθρωπος φλογερής αγάπης με σταθερές παραδοσιακές απόψεις και με παρρησία γνώμης αξιοθαύμαστη. Του ευχόμαστε Καλό Παράδεισο και τον ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα προσφέρατε στην ψυχή μας στα πρώτα μας νεανικά βήματα.

Κώστας Ζουρδός

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Σύνταγμα….κουρελού…



Είναι από όλους μας πια αποδεκτό ή τουλάχιστον από τους εναπομείναντες σώφρονες ότι έχουμε φτάσει στο ακρότατο όριο της κοινωνικής διάλυσης και της πολιτικής παρακμής.  Και είναι επιτακτική ανάγκη το πρέπει κάποτε να σοβαρευτούμε (αν υπάρχει πια περιθώριο). Η πολιτική νεκρανάσταση δεν θα έρθει με την απλή αναλογική, ούτε με τα κομματικά εμετικά μαγειρέματα. Αυτό το πολιτικό προσωπικό ( υπάρχουν ευτυχώς ακόμα λίγες φωτεινές εξαιρέσεις) δεν μπορεί να ενωθεί σε μια ρωμαλέα αντίσταση από τις κομματικές αγέλες. Οι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν και έχουν πετύχει τον μετασχηματισμό των κομμάτων σε λόχους πειθήνιων χειροκροτητών. Η αντιπρόταση που οφείλει να βγει στην  δημιουργική επιφάνεια είναι   μόνο ο αληθινός υπεύθυνος πολίτης. Ο πολίτης που θα σεβαστεί και θα γονιμοποιήσει τους θεσμούς ως λειτουργίες της δικής του ζωής στα πλαίσια της ανθρώπινης κοινότητας. Όταν ο πολίτης θα έχει λόγο και ευθύνη για την επάνδρωση των θεσμών, τον έλεγχο της λειτουργίας τους, τον προγραμματισμό των στόχων τους. Ο Έλληνας  είναι ( τώρα πάει να γίνει ήταν) σφραγισμένος με την δική του μακραίωνη κοινοτική Ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση που εδράζετε στην ανάγκη για προσωπικές σχέσεις, για προσωπική δημιουργικότητα, αναγνώριση, ανάδειξη, κοινωνική καταξίωση μέσα από την προσφορά και ζωτική δράση ότι η καθημερινότητα είναι γιορτή. Μόνο έτσι ο Έλληνας γίνεται πραγματικά κοινωνικός, ξέρει να θυσιάζεται μέσα στην κοινότητα των πραγματικών προσωπικών σχέσεων. Τους έχουμε αφήσει να μετατρέψουν μια Συνταγματική γιορτή ομοψυχίας σε πάρτι μικροκομματικών συμφερόντων. Πρέπει ο 'Έλληνας να αφυπνιστεί από την αποχαύνωση, να λειτουργήσει ξανά η κοινωνική δυναμική του πολίτη σε νοήματα καθημερινής αλλαγής για το κοινό καλό. Και ας χαίρονται για κάποιον καιρό ακόμα στα κομματικά μπαλκόνια απρόσωποι και έρημοι οι ρηχοί αρχηγοί και οι αχυρένιοι δελφίνοι...

Κώστας Ζουρδός

Έρωτας είναι ο Σταυρός….



Στην δικιά μας παράδοση έρωτας είναι να σταυρώνεσαι για τους πάντες και για τα πάντα. Να πονάς για ότι πονάει και να θυσιάζεσαι για κάτι που πρέπει να ζήσει. Έρωτας είναι εκείνη η εμπειρική στάση που μεταθέτει την ζωή στην προσωπική σχέση και όχι στην ατομική επιβίωση, μεταμορφώνοντας έτσι την ύπαρξη σε κοινωνικό γεγονός σε αγαπητική πληρότητα. Γιατί η ερωτική ύπαρξη καταλύει τον θάνατο…

Κώστας Ζουρδός


Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Στα… τσιμέντα του γηπέδου της Καβάλας ο μητροπολίτης Στέφανος


                          

Ο  Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος τίμησε χθες με την παρουσία του τόσο τους φιλάθλους του ΑΟ Καβάλας όσο και του Νέστου Χρυσούπολης στο τοπικό ντέρμπι κορυφής στη Γ Εθνική. Μάλιστα, προτίμησε να καθίσει στα… τσιμέντα, ούτε καν στα καθίσματα, πόσο μάλλον στα δημοσιογραφικά θεωρεία, απολαμβάνοντας το πρώτο ημίχρονο με τους φιλάθλους της Καβάλας από τα άβολα σκαλάκια. Ο Μητροπολίτης Στέφανος, αποδίδοντας και… ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, το δεύτερο ημίχρονο το παρακολούθησε στο πέταλο, μαζί με τους φιλάθλους του Νέστου, πλάι στον δήμαρχο, Βαγγέλη Τσομπανόπουλο, χωρίς να κάνει διακρίσεις ούτε για το… ποδοσφαιρικό ποίμνιό του.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Χειροτονία ιερέως, π. Ρηγίνου Σταματίου, 12 Φεβρουαρίου 1995…



Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ρέντη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος χειροτόνησε σε ιερέα τον Διάκονο του Ναού π. Ρηγίνο Σταματίου. Ο νέος Ιερέα παρέμεινε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Κώστας Ζουρδός


Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Πειραιώς, 5 Φεβρουαρίου 1995…



Σταθμό στην ιστορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιώς αποτέλεσε η τέλεση των εγκαινίων του νέου Πνευματικού Κέντρου. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος παρουσία κληρικών της Μητροπόλεως, βουλευτών, πολιτευτών και εκπροσώπων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων εξήρε την προσπάθεια που κατέβαλε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού για να ανεγερθεί η νέα αίθουσα. Να σημειωθεί ότι η νέα αίθουσα διαμορφώθηκε σε υπόγειο χώρο του ναού, όπου βρίσκονται πολλά αρχαία, καθώς ο χώρος κατά την αρχαιότητα ήταν το «Εμπόρειον», δηλαδή το τελωνείο της πόλης. Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος τόνισε ότι η νέα αίθουσα θα χρησιμοποιείτε κυρίως από τους νέους για την οργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων και φιλοδοξείτε να γίνει χώρος συνυπάρξεως και συναντήσεως των Ορθοδόξων λαών των Βαλκανίων.

Κώστας Ζουρδός

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Εν αρχή ήταν… ο Πειραιώς Καλλίνικος

 


Συμπληρώνονται σήμερα 41 χρόνια από την ενθρόνιση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ.Καλλινίκου, που έγινε στις 5 Φεβρουαρίου του 1978, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Η ημέρα αυτή είναι η <<γενέθλιος >> ημέρα του θαύματος που λέγεται «Πειραϊκή Εκκλησία». Ένα ιεραποστολικό θαύμα, ίσως το σημαντικότερο στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου του 1978 και κρατάει μέχρι σήμερα. Το να γράψει κανείς για το έργο και την προσωπικότητα του πρ.Πειραιώς κ.Καλλινίκου, αποτελεί μια πολύ τολμηρή προσπάθεια, που χρειάζεται βαθειά μελέτη και αρκετό χρόνο, για να αποτυπωθεί στην ολότητά του αυτό το πλούσιο και πολύπλευρο έργο. Η δικιά μας σύντομη προσπάθεια έχει μια σημασία και μία αξία.Από τα λίγα και συνοπτικά που θα γράψουμε, μπορεί να ωθήσει για πιο εμπεριστατωμένη γραφή τις προσωπικότητες που έζησαν από κοντά τη φλόγα αυτής της εποχής. Η δική μας προσπάθεια έχει μία αξία γιατί ο γράφων είναι καρπός αυτής της πνευματικής καρποφορίας.Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Δε γράφουμε για να ξυπνήσουμε αναμνήσεις αλλά για να θυμίσουμε ξανά την ιστορία.

Μοναχική κουρά π. Συμεών Βενετσιάνου, 5 Φεβρουαρίου 1988



Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου του 1988 στην Ιερά Μονή Παναγίας «Χρυσοπηγής», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος έκειρε μοναχό τον δόκιμο της Μονής Μανώλη Βενετσιάνο, ο οποίος έλαβε το όνομα Συμεών. Η μοναχική κουρά έγινε μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης με την συμμετοχή πολλών νέων στελεχών και παιδιών από τις νεανικές δραστηριότητες της Μητροπόλεως μας.

Προσωπικά ήταν η πρώτη μοναχική κουρά που παρακολούθησα ενός από τα αγαπημένα μου πρόσωπα, φίλος καρδιακός, που έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην δική μου ζωή.

Κώστας Ζουρδός

Τιμητική διάκριση από την Εκκλησία στον αείμνηστο π. Μαρίνο Γεωργακόπουλο, 5 Φεβρουαρίου 2004



Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, στη μνήμη του Αγίου Φωτίου προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος , τιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο μεταξύ άλλων, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μαρίνος Γεωργακόπουλος ιερέας του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και πατέρας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου και του Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεώργιου Γεωργακόπουλου. Την τιμητική διάκριση απένειμε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος δίδοντας του τον Χρυσούν Σταυρό του Αποστόλου Παύλου. Ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος π. Μαρίνος Γεωργακόπουλος είναι ένα ιστορικό πρόσωπο της τοπικής μας εκκλησιαστικής ιστορίας όπου με την δράση του, την αγάπη του και την προσφορά του κόσμησε την Εκκλησία και έδειξε στην πράξη τα αυθεντικά όρια της πατρικής φροντίδας που πρέπει να έχει ένας ιερέας.

Κώστας Ζουρδός

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Από την παραίτηση του θρόνου στην ενθρόνιση της καρδιάς, 4 Φεβρουαρίου 2006


Στις 4 Φεβρουαρίου του 2006 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος υπέβαλε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος την παραίτηση του από τον Μητροπολιτικό θρόνο της Εκκλησίας του Πειραιά, κλείνοντας έναν κύκλο σπουδαίας ιεραποστολικής διακονίας. Η προσφορά του Σεβασμιωτάτου στην Εκκλησία είναι από τις σημαντικότερες διακονίες στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος χαρακτηρίζοντας τον ως ο σημαντικότερος ιεραπόστολός της εσωτερικής ιεραποστολής. Η ημέρα της παραίτησης του σηματοδότησε το τέλος μιας περιόδου πατρότητας, αγάπης και θυσίας που σφράγισε την ζωή μας. Είναι μια μέρα στενάχωρη. Έκτοτε ο Γέροντας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς, εφησυχάζει περιτριγυρισμένος από τα πνευματικά του παιδία. Αλήθεια, λησμονείτε ο άνθρωπος που τελειώνει μια περίοδο διακονίας, εξουσίας και τιμής; Μπορεί. Το σίγουρο είναι πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς δεν είναι πια στον θρόνο του αλλά θα είναι για πάντα στην καρδιά μας.

Κώστας Ζουρδός

«Εναλλακτικοί Δρόμοι για Ευκαιρίες Απασχόλησης στην Ψηφιακή Εποχή»


Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας σας προσκαλεί στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Εναλλακτικοί Δρόμοι για Ευκαιρίες Απασχόλησης στην Ψηφιακή Εποχή» στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρες 10:00 - 16:00 στην αίθουσα συνεδρίων του Aegean College (Αλκιβιάδου 122, Πειραιάς).
Η εκδήλωση θα γίνει στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών έργων DROP-IN και EmpoweringYou τα οποία υλοποιεί το ΚΜΟΠ στην Ελλάδα.
Κύριο αντικείμενο του συνεδρίου είναι οι ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που υπάρχουν εκτός του επίσημου εκπαιδευτικού πλαισίου, είτε με τη μορφή συμμετοχής σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης είτε με την βοήθεια της τεχνολογίας (e-learning, ηλεκτρονικές πλατφόρμες κλπ). Ο συνδυασμός των νέων εκπαιδευτικών μεθόδων με τη δικτύωση και την κοινωνική δράση, ως το όχημα για μια ενεργή συμμετοχή και διακυβέρνηση των νέων σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποτελέσει επίσης βασικό θέμα του συνεδρίου.
Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν ενώ οι ομιλίες θα είναι στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και θα υπάρξει ταυτόχρονη διερμηνεία.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Aegean College.

"Έφυγε" ο αδελφός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου




Από την ημέρα της κοιμήσεως του μακαριστού Χριστόδουλου, τη φροντίδα του αδερφού του είχε αναλάβει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, την Κυριακή,  ο αδερφός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, Ιωάννης Παρασκευαΐδης.  Ο Ιωάννης Παρασκευαΐδης ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο οποίος -παρά τη συγγένεια του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο- ουδέποτε απασχόλησε τα ΜΜΕ ούτε παρενέβη στα της εκκλησιαστικής διοίκησης.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος: Ο Χιώτης ήρωας της Αντίσταστασης εκτελείται από τους Ναζί


«Ζήτω η Ελλάς!» αυτή ήταν η τελευταία φράση του ήρωα αεροπόρου Κώστα Περρίκου λίγες στιγμές πριν εκτελεστεί από την Γκεστάπο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για τις πράξεις τους κατά των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους. Η ώρα ήταν 7:30πμ και το ημερολόγιο έγραφε 4 Φλεβάρη 1943. Μια από τις κορυφαίες μορφές της Εθνικής Αντίστασης είχε προσφέρει στην πατρίδα και την ίδια του τη ζωή, κρατώντας ψηλά το αντιστασιακό φρόνημα των Ελλήνων.

Ο Κωνσταντίνος Περρίκος γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1905 στην Καλλιμασιά της Χίου. Παιδί χωρισμένων γονιών, μεγάλωσε στο μοναστήρι του χωριού με τις δύο καλόγριες, αδελφές του πατέρα του. Μόλις τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ζούσε μία άλλη θεία του. Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και το 1925 επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Τον επόμενο χρόνο εγγράφηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας στο Σέδες Θεσσαλονίκης και το 1932 ονομάστηκε ανθυποσμηναγός. Ενδιάμεσα, το 1929, είχε νυμφευτεί τη Μαρία Δεληγεώργη, με την οποία θα αποκτήσει τρία παιδιά.

Το 1934 γνωρίστηκε με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και μετείχε ενεργά στο Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα, ένα κόμμα κεντροαριστερής απόκλισης, που ίδρυσε τον Δεκέμβριο του 1935 ο νεαρός καθηγητής Πανεπιστημίου και πολιτικός. Νωρίτερα, στις 27 Απριλίου 1935, είχε αποταχθεί από την Πολεμική Αεροπορία, αν και είχε αθωωθεί δικαστικά, επειδή με σειρά άρθρων του στην εφημερίδα Εστία είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Θεωρούσε ως μη αξιόμαχη την Πολεμική Αεροπορία και ζητούσε την αναδιοργάνωσή της, με τη δημιουργία κρατικής αεροπορικής βιομηχανίας, προκειμένου η Ελλάδα να απαλλαγεί από ξένες πολιτικές και οικονομικές επιρροές στην εκλογή διαφόρων τύπων αεροσκαφών.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Η κοπή της Βασιλόπιττας του Ραδιοφωνικού Σταθμού Πειραϊκή Εκκλησία, 2 Φεβρουαρίου 2004



Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και αγάπης πραγματοποιήθηκε η εόρτια συνάντηση και το γεύμα όλων των συνεργατών του  Ραδιοφωνικού Σταθμού Πειραϊκή Εκκλησία. Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιττας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και σε αυτήν παρέστησαν όλες οι αρχές της πόλης.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Εκδήλωση για τα 5 χρόνια του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιά, 2 Φεβρουαρίου 1998…



Με την ευκαιρία συμπληρώσεως 5 χρόνων από της ιδρύσεως του ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς οργάνωσε εορταστική εκδήλωση στο ξενοδοχείο ΧΑΝΔΡΗΣ, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 350 μέλη και φίλοι του Συνδέσμου. Στην αρχή ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Π. κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος αναφέρθηκε στην πεντάχρονη πορεία του Συνδέσμου και στις πλούσιες και αξιόλογες δραστηριότητες, τις οποίες ανέπτυξε.