Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τηλεόραση URANIA…




Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κάνει την εμφάνιση της στην ελληνική αγορά η ιταλικής προελεύσεως τηλεόραση URANIA και δημιουργεί την λαχτάρα και την προσδοκία στο κοινό για την αγορά μιας τηλεοπτικής συσκευής. Τα χρόνια εκείνα λίγα σπίτια είχαν  τηλεόραση  γιατί το μέσο δεν ήταν τόσο διαδεδομένο και  το κόστος αγοράς ήταν απαγορευτικό. Μόνο στις οικογένειες των ναυτικών λόγω   καλύτερον εισοδημάτων υπήρξε η δυνατότητα αγοράς μιας τηλεόρασης που τις περισσότερες φορές τις αγόραζαν από χώρες του εξωτερικού. Η τηλεόραση URANIA έφερε την αλλαγή στην τηλεοπτική αγορά και ήταν η εταιρεία που δημιούργησε το πρώτο ελληνικό σίριαλ « το σπίτι με τον Φοίνικα » που μεταδόθηκε από την ΥΕΝΕΔ.




Οι πιτσιρικάδες της εποχής σε κάθε σπίτι που είχε τηλεοπτική συσκευή μαζευόντουσαν οι παρέες κατά ομάδες για να παρακολουθήσουν ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα που μετέδιδε τότε η τηλεόραση μαγεμένη από την τηλεοπτική εικόνα. Μετά το 1990 η τηλεόραση θα μπει ποιο μαζικά στα σπίτια των πολιτών και βέβαια στις μέρες μας με την πρόοδο της τεχνολογίας και το σχετικά χαμηλό κόστος αγοράς δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει έστω και έναν τηλεοπτικό δέκτη. Μία τέτοια τηλεόραση υπήρξε και στο σπίτι του Νίκου ( Καλλίνικου) Μαυρολέων στο ιστορικό σπίτι της Παπανικολή 1 όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα υπήρξε συγκέντρωση ( με το ανάλογο κέρασμα φυσικά) για την προβολή κάποιας εκπομπής της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, η ενός πολιτιστικού και επιμορφωτικού προγράμματος. Και βέβαια στην συνέχεια ακολουθούσε συζήτηση με την συνάντηση να καταλήγει στο τέλος σε παιχνίδια και αστεία.



Μια τέτοια τηλεόραση υπήρξε και στο πνευματικό κέντρο της ενορίας του Αγίου Βασιλείου που λειτουργούσε σπάνια γιατί εκεί η πληθώρα των δραστηριοτήτων δεν άφηνε χρόνο για μια τηλεοπτική απασχόληση. Το ζητούμενο είναι πως η ενορία του Αγίου Βασιλείου και τα στελέχη του νεανικού έργου είχαν ανοικτούς ορίζοντες που δεν έμεναν σε εύκολα στεγανά και που προσέφεραν στους νέους ανθρώπους την γνώση και την καλλιέργεια με όλα τα μέσα και τα παραδοσιακά και τα σύγχρονα. Μπορεί να μην παρακολουθήσαμε πολύ τηλεόραση URANIA και γενικά τηλεόραση  στα παιδικά μας χρόνια γιατί το παιχνίδι και η συντροφικότητα στην πλατεία και στην γειτονία ήταν το κυρίαρχο στην ζωή μας και στον χρόνο μας και γιατί ζήσαμε μέσα στην δράση μιας σπουδαίας ενορίας που σε πήγαινε στα ουράνια…


Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου