Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Μια πορεία δραματική



Της Σοφίας Κωνσταντινιάδου, Εκπαιδευτικού

Μ. Τεσσαρακοστή! Μια μυστική, πνευματική πορεία στα μονοπάτια της εκκλησιαστικής μας ζωής με οδηγό τις κατανυκτικές ακολουθίες, που βοηθούν τις ψυχές να νοιώσουν το βάρος της αμαρτίας και να φτάσουν στη συντριβή και στη μετάνοια. Μια πορεία ανηφορική, οδυνηρή, γεμάτη πόνο και δάκρυα, βήμα – βήμα, για να συναντήσουμε τον Αναστημένο Χριστό. Μια πορεία δοκιμασίας, γκρεμίσματος και οικοδομής, ξεκαθαρίσματος, επιλογής και εκλογής, για την κατάκτηση του μοναδικού θησαυρού. Μια πορεία δραματική που μόνον αν περάσει απ’ τον Γολγοθά και το Σταυρό, θα φτάσει στην Ανάσταση. Μια πορεία προσωπική του καθενός μας για μια προσωπική μας σωτήρια συνάντηση με τον Αναστημένο μας λυτρωτή.


Σ’ αυτή την πορεία μας η Εκκλησία μας, η μεγάλη μας Μάνα, μας βοηθά αποτελεσματικά με τις υπέροχες ακολουθίες της, τις ειδικές για τον σκοπό αυτό. Κατανυκτικοί εσπερινοί με τα μεγάλα προκείμενα. «Μη αποστρέψεις το πρόσωπον σου από του παιδός σου, ότι θλίβομαι…». Μεγάλα απόδειπνα, που θυμίζουν έντονα την παρουσία και τη δύναμη του Θεού στη ζωή μας «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού…», «ότι μεθ’ ημών ο Θεός». Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες για πιο θερμή προσευχή και ένωση της ταπεινής ψυχής με το Βασιλέα της δόξης, την ώρα της μυστικής θυσίας. «Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιον σου…», «Ιδού γαρ εισπορεύεται ο βασιλιάς της δόξης…», «Ιδού θυσία μυστική…πίστει και πόθω προσέλθομεν…Μεγάλος Κανόνας με αναφορές στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, χαρακτηριστικά παραδείγματα προς μίμηση και αποφυγή, που συνοδεύονται από την ικετευτική κραυγή «Ελέησον με ο Θεός, ελέησον με».


Και μεσ’ στην πένθιμη ατμόσφαιρα της Μ. Τεσσαρακοστής πανηγύρι πανευφρόσυνο οι Χαιρετισμοί της Παναγιάς, με τ’ αμέτρητα Χαίρε, που γεμίζουν χαρά και ευφροσύνη κάθε ανθρώπινη ψυχή «Χαίρε ψυχής της εμης σωτηρίας, Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε». Μ. Τεσσαρακοστή! Μια μυστική, πνευματική πορεία…


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Μάρτιο του 2004

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου