Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Άκου φίλε κουφέ Οδυσσέα….



                                    Με αφορμή ένα κείμενο* Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη; 




Από την αρχή θεωρώ την προσπάθεια μου άσκοπη  σε ανθρώπους που δεν θέλουν να ακούσουν και που εξακολουθούν να έχουν καλυμμένα τα αυτιά τους αλλά θα προσπαθήσω να τους δώσω μια ευκαιρία, όλοι την αξίζουν και ας την πετάξουν. Θα  ήθελα να σας ανακουφίσω από την αρχή, για το τέλος του κειμένου. Δεν με νοιάζει μετά το τέλος του κειμένου ποια ταμπέλα θα μου βάλετε, είναι καλοδεχούμενη. Μόνο μια υπενθύμιση. Ανήκω στο ίδιο ποίμνιο με εσάς, έχω τον ίδιο Πνευματικό Πατέρα με εσάς, τον επιχώριο Μητροπολίτη, με την μόνη διαφορά πως τον τιμώ με την προσωπική μου ελευθερία. Και επειδή περπατάμε στον ίδιο τόπο αν τα παραπάνω δεν σας πείθουν   ας μετρήσουμε τις προσωπικές μας ιστορίες. Είναι δύσκολο να μιλήσεις για κάποιον με αφορμή την ιστορία όταν θέλει να την κατανοήσει για την δική του προσωπική αλήθεια. Θα είμαι όσο ποιο σύντομος και απλός γίνετε, τα βαθυστόχαστα μάλλον σας μπερδεύουν.


Βασικό πρόταγμα της κουμουνιστικής θεωρίας είναι η δίκαιη και ισότιμη κατανομή των φυσικών πλούτων της γης σε όλους, και πως όλοι είμαστε ίσοι. Σε αυτήν την θεωρεία πίστευαν εκατομμύρια άνθρωποι και έχυσαν το αίμα τους για αυτήν. Στην πράξη δυστυχώς, από τον ανθρώπινο παράγοντα προδόθηκαν με εκατόμβες αθώων θυμάτων που πρέπει να τα παραδεχθούμε και να μην τα αποκρύπτουμε ιστορικά. Αλλά η πρωτογενή θεωρία του κουμμουνισμού δεν είχε ποτέ το στοιχείο της βίας αλλά της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Η βασική αφετηριακή αρχή του Ναζισμού ήταν η δημιουργία της «εκλεκτής φυλής» στην οποία δεν «χωράγανε» και έπρεπε να εξοντωθούν οι: Εβραίοι, οι μαύροι, οι τσιγγάνοι, οι άνθρωποι με σωματικές και ψυχικές αδυναμίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αντίθετοι. Η θεωρεία αυτή από την αρχή φανέρωνε την βία, δε την έκρυψε και την εφάρμοσε βυθίζοντας στον θάνατο και στην απελπισία εκατομμύρια ανθρώπους.

Ξέρω πως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αυτό όλοι οι σώφρονες το παραδέχονται αλλά δεν είναι τα όνειρα ίδια. Εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας πρέπει να σεβόμαστε τα όνειρα και το αίμα που έχυσαν εκατομμύρια άνθρωποι που ασπάστηκαν την κουμουνιστική θεωρεία για έναν δικαιότερο κόσμο που ακόμα είναι ζητούμενο και που ούτε ο χριστιανισμός δεν μπόρεσε να τον προσφέρει. Επειδή ο χριστιανισμός δεν προσέφερε έναν δικαιότερο κόσμο σημαίνει ότι απέτυχε ο Χριστός; Επειδή οι σταυροφόροι στο όνομα του Χριστού πλημμύρισαν την γη με αίμα σημαίνει πως ο Χριστός δεν είναι ο αληθινός Θεός; Ας δείξουμε σύνεση, σωφροσύνη και αγάπη στα όνειρα των άλλων και μην τους πικραίνουμε μην ξύνουμε τις πληγές τους, είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί έτσι δεν είναι; Κάνω λάθος;

Πάμε τώρα στα δικά μας, στα δύσκολα. Αυτά πληγώνουν, εσύ το διάλεξες κουφέ, φίλε Οδυσσέα. Για το κακό χάλι που βρίσκετε σήμερα η Πατρίδα μας, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ηθικό, ασφαλώς και δεν ευθύνεται ο κουμμουνισμός που δεν εφαρμόστηκε σωστά στην Ρωσία. Ευθύνονται όλοι εκείνοι που υπηρέτησαν το προσωπικό εγώ μέσα από τον αδηφάγο καπιταλισμό και νεοφιλελευθερισμό και που δυστυχώς αν δεν υπηρέτησε, αν δεν στήριξε τότε ανέχτηκε η διοίκηση της Εκκλησίας. Έτσι δεν είναι φίλε Οδυσσέα; Δεν ισχυρίζομαι πως αν στην Ελλάδα εφαρμοζόταν ο κουμμουνισμός τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Θα ήταν πολύ χειρότερα. Αλλά η ιστορία δεν γράφετε και δεν αναλύετε με υποθέσεις αλλά με γεγονότα. Και στην πατρίδα μας ο κουμμουνισμός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Άρα δεν μπορεί να κρίνετε ως κακιά εμπειρία άλλων και να μπαίνει στο τσουβάλι των δικών μας δεινών. Έτσι δεν είναι φίλε Οδυσσέα;

Και αν όλα τα παραπάνω τα απορρίπτεις φίλε Οδυσσέα, πάμε τώρα στα πονεμένα, εδώ θέλει το χέρι στην καρδιά. Συνέχεια ακούμε πως αν στην Ελλάδα εφαρμοστεί ποτέ ο κουμμουνισμός θα κλείσει τις Εκκλησίες και τα μοναστήρια. Δεν το ξέρω, είναι και αυτό μια υπόθεση. Προσωπικά δεν νομίζω τους έλληνες κουμουνιστές τόσο αφελείς, δεν νομίζω να μην έχουν διδαχθεί από τα παθήματα της ιστορίας. Θέλεις να δούμε φίλε Οδυσσέα ποιοι πραγματικά έκλεισαν μοναστήρια και Εκκλησίες στην Ελλάδα; Εκκλησίες και μοναστήρια στην Ελλάδα έκλεισε η βαυαροκρατία που η Ιεραρχία της Εκκλησίας στήριξε, ανέχτηκε και σιώπησε. Ξέρεις ποιός τοποθέτησε έναν αιρετικό επικεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας; Όχι βέβαια ο Λένιν ούτε και ο Μαρξ. Αλλά η Ιεραρχία της Εκκλησίας, τον Οθωνα, τον οποίο βέβαια τον επιβάλανε αλλά τον ανέχτηκε σιωπηλά. Και ασφαλώς ξέρεις ποιοι αλλάζανε νόμους για να εκλέξουν παράνομα, Αρχιεπισκόπους και Δεσποτάδες, ποιοι θέσπισαν πολιτικούς Γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, ποιοι πήγαν να αρπάξουν ή άρπαξαν την εκκλησιαστική περιουσία. Και τόσα άλλα που δεν θέλω να αναφέρω για να μην σε στεναχωρήσω περισσότερο φίλε Οδυσσέα.

Άνοιξε τα αυτιά σου σε παρακαλώ και μην υπηρετείς εφήμερους σχηματισμούς φιλέ Οδυσσέα γιατί η Σκύλα και η Χάρυβδη δεν βρίσκετε έξω αλλά μέσα μας. Άνοιξε τα αυτιά σου, είναι απλό:

Άνοιξε το παράθυρο να σε δροσίσει η γλυκιά αύρα του Σαρωνικού και να καθαρίσει το μυαλό σου.

Σεβάσου τα όνειρα των άλλων και ας είναι λάθος και ας μην τα πιστεύεις, δείξε κατανόηση στις πληγές αν δεν μπορείς να τις θεραπεύσεις. Μην ανοίγεις άλλες.

Βγες από το πνιγερό γραφείο. Δεν  ζει εκεί η Θεολογία και η Εκκλησία που θέλεις να υπηρετείς.

Βγες στους δρόμους εκεί που οι άνθρωποι, εμπορεύονται, εκπορνεύονται, σκοτώνουν τα νιάτα τους, χαραμίζονται και πεθαίνουν. Μίλα μαζί τους. Πάμε μαζί, εγώ δεν φοβάμαι τον κόσμο, την χλεύη του, την απόρριψη του, Εσύ;

Μόνο τότε θα ανοίξουν τα αυτιά σου. Δεν προτιμώ ούτε την Σκύλα, ούτε την Χάρυβδη αλλά ούτε και τον κουφό Οδυσσέα.
Αγάπα, είναι δύσκολο το ξέρω αλλά τότε θα ανοίξουν τα αυτιά σου.
Αλλά ξέχασα εσύ δεν είσαι ο Οδυσσέας αλλά ο πιστός σύντροφος που έχεις το βουλοκέρι στα αυτιά. Αν κάποιο τραγούδι δεν πρέπει να ακούει ο Οδυσσέας αυτό είναι το δικό σου.
Κάνε μου την χάρη λύσε τον Οδυσσέα δεν υπάρχει  κίνδυνος…


Κώστας Ζουρδός

* το κείμενο υπάρχει στην σελίδα: https://www.impantokratoros.gr/9DFA2956.el.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου