Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η κατακόμβη του Αγίου Νέστορα.





Στις 30 Νοεμβρίου του 1985 έγιναν τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Νέστορα στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς της γνωστής σε όλους μας κατακόμβης. Τα θυρανοίξια τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο και τους Ιερείς της ενορίας αλλά και άλλων Ιερέων της Μητροπόλεως Πειραιώς καθώς και πλήθος πιστών ενοριτών που παρακολούθησαν με κατάνυξη την λαμπρή τελετή.





Η κατακόμβη του Αγίου Νέστορα βρίσκετε στο αριστερό κλίτος του Ιερού Ναού και αποτελείτε από μια μικρή Αγία Τράπεζα χωρίς τέμπλο κατά το πρότυπο των πρωτοχριστιανικών Εκκλησιών. Στις περιόδους των διωγμών οι χριστιανοί κατέφευγαν σε υπόγειους χώρους στους οποίους τελούσαν μυστικά την Θεία Ευχαριστία στους τάφους των μαρτύρων. Οι κατακόμβες συνεπώς ήταν και χώροι λατρείας αλλά και χώροι ταφής των μαρτύρων των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Στην κατακόμβη του Αγίου Νέστορα υπάρχει κρύπτη-οστεοφυλάκιο του αείμνηστου Πρωθιερέα Γεωργίου Μακρή που διακόνησε για πολλές δεκαετίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου και ήταν μια σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα που εκτός των άλλων δράσεων δημιούργησε και τα πρώτα κατηχητικά σχολεία. Ο αείμνηστος π. Γεώργιος Μακρής υπηρέτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου από το 1909 έως και την κοίμηση του στις 24 Αυγούστου του 1942. Στην κατακόμβη του Αγίου Νέστορα υπάρχει και κρύπτη-οστεοφυλάκιο των μακαριστών κτητόρων του Ιερού Ναού Βασιλείου και Αικατερίνης Γεωργακάκη.




Ο Άγιος Νέστορας είχε καθιερωθεί ως άγιος προστάτης των νέων της ενορίας του Αγίου Βασιλείου και κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου υπήρχουν εορταστικές εκδηλώσεις με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και με εκκλησιαστικό και πολιτιστικό πρόγραμμα που περιελάμβανε επίκαιρες ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων, ύμνοι και τραγούδια από την παιδική χορωδία και θεατρικά δρώμενα. Η γιορτή του Αγίου Νέστορα αγαπήθηκε από τους ενορίτες και τα παιδιά των νεανικών συντροφιών και κάθε χρόνο με αμείωτο ζήλο και ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εορταστικές εκδηλώσεις.




Η κατακόμβη του Αγίου Νέστορα λειτουργούσε και ως χώρος κατήχησης για τις νεανικές συντροφιές κυρίως του ανώτερου κατηχητικού Αγοριών και Κοριτσιών και για επίκαιρες ομιλίες και συναντήσεις. Επίσης στην κατακόμβη σε τακτά διαστήματα, στον κατανυκτικό της χώρο τελούσαμε εσπερινούς και απόδειπνα.




Σε μια  εκδήλωση για την εορτή του Αγίου Νέστορα   (όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία) στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων υπήρξε η συμμετοχή της παιδικής μας χορωδίας σε ύμνους και τραγούδια, ο πανηγυρικός της εορτής από τον π. Ιγνάτιο Παπασπηλιόπουλο, οι απαγγελίες ποιημάτων από τους: Μανώλη Βενετσιάνο, Κατηχητή-Φοιτητή Α.Β.Σ.Π.,  Ειρήνη Παπαγεωργίου, μαθήτρια Λυκείου, Μιχάλη Στανατιώτη, μαθητή Λυκείου, καθώς και θεατρικό έργο που το παρουσίασε η Ανθή Ματθαίου, Κατηχήτρια-Σπουδάστρια Ψυχολογίας. Στο Θεατρικό έργο έπαιζαν: Νέστορας, Δημήτρης Σπυράκης, Ταρσίζιος, Γιάννης Λάσκαρης, Μάρτυρες, Βλαχάκης Ηλίας, Γιαννούτσος Περικλής, Γκουγκουλιδης Γιώργος, Γκουγκουλίδης Παναγιώτης, Δουζίνας Νίκος, Κοντομούς Μάρκος, Μπούχλας Ανδρέας, Βασιλάτου Ασπασία, Βούλγαρη Χρυσούλα, Καλτσά Ρεβέκκα, Μπατιστάτου Άρτεμις, Μπατιστάτου Πόπη, Σκλαβούνου Ντίνα, Χαριάτη Κατερίνα, Νεομάρτυρες, Δημητριάδης Σεραφείμ, Ιωάννου Μανόλης, Κοντογιάννης Γιάννης, Παπανικολόπουλος Θεόδωρος, Τέλιος Νίκος, Χαλκιάς Ηλίας, Βενετσιάνου Ελευθερία, Ζήκου Ιωάννα, Καραβόλου Ευτυχία, Προβιά Τασία, Σαρρή Γεωργία, Τέτση Μαρία, Σύγχρονοι Μάρτυρες, Ζήκου Κατερίνα, Μαθιού Βάσω, Σπανού Νάντια, Φωτεινού Θεοδώρα, Σαρρή Ελένη, Σεχπερίδου Σοφία, Μιχαλάκης Γρηγόρης, Λεμοντζής Θανάσης, Καραγιοξής Μάκης, Ντούρας Ηλίας, Στανατιώτης Μιχάλης, Φλουρής Ηλίας. Η συμμετοχή των παιδιών καταδεικνύει περίτρανα την αγάπη τους για τον Προστάτη των νέων της ενορίας του Αγίου Βασιλείου, Άγιο Νέστορα.



Η κατακόμβη του Αγίου Νέστορα είναι ένας αγαπημένος και ιστορικός χώρος λατρείας και αναμνήσεων. Κατεβαίνοντας τα λιγοστά σκαλάκια και μέσα στην κατανυκτική της ατμόσφαιρα με το λιγοστό φώς ο νους ατενίζει το Θεό και η καρδιά θέλει να καθαρίσει από ότι την βαραίνει. Και τα μάτια κυκλώνουν το χρόνο σε μια διαρκεί κίνηση εικόνας αγαπημένων προσώπων…


Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου