Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικεφαλής της πορείας στο Άουσβιτς



Σε μια σπουδαία συμβολική αλλά και ουσιαστικά πνευματικά ανθρώπινη ενέργεια συμμετείχε χθες το μεσημέρι -Πέμπτη 2 Μάιου 2019 – ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος τέθηκε επικεφαλής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Άουσβιτς, γνωστή και ως  η «Πορεία των Ζώντων». Η εκδήλωση αυτή είναι ένας υπέρτατος φόρος τιμής στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε στο πολυπληθές ακροατήριο και απέδειξε για άλλη μια φορά την διαχρονική θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι ή αγάπη και η ανθρωπιά χωρίς διακρίσεις είναι βασικό στοιχείο της πίστης μας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετείχε και στα εγκαίνια της Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς, το οποίο έχει παραχωρήσει στην Ελληνική Βουλή την αίθουσα Μπλοκ 12, όπου στεγάζεται μέρος των εκθεμάτων. Η «προσωρινή» αυτή έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, ενώ στη συνέχεια το σύνολο των εκθεμάτων θα μεταφερθεί στο Μπλοκ 18 όπου και θα στεγαστεί η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν Εβραίοι.


Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Νικόλαο Βούτση. Στο τέλος της πορείας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρόεδρος της  Βουλής των Ελλήνων συμμετείχαν στο άναμμα των δαδών στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Κώστας Ζουρδός

*Οι φωτογραφίες είναι από το ιστολόγιο Φώς Φαναρίου: fanarion.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου