Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Η Ορθοδοξία και οι σύγχρονες προκλήσεις



Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

«…Η Ορθοδοξία αφουγκράζεται τα ανησυχητικά μηνύματα των καιρών μας και πράγματι συνοδοιπορεί με τον κουρασμένο οδοιπόρο του πλανήτη μας, όχι σε ιδεολογική αλλά σε σωτηριολογική βάση….Η Εκκλησία αλλάζει. Όχι το δόγμα της, όχι το ήθος της, όχι το αγωνιστικό προσκλητήριο της. αλλά, προκειμένου να προσεγγίσει τον άνθρωπο της εποχής μας, χρησιμοποιεί γλώσσα σύγχρονη, επιστρατεύει τα τεχνολογικά επιτεύγματα του αιώνα μας, σκύβει με πόνο και αγωνία στα προβλήματα των νέων και τους προσφέρει δρόμους ζωής, προσεγγίζει με τη δέουσα προσοχή τα σύγχρονα οικολογικά και βιοηθικά διλήμματα και καταθέτει την άποψή της, εκτείνει τους λυτρωτικούς πλοκάμους της σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής και του ανθρώπινου επιστητού.


Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, με μια ιστορική διαδρομή πιστότητας 20 αιώνων, εγγυάται την γνησιότητα της πίστεως μας και μας εξασφαλίζει την προοπτική της σωτηρίας. Εκείνο που χρειάζεται στις ημέρες μας, είναι το βίωμα, το ορθόδοξο βίωμα, το ορθόδοξο φρόνημα, το ορθόδοξο ήθος…».


Απόσπασμα από κείμενο του Σεβασμιωτάτου με τίτλο: Η Ορθοδοξία και οι σύγχρονες προκλήσεις, που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Μάρτιο του 1999.

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου