Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Συνέπεια πίστεως και ζωής



Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

«…Εδώ όμως είναι το πρόβλημα. Έχουμε όντος ορθόδοξη πίστιν. Έχουμε όμως και ορθόδοξη ζωή; Καθένας μας πρέπει να θέσει το ερώτημα αυτό με ειλικρίνεια στην καρδιά του; Είμεθα ορθόδοξοι χριστιανοί στη ζωή, την πράξη, τις εκδηλώσεις και την πορεία του βίου μας; Ορθόδοξος τρόπος ζωής, ακεραιότητα ήθους, εντιμότητα ζωής, ακρίβεια ήθους, ειλικρινείς πορεία. Ορθόδοξος τρόπος ζωής είναι η βίωσης της πραγματικής χριστιανικής αγάπης που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, είναι η βίωσης των αγνών ηθών, της συγχωρητικότητος και ανεξικακίας, της αποφυγής του μίσους και της εκδικητικότητας, της αποξένωσης από το φθόνο και την κακία. Ο ορθόδοξος χριστιανός είναι αυτός που έχει ψυχικά ενδυθεί τον Χριστό, που ζει εν Χριστό. Είναι ο άνθρωπος της προσευχής, της αγάπης προς τον Θεόν και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, της αυτοκυριαρχίας και εγκράτειας, της καλοσύνης και αγαθότητας.


Η βία, η καταπίεση του διπλανού, η εχθρότης και εκδικητικότης προς τον συνάνθρωπων, η υποδούλωση στα πάθη και στα ελαττώματα, η εκμετάλλευση του αδυνάτου δεν έχουν καμιά απολύτως θέση στην ορθόδοξη χριστιανική ζωή. Ο οδηγός στη ζωή του ορθοδόξου χριστιανού είναι ο λόγος του Θεού, όπως τον εκφράζει και τον ερμηνεύει η ορθόδοξη Εκκλησία μας. Κώδικας της ζωής του είναι το Ευαγγέλιο και όχι η ανθρώπινη διεφθαρμένη σκέψη, ούτε η εγωκεντρικότης και ικανοποίησης ενστίκτων και ορμών αμαρτωλών.



Σαν ορθόδοξοι χριστιανοί μπορούμε σήμερα να γιορτάζουμε τον θρίαμβο της ορθοδόξου πίστεως μας. Αλλά συγχρόνως έχουμε υποχρέωση να ερευνούμε τον τρόπο της δικής μας ορθοδόξου χριστιανικής ζωής. Δεν είμεθα ορθόδοξοι χριστιανοί ένα δε ζούμε σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας. Ζωή εντιμότητος, αγάπης και δικαιοσύνης.



Απόσπασμα από κείμενο του Σεβασμιωτάτου που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία με τίτλο: Συνέπεια πίστεως και ζωής τον Μάρτιο του 2004.

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου