Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Εκκλησία και σύγχρονη κοινωνία



Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

«…Η Εκκλησία έχει να προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο λόγο ζωής. Το έργο της είναι λυτρωτικό. Ομορφαίνει τη ζωή και της δίνει νόημα και σκοπό. Η Εκκλησία κατ’ εξοχήν σήμερα έχει να προσφέρει λόγον ελπίδος, που ανορθώνει ψυχικά και παρηγορεί, που στηρίζει και ανακουφίζει. Αυτά όμως τα προσφέρει η Εκκλησία με τον λόγο Της, που είναι λόγος αληθείας, και με την έμπρακτη ζωή των μελών Της. την Εκκλησία την αποτελούμε όλοι εμείς, που πιστεύουμε και που είμεθα μέλη Της, κληρικοί και λαϊκοί. Και εμείς πρώτοι, τα μέλη της Εκκλησίας, υποχρεούμεθα να βιώνουμε τις αλήθειες που εκφράζει η Εκκλησία.


Ο Λόγος της Εκκλησίας, που είναι ζωντανός. Έχει επίδραση στην κοινωνία, όταν η ίδια η Εκκλησία τον βιώνει με ειλικρίνεια και εντιμότητα, με καθαρότητα και συνέπεια, με αγωνιστική την διάθεση. Γι’ αυτό η Εκκλησία δεν μπορεί να αντιγράφει πολιτειοκρατικές αντιλήψεις, δεν μπορεί να παρουσιάζει ασυνέπεια λόγου και πράξεων. Η Εκκλησία επιβάλλεται στην κοινωνία με την πνευματικότητα Της, με την αγιότητα των μελών της, με την μίμηση Χριστού στην πορεία της…»


Απόσπασμα από κείμενο του Σεβασμιωτάτου με τίτλο: Εκκλησία και σύγχρονη κοινωνία, που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Μάρτιο του 2002.

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου