Σαν σήμερα στις 12 Δεκεμβρίου του 1994, έφυγε για την ουράνια πατρίδα ο Μητροπολίτης Κονίτσης Σεβαστιανός. Ένας σπουδαίος Ιεράρχης που έδωσε την ζωή του για την Εκκλησία και της Πατρίδα και ιδιαίτερα για την Βόρεια Ήπειρο. Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1922 στα Καλογριανά Καρδίτσας και σπούδασε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1949. Το 1952 έγινε μέλος της αδελφότητας Θεολόγων "Η Ζωή" και το 1960 μέλος της αδελφότητας "Ο Σωτήρ". Το 1956 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη με το όνομα Σεβαστιανός (κατά κόσμον Σωτήριος Οικονομίδης). Τον Απρίλιο του 1957 διορίσθηκε ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Ιωαννίνων όπου και χειροτονείτε Πρεσβύτερος την 26η Ιουνίου το 1957. Δίδαξε ως καθηγητής της Ιεράς Μονής Βελλάς και στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Την 1η Ιουνίου του 1967 εκλέγεται Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Στην Μητρόπολη του Πραγματοποίησε μεγάλο έργο φτιάχνοντας οικοτροφείο και Γηροκομείο αλλά και μέριμνα στον καταρτισμό των κληρικών και των πιστών. Το όνομα του Μητροπολίτου Σεβαστιανού έγινε παγκοσμίως γνωστό για την μαχητικότητα του στη διεκδίκηση των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Εκοιμήθη την 12 Δεκεμβρίου του 1994 και ο τάφος του κοσμεί τον περίβολο της Ιεράς Μονής Παναγίας Μολυβοσκεπάστου.
Στην διαθήκη του δεν άφησε απολύτως τίποτα γιατί ήταν φτωχός αλλά προέτρεψε όλους εμάς να αγαπάμε την Εκκλησία και να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια των Ελλήνων.
Κώστας Ζουρδός
Στην μητροπολιτική του Επαρχία πραγματοποίησε μεγάλο έργο φτιάχνοντας οικοτροφεία και Γηροκομείο και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην κατάρτιση των ιερέων, στο κατηχητικό και κηρυκτικό έργο.
Έτσι ο ίδιος ανέδειξε με το πολυτιμότατο έργο του την φτωχική επαρχία της Κονίτσης, που είναι μία από τις μικρότερες μητροπόλεις της Ελλάδος. Το όνομα του Μητροπολίτου Σεβαστιανού έγινε πανελληνίως αλλά και παγκοσμίως γνωστό για την μαχητικότητά του στη διεκδίκηση των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Εκοιμήθη την 12ην Δεκεμβρίου 1994 και η εξόδιος ακολουθία του την 14ην Δεκεμβρίου έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα. Ο τάφος του βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Μονής Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου στα σύνορα της Ελλάδος με την Βόρειο Ήπειρο. Εκεί τον επισκέπτονται και σήμερα όσοι τιμούν την προσφορά του στο Έθνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου