Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Αγία Σοφία: Εκκλησία, τζαμί, μουσείο... και πάλι τζαμί;


«Είναι η δοξασμένη έδρα δύο θρησκειών, από τότε που ο τεράστιος τρούλος της και τα λαμπερά χρυσά ψηφιδωτά της ανυψώθηκαν για πρώτη φορά επάνω από την Κωνσταντινούπολη τον 6ο αιώνα: ο σπουδαιότερος καθεδρικός ναός της χριστιανοσύνης για 900 χρόνια και ένα από τα σπουδαιότερα τζαμιά του ισλάμ για ακόμη 500» γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters με αφορμή τη συγκέντρωση και πρωινή προσευχή που πραγματοποίησαν πρόσφατα στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη χιλιάδες μουσουλμάνοι.
Αίτημά τους είναι να μετατραπεί η Αγία Σοφία, που σήμερα λειτουργεί επίσημα ως μουσείο, σε τζαμί - και πιστεύουν ότι σε αυτό μπορεί να τους βοηθήσει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχουν ακόμη και φήμες - που διαψεύδει η τουρκική κυβέρνηση - ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να πρωτοστατήσει σε προσευχές που μπορεί να διοργανωθούν εκεί σύντομα» αναφέρει το άρθρο.
«Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα σύμβολο του ισλαμικού κόσμου και το σύμβολο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Χωρίς αυτό, η κατάκτηση είναι ελλιπής, δεν μπορέσαμε να τιμήσουμε τον σουλτάνο Μωάμεθ» δήλωσε ο Σαλίχ Τουράν, επικεφαλής του «Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής», που έχει συγκεντρώσει 15 εκατομμύρια υπογραφές προκειμένου να μετατραπεί η Αγία Σοφία ξανά σε τζαμί.
Χτισμένη το 537 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α', η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'.
Ο πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τη μετέτρεψε σε μουσείο το 1934.
Σήμερα, η συζήτηση για να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί, έχει αναζωπυρωθεί - σε αντίθεση με τους φιλο-δυτικούς Τούρκους στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ού αιώνα, που απέρριπταν το οθωμανικό παρελθόν της χώρας, ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε κάθε ευκαιρία υπερτονίζει την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.
«Η κατάκτηση είναι η απομάκρυνση των αλυσίδων στις πόρτες και στις καρδιές. Ο πολιτισμός έρχεται με την κατάκτηση» είπε την περασμένη εβδομάδα στην 561η επέτειο από την Άλωση.
Ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Πέρυσι, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο όσο το Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) παραμένει σχεδόν άδειο από πιστούς. Η Κωνσταντινούπολη έχει πάνω από 3.000 τζαμιά.
Μία εκστρατεία για να λειτουργήσει το μεγαλοπρεπές βυζαντινό μνημείο ως τζαμί που θα είχε την υποστήριξη του Ερντογάν, θα βοηθούσε στο να κερδίσει πίσω αρκετούς εθνικιστές και θρησκευόμενους ψηφοφόρους εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.
Το 2012, η Αγία Σοφία προσέλκυσε 3,3 εκ. επισκέπτες και βρίσκεται στη λίστα της UNESCO με τους θησαυρούς της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο διεθνής οργανισμός ζήτησε από τη τουρκική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς το στάτους της Αγίας Σοφίας προκειμένου να εξετάσει αν μία πιθανή μετατροπή της σε τζαμί θα υποβάθμιζε την αξία της.
Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου