Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ήθος Ελευθερίας…από τον π. Γεώργιο Μεταλληνό



Οι Εκδόσεις Αρμός και το Βιβλιοπωλείο Παρουσία σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Γεωργίου Μεταλληνού,  Ήθος ελευθερίας
Ερευνητικές συμβολές στην ιστορία και θεολογία της ρωμαίικης ελληνικότηταςμε αναγωγές και αναφορές στο κλασικό έργο του Κώστα Σαρδελή Το Συναξάρι του Γένους, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00 στη Στοά του Βιβλιοπωλείου Παρουσία Αγίου Κωνσταντίνου 5, Πειραιάς (Πεζόδρομος Δημοτικού Θεάτρου).



Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
π. Μιλτιάδης Ζέρβας, θεολόγος, διευθυντής του περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία»,
Χρήστος Καπαγερίδης, δάσκαλος Α/βμιας Εκπαίδευσης, μεταπτ. Λαογραφίας
και ο συγγραφέας π. Γεωργίος Μεταλληνός, Δρ θεολογίας, Δρ Φιλοσοφίας-Ιστορίας, τέως κοσμήτωρ και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα (1940) και περάτωσε εκεί την εγκύκλιο παιδεία του (1958). Έλαβε τα πτυχία Θεολογίας (1958-1962) και Φιλολογίας (1964-1967) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας ως απλός στρατιώτης (1963-1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δ. Γερμανία (Βόννη και Κολωνία), όπου έμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα έκανε σπουδές και έρευνες αρχειακές στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας-Ιστορίας (Κολωνία). Από το 1984 καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε Ιστορία και Πνευματικό Βίο κατά την μεταβυζαντινή περίοδο, Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας και Βυζαντινή Ιστορία. Διετέλεσε Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής από 1-9-2004 έως 31-8-2007, οπότε και αφυπηρέτησε, διατελών πλέον ομότιμος Καθηγητής. Την ποιμαντική του δραστηριότητα αναπτύσσει στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής.
Περιεχόμενα:
ΠΡΟΛΟΓΟΣ . 1. Σοφία και παράχρηση εξουσίας. Ο σοφός Ευγένιος Βούλγαρης (1716-1806), Περί Πάπα και Παπισμού, 2. Καλβίνος καΙ Καλβινισμός στην Ελλάδα (18ος- 19ος αι.). Από τη θεολογική απόκρουση (Βικέντιος Δαμοδός) στη μισσιοναριστική διείσδυση, 3. Ο Βολταίρος. Προσωποποίηση του άθεου Διαφωτισμού για τούς παραδοσιακούς Ορθοδόξους, 4. Η θέση της Εκκλησίας στο ελληνικό κράτος κατά τίς περί Συντάγματος κρίσεις του Αδ. Κοραή, 5. Ο μύθος περί ξένων επιδράσεων σέ έργα του αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου, 6. Γιατί άρχισε η Επανάσταση του 1821 στη Μολδοβλαχία; (Η απάντηση της ιστορικής έρευνας), 7. Κριτική θεώρηση των όρων «Φιλελληνισμός» και «Φιλέλληνες» (Πόσο Φιλέλληνες είναι οι Ξένοι), 8. Μία ατελεσφόρητη επισκοπική εκλογή στην Κεφαλληνία του ΙΘ΄ αιώνα, 9. Το Αρχείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων (Α.Τ.Ι.) και η σημασία του για την εκκλησιαστική και πολιτική Ιστορία της Ρωμηοσύνης, 10. Η Εκκλησία της Ελλάδος και η «Μακεδονική Εκκλησία» (στα 1956/57) – Ιστορική ερμηνευτική προσέγγιση.

Μια αξιόλογη εκδήλωση για ένα σπουδαίο βιβλίο που δεν πρέπει να χάσουμε. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και δύο αξιόλογα στελέχη της Πειραϊκής Εκκλησίας, ο π. Μιλτιάδης Ζέρβας και ο Χρήστος Καπαγερίδης.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου