Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Μαθήματα Αγιογραφίας…





Μέσα στις πολλές και σημαντικές δραστηριότητες της ενορίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς που συγκέντρωσαν την αποδοχή και την μεγάλη συμμετοχή πολλών ενοριτών κάθε ηλικίας ήταν και τα μαθήματα Αγιογραφίας. Τα μαθήματα αγιογραφία είχαν ως σκοπό να προσφέρουν άλλη μια δυνατότητα διεξόδου στους ενορίτες από την δύσκολη καθημερινότητα αλλά και την ευκαιρία να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να μάθουν εκτός από την τέχνη και την σπουδαία θεολογία της εικόνας. Η εικόνα εκτός από το καλλιτεχνικό μέρος που είναι μια σπουδαία και σημαντική πτυχή έχει και το θεολογικό συμβολικό μέρος και για αυτό και ο αγιογράφος είναι και εν δυνάμει ένας σημαντικός θεολόγος. Εξάλλου η  εικόνας βοηθάει τους ανθρώπους να καταλάβουν βαθύτερες θεολογικές έννοιες και δόγματα της εκκλησία χωρίς να τα έχουν σπουδάσει.



Για όλους αυτούς τους λόγους η ενορία του Αγίου Βασιλείου διοργάνωσε δωρεάν μαθήματα αγιογραφίας κάθε εβδομάδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού πνευματικού κέντρου με την συμμετοχή πολλών ενοριτών. Το πνευματικό κέντρο γέμιζε από ανθρώπους όλων των ηλικιών και μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα μάθαιναν τα μυστικά της αγιογραφικής τέχνης, τον σχεδιασμό, τα χρώματα, την δημιουργία χρωμάτων, των συμβολισμών και της θεολογίας της εικόνας. Ήταν  μια ακόμα σπουδαία δράση της ενορίας που πέρασε στην συλλογική μνήμη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.


Τα μαθήματα Αγιογραφίας δίδασκε ο κ. Δημήτρης Βέτσικας, ανώτερος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος και ένας εκλεκτός ενορίτης που με τις γνώσεις την μεταδοτικότητα και τον ήρεμο και πράο χαρακτήρα του πέρασε στους μαθητές του εκτός από τις τεχνικές  την έννοια και σπουδαιότητα της Εκκλησίας. Μέσα στο πλούσιο και εκλεκτό δυναμικό στελεχών της ενορίας ο κ. Δημήτρης Βέτσικας αποτελεί ξεχωριστό σημαντικό κεφάλαιο με την δική του ιστορία στον χόρο διακονίας της εκκλησίας μας.



Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς είχε την ευλογία να στηρίζει τις δράσεις της σε πολλές οικογένειες ενοριτών που όλα τα μέλη τους συμμετείχαν σε αυτές. Είναι άξιο μελέτης σημαντικό να καταγραφεί κάποτε η  δράση των οικογενειών που συμμετείχαν με όλα τα μέλη τους στις δραστηριότητες της ενορίας. Νομίζω πως είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία επιτυχία της ενορία του Αγίου Βασιλείου. Μια τέτοια οικογένεια ήταν και του κ. Δημήτρη Βέτσικα που εκτός από την συμμετοχή της οικογένειας στις λατρευτικές εκδηλώσεις της ενορίας, εκτός από την δική του συμμετοχή ως δάσκαλος στα μαθήματα αγιογραφίας και τα τρία του παιδιά συμμετείχαν στις δράσεις της ενορίας. Ο Ευθύμης  που συμμετείχε στις νεανικές κατηχητικές συντροφιές, στην παιδική χορωδία και ορχήστρα, στην θεατρική ομάδα, στα αθλητικά τμήματα, στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Πειραιώς και που στην συνέχεια έγινε και εκείνος στέλεχος του νεανικού έργου. Η Κέλυ και η Αλεξάνδρα που συμμετείχαν στις νεανικές κατηχητικές συντροφιές, στην παιδική χορωδία και ορχήστρα και σε πολλές άλλες δράσεις. Και ασφαλώς από κοντά και  η μαμά της οικογένειας που φρόντιζε για όλα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά τους εκτός από ιστορική υποχρέωση και αλήθεια είναι και ένα μικρό αντίδωρο ευγνωμοσύνης…

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου