Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Πλούτος, Θεατρική διασκευή για ανήλικους θεατές



Οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου των Βασίλη Πανόπουλου και Ζοζεφίνας Τζονάκα: Πλούτος Θεατρική διασκευή για ανήλικους θεατές την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 και ώρα 20.00 στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου)


Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Θόδωρος Γραμματάς, καθηγητής Θεατρολογίας ΕΚΠΑ
Λουίζα Αρκουμανέα, κριτικός θεάτρου
Μηνάς Αλεξιάδης, συνθέτης, καθηγητής Μουσικολογίας ΕΚΠΑ
Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, διδάσκων στο ΕΚΠΑ
Πιάνο ο Θοδωρής Κόρακας
Κιθάρα ο Βασίλης Πανόπουλος
Σκηνές θα αποδοθούν από ομάδα νέων ηθοποιών.

 

Ο Βασίλης Πανόπουλος γεννήθηκε στο Ψάρι της Κορινθίας. Είναι δάσκαλος και μουσικός. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία και είναι διδάκτωρ θεατρολογίας. Σήμερα είναι διευθυντής στα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Συνέθεσε μουσική για έργα των Ι. Καμπανέλλη, Μπ. Μπρεχτ, Ά. Τσέχοφ, Σέξπιρ, Γρ. Ξενόπουλου και Δ. Καπετανάκη. Επίσης και για τραγωδίες του Ευριπίδη (Άλκηστις, Ορέστης) και του Αισχύλου (Πέρσες), οι οποίες παρουσιάστηκαν και στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν (2011, 2012 και 2014). Παράλληλα έγραψε μουσική για το θέατρο για παιδιά σε έργα Αριστοφάνη, Σέξπιρ, Ε. Τριβιζά, Στ. Μιχαηλίδου, Σ. Ζαραμπούκα και Φρ. Σταθάτου. Για τη μουσική του έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή ή εν παραλλήλω (Όμβρος 1985) και τη μελέτη Η ποίηση στο δημοτικό σχολείο – όψις και μελοποιία (Νάκας 2005). Επίσης συμμετείχε ως συγγραφέας στο βιβλίο Στη χώρα του Τοτώρα. Θέατρο για ανήλικους θεατές (Πατάκης 2010). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά σχετικά με την εκπαίδευση, τη μουσική στο θέατρο και την πολιτική επιστήμη. ploutos polis art cafe

 Η Ζοζεφίνα Τζονάκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της διαβάζει και σπουδάζει. Δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παιδαγωγικά στο Ε.Κ.Π.Α. και μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, μεταπτυχιακό κοινωνικής ψυχιατρικής-παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου και εκπαιδεύτηκε στα παιδιά με δυσκολίες μάθησης. Αγαπάει το θέατρο, γι’ αυτό συμμετείχε σε θεατρικές ομάδες και παρακολούθησε σεμινάρια για το θέατρο στην εκπαίδευση. Εργάστηκε ως δασκάλα πολλά χρόνια και όταν μεγάλωσε έγινε διευθύντρια. Σήμερα συνεργάζεται με το Ίδρυμα Λασκαρίδη σε εθνικά και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την ένταξη μαθητών με αυτισμό στο γενικό σχολείο. Τις ελεύθερες ώρες της κοιτάζει το ταβάνι και ονειρεύεται.
Η παρούσα διασκευή του Πλούτου από τη Ζοζεφίνα Τζονάκα και τον Βασίλη Πανόπουλο ανταποκρίνεται στο αίτημα της επικαιρότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα έργο, ώστε η επαφή των σύγχρονων ανήλικων θεατών με έργα του κλασικού ρεπερτορίου και ιδιαίτερα του αρχαίου δράματος να επιτυγχάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί, στις μέρες μας, ένα νέο κοινό έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο θέατρο, επιβάλλοντας τη δική του πραγματικότητα και δημιουργώντας μια νέα κατηγορία θεατών με ιδιαίτερες προσλαμβάνουσες και αναζητήσεις.

Ένα αξιόλογο βιβλίο και μια ενδιαφέρουσα ομιλία που αξίζει την συμμετοχή μας.

Κώστας Ζουρδός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου