Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Στο Πάνθεον της ιστορίας του μπάσκετ ο μοναδικός Νίκος Γκάλης


 

Ο σπουδαιότερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών εισήχθη στο Naismith Basketball Hall of Fame, έγινε ο πρώτος Έλληνας που το καταφέρνει και έτυχε μοναδικής αποθέωσης έπειτα από τον συγκλονιστικό λόγο του.
Ο Νίκος Γκάλης πάτησε στο κόκκινο χαλί μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του Στέλλα φορώντας λευκό σακάκι και μαύρο παντελόνι. Εκεί τον περίμεναν και Έλληνες ομογενείς οι οποίοι μόλις τον είδαν φώναζαν ρυθμικά το όνομά του. Ο ίδιος χαμογέλασε και ανταποκρίθηκε με τον χαιρετισμό της νίκης, ενώ τους ευχαρίστησε για την συμπαράσταση. Εκεί ήταν παλιοί συμπαίκτες του από το κολέγιο του Σίτον Χολ.

Η μεγάλη στιγμή για τον Νίκο Γκάλη, το ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό ήρθε λίγα λεπτά μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα. Εκτός του προλόγου από τον παρουσιαστή της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο στο οποίο αντίπαλοι του Νίκου Γκάλη τον αποθέωσαν. «Είναι ένα θρύλος» είπε μεταξύ άλλων ο Τόνι Κούκοτς.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο Νίκος Γκάλης ήταν στο βήμα. Δίπλα του καθόταν ο θρυλικός Μπομπ ΜακΑντου. Ο άνθρωπος που «στέρησε» από τον Νικ το Πρωτάθλημα Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο ήταν εκεί. Ακολούθησε ο συγκλονιστικός λόγος του Νίκου Γκάλη ο οποίος άγγιξε ψυχές, ιδιαίτερα όταν ανέφερε ότι η μεγαλύτερη τιμή που του έχει γίνει ποτέ, ήταν όταν μια ηλικιωμένη κυρία τον πλησίασε στη Θεσσαλονίκη και τον αγκάλιασε συγκινημένη. Και αντί να του ζητήσει αυτόγραφο ή να τον συγχαρεί για τις επιτυχίες του, τον ευχαρίστησε, διότι, όπως του εξομολογήθηκε, «μου πρόσφερες το μεγαλύτερο δώρο: Μου έδωσες πίσω το γιό μου». Ο γιός της συγκεκριμένης γυναίκας ήταν ναρκομανής και, χάρη στον θαυμασμό του για τον Γκάλη και την έμπνευση που πήρε από τον άσο του παρκέ, ο νέος βρήκε το κουράγιο να κάνει αποτοξίνωση και να ασχοληθεί με το μπάσκετ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου