Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Η χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς




Τον Οκτώβριο του 1982 στην αίθουσα κειμηλίων του παλαιού Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς μια παρέα ενοριτών που δραστηριοποιείτε στα κοινά της ενορίας και συμμετέχει στην λατρευτική της ζωή αποφασίζει να ιδρύσει μία χορωδία για να δώσει το δικό της μουσικό στίγμα και να βάλει την δική της προσφορά στην μουσική πολιτιστική ιστορία της πόλης μας.

 

Από αυτήν την συνάντηση θα γεννηθεί η χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς με ιδρυτικά μέλη τον Πρόδρομο Δασιγένη, τον Γιώργο Σκυριανό, την Ειρήνη Ματθαίου, την Καίτη Κονδύλη, τον Μάνθο Ματθαίου, τον Δημήτρη Κονδύλη, τη Φώφη Κονδύλη και τον Κώστα Ματθαίου. Μια ιστορική πλέον χορωδία που μετράει σήμερα 35 χρόνια προσφοράς στην μουσική , πολιτιστική και Εκκλησιαστική ιστορία της πόλης μας και η καλλιτεχνική της αξία έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα αποτελώντας διαχρονικό καύχημα για την ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς.


Τα πρώτα χρόνια της δράσης της η χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιά έψαλε στην δεύτερη Θείας Λειτουργία της ενορίας και βοηθούσε με την παρουσία της την λατρευτική συμμετοχή του εκκλησιάσματος στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας. Η συμμετοχή μιας μεικτής χορωδίας κατά την διάρκεια μιας λατρευτικής σύναξης ήταν κάτι πρωτοπόρο για την εποχή, όχι έξω από την παράδοση της Εκκλησίας, και αγαπήθηκε πολύ από τους ενορίτες. Η θρησκευτική ζωή των μελών της χορωδίας, η ευσέβεια και το ήθος τους αλλά και η μουσική  αξία δημιούργησαν τους πρώτους πυρήνες ένθερμων υποστηρικτών σε κάθε δραστηριότητα τους. Είναι χαρακτηριστική η φράση πολλών ενοριτών αλλά και ανθρώπων από πολλές συνοικίες της πόλης μας που έλεγαν χαρακτηριστικά ότι: « εκκλησιάζομαι στην δεύτερη θεία λειτουργία γιατί με γαληνεύει και με φέρνει ποιο κοντά στο θεό η ψαλμωδία της χορωδίας του Αγίου Βασιλείου».


Με εκκίνηση από τις λατρευτικές συνάξεις της Εκκλησίας μας η χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς θα διαγράψει μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία με σπουδαίες διακρίσεις και θα αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ζωής και ιστορίας του Πειραιά. Στις 2 Ιανουαρίου του 1987 κατά την διάρκεια της τελετής της Ενοριακής Βασιλόπιττας η χορωδία πήρε για την προσφορά της τιμητικό έπαινο από το εκκλησιαστικό συμβούλιο αναγνωρίζοντας την συμβολή της στην λατρευτική ζωή των μελών της Εκκλησίας μας. Η Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων στην ετήσια βράβευσή λογοτεχνικών έργων και πολιτισμικής προσφοράς, στις 23 Ιανουαρίου του 1996 στην αίθουσα τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου « Παρνασός» στην Αθήνα, βράβευσε την χορωδία του Αγίου  Βασιλείου Πειραιώς με το «Ειδικό Βραβείο Μουσικής Προσφοράς» για τη συμβολή της στην μουσική παιδεία και ειδικότερα στην ανάπτυξη και διάδοση της εκκλησιαστικής μουσικής.


Η  καλλιτεχνικής αξίας της χορωδίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς ξεφεύγει τον τοπικών ορίων και αναγνωρίζετε πανελλαδικά και καλείτε να παρουσιάσει το μουσικό της έργο σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Η χορωδία θα εμφανιστεί έχοντας προσκληθεί από τις τοπικές Μητροπόλεις, στον Βόλο, στην Κάρπαθο, στις Σέρρες, στην Σάμο και αλλού. Ο Δήμος Πειραιά αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της πολιτιστικής προσφοράς της χορωδίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς στην πόλη μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, θα της απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης στις 6 Μαΐου του 1998. Στο 15ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του εορτασμού των ΛΔ΄ «Δημητρίων» στις 27 Νοεμβρίου του 1999 η χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς θα αποσπάσει τιμητική διάκριση και στις 4 Δεκεμβρίου του 1999 θα συμμετάσχει στην πανηγυρική έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια του ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.



Η  χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς συνεχίζοντας την μουσική της προσφορά έχει καθιερώσει  ανά διετία τη Χορωδιακή Συνάντηση "Ορθόδοξη Πολυφωνία" με κύριο στόχο την προβολή των ορθόδοξων εκκλησιαστικών ύμνων, Ελλήνων και ξένων συνθετών σε πολυφωνική εκτέλεση. Και βέβαια συνεχίζει να εμφανίζετε σε πολλές εκδηλώσεις της πόλης μας, της Μητροπόλεως Πειραιώς και άλλων περιοχών ανά την Ελλάδα.


 Κλείνοντας αυτή την μικρή αναδρομή που μόνο ψηλάφησε την μεγάλη πορεία της χορωδίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, είναι ωφέλιμο κατά την γνώμη μου να επισημάνουμε κάποια σημαντικά στοιχεία της σπουδαιότητας της. Η μουσική αξία, παιδεία και ήθος των μελών της χορωδίας είναι κάτι που από μόνο του την κάνει σπουδαία και ανεκτίμητη. Η συμβολή σε όλα τα επίπεδα του Πρωτοπρεσβύτερου Ιγνάτιου Παπασπηλιόπουλου και όλων των εκκλησιαστικών συμβουλίων της ενορίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς. Η σημαντική προσφορά των οικογενειών Κονδύλη και Ματθαίου σε μουσική αξία, σε συμμετοχή και σε ήθος. Η ανεκτίμητη προσφορά μιας από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της πόλης μας, του Χοράρχη, Πολιτικού Μηχανικού, Πρόδρομου Δασιγένη. Τέλος αλλά αρκετά σημαντικό γεγονός είναι πως σε όποια λατρευτική ακολουθία συμμετείχε η   χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς έβαζε πάνω από όλα την λατρευτική μυσταγωγία με το Θεό και όχι την δική της παρουσία. Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλα τόσα που οι καρδιές μας γνωρίζουν η  χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς αποτελεί το καύχημα της ψυχής μας, κομμάτι της ζωής μας και μέρος της ιστορίας μας…


Κώστας Ζουρδος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου