Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Σωστοί άνθρωποι υπάρχουν;



Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

«Λέγουν ότι ο κυνικός φιλόσοφος της αρχαιότητος Διογένης βγήκε μέρα μεσημέρι στους πολυσύχναστους δρόμους της Κορίνθου βαστώντας ένα φανάρι και ζητώντας άνθρωπο. Ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους ζητούσε άνθρωπο σωστό. Αν ζούσε σήμερα θα επαναλάμβανε το ίδιο εγχείρημα στις πολυάνθρωπες μεγαλουπόλεις μας. Σωστός άνθρωπος. Πολύ ακριβό πράγμα. Δεν περισσεύει. Αυτή είναι μια πικρή πραγματικότητα.


Έχουμε ανεπτυγμένους διανοητικά πολλούς ανθρώπους. Έχουμε επιστήμονες μεγάλους, επιχειρηματίες ικανούς, πολύ ταλαντούχους ανθρώπους. Σωστούς όμως ανθρώπους με εντιμότητα, με ακεραιότητα χαρακτήρος, με ευσυνειδησία, με ειλικρίνεια και καθαρότητα ζωής, έχουμε πολλούς; Αυτό είναι το τραγικό ερώτημα…Η ψευτιά οργιάζει. Το ωμό συμφέρον επικρατεί σε πολλούς. Η κατασυκοφάντηση του αντιζήλου πλεονάζει. Η εκμετάλλευσης των ασθενέστερων δεν είναι σπάνια. Το ειδεχθές φαινόμενο να πατάει ο ένας στο πτώμα του άλλου για να ανέλθει, είναι φαινόμενο συχνό. Η κακότης της ψυχής, το δηλητηριώδες μίσος, ο φθόνος και η ζήλεια είναι φαινόμενα συχνά…


Είναι λοιπόν απελπιστική η κατάσταση της κοινωνίας. Όχι. Υπάρχουν και οι σωστοί άνθρωποι. Υπάρχουν οι έντιμοι, οι ειλικρινείς, οι ευσυνείδητοι, οι καλοκάγαθοι, οι έχοντες Θεό μέσα τους. Υπάρχουν και οι καλοί άνθρωποι και αυτοί αποτελούν την παρηγοριά….Οι σωστοί άνθρωποι γίνονται, με την θεληματική υποταγή τους στο Χριστό και την Εκκλησία του. Με ανειλικρινείς τις σχέσεις προς το λόγο του Χριστού η καρδιά δεν εξημερώνεται…Και η χωρίς Χριστόν πορεία ζωής δεν φτιάχνει σωστούς και έντιμους ανθρώπους ούτε σωστή και έντιμη κοινωνία…».


Απόσπασμα από κείμενο του Σεβασμιωτάτου που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία με τίτλο: Σωστοί άνθρωποι υπάρχουν; τον Ιούνιο του 2001.

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου