Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ο «μαέστρος»… Τόμας Ζούντμπι.



Αθλητικά Πορτρέτα

 Ο Τόμας Ζούντμπι. Ήταν ένας από τους  καλύτερους  ξένους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στον Ηρακλή αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.  Αλλά και στην ιστορία της χώρας του, έχει περίοπτη θέση ως ένας από τους αξιολογότερους ποδοσφαιριστές του Νορβηγικού Ποδοσφαίρου.. Έπαιξε στον Ηρακλή από το 1986 έως και το 1988 και τον θαυμάσαμε στα γήπεδα της πατρίδας μας και λίγο έλειψε να κερδίσει και έναν τίτλο. Ο Ζούντμπι με τον Ηρακλή έκανε συνολικά, στο Πρωτάθλημα, 38 συμμετοχές και πέτυχε επτά γκολ. Το τελευταίο του παιχνίδι με τον Ηρακλή το έκανε στις 11 Σεπτεμβρίου 1988 και ήταν η πρεμιέρα του Πρωταθλήματος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου. Το παιχνίδι ήταν το ΟΦΗ-Ηρακλής, 3-3 με τον Ζούντμπι να σημειώνει τα δύο από τα τρία γκολ.



Και μετά από εκείνο το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, πήγε να παίξει με την Εθνική Νορβηγίας. Το παιχνίδι ήταν το Νορβηγία-Σκωτία, 1-2, στις 14 εκείνου του Σεπτέμβρη. Στο δεύτερο λεπτό, ο Ζούντμπι τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον νεαρό, Μπεργκ. Την επόμενη μέρα όλος σχεδόν ο νορβηγικός Τύπος σχολίαζε την ενέργεια του Νίκολ, του παίκτη της Σκωτίας που τότε ήταν  στη Λίβερπουλ. Το παιχνίδι ήταν για τον Ε’ Ομιλο για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1990 και συμμετείχαν ακόμη οι ομάδες της Γαλλίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Κύπρου. Ο Ζούντμπι δεν θα έπαιζε ποτέ ξανά. Έκανε επέμβαση στον μηνίσκο, η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα επιστρέψει μετά από περίπου ενάμιση μήνα, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ. Ο καιρός περνούσε και το τέλος του έτους, το τέλος του 1988, τον βρήκε ακόμη εκτός δράσης. Κάποια στιγμή, συμμετείχε, απλώς συμμετείχε, σε μια αποστολή για ένα παιχνίδι Κυπέλλου με την Κοζάνη.


Πήγε στη Νορβηγία όπου και προς τα τέλη του Ιανουαρίου του 1989 έκανε αρθροσκόπηση. Δεν μπόρεσε να επανέλθει ούτε τότε και έκανε νέα εγχείριση στις 9 Μαρτίου του 1989. Ο Ζούντμπι, έγραφαν τότε τα ρεπορτάζ όπως ήταν και οι εκτιμήσεις που γίνονταν, θα έμενε εκτός αγωνιστικών χώρων τουλάχιστον έξι μήνες αλλά αν περνούσαν τέσσερις μήνες θα αρχίσει να γυμνάζεται. Πριν κάνει εκείνη την εγχείριση, είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»: «Τώρα το μόνο που σκέφτομαι είναι η εγχείριση. Καλύτερα που γίνεται γιατί μπορεί να αρχίσω κανονικά την προετοιμασία με τον Ηρακλή στη νέα σεζόν. Τόσο εγώ όσο και ο Ηρακλής θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και στο μέλλον. Θα ξαναμιλήσουμε πάλι μετά την εγχείριση». Ο Ζούντμπι δεν έπαιξε ξανά στον Ηρακλή ακόμη και τώρα όμως παραμένει ως ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες που έπαιξαν ποτέ στην ομάδα και αυτό είχε φανεί και πριν μερικά χρόνια όταν είχε βρεθεί στο Καυτανζόγλειο σε μια επίσκεψή του στον Ηρακλή και στη Θεσσαλονίκη.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου