Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Πάβελ Αλτχάμερ: Μια οικογενειακή υπόθεση στην Υδρα

 Οι δύο «βενιαμίν» της οικογένειας Αλτχάμερ επί το έργον, στην έκθεση του πατέρα τους στα Σφαγεία της Υδρας.
 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

ΔΕΣΤΕ. Aκούγεται αστείο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Την πρώτη φορά που συνάντησα τον γλύπτη Πάβελ Αλτχάμερ, συμμετείχε στην υπαίθρια έκθεση «Ο μεγάλος περίπατος» του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 2006. Μόλις είχε γνωρίσει τη δεύτερη σύζυγό του. Το 2007, στην πρώτη μας συνέντευξη είχε γεννηθεί ο μικρότερός του γιος, Κοσμάς, που συνελήφθη στην Αθήνα εξ ου και το ελληνικό του όνομα. Και φέτος που ο καλλιτέχνης επιστρέφει στη χώρα μας για ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό πρότζεκτ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Υδρα, έφερε μαζί και τα επτά του παιδιά, από πρώτο και δεύτερο γάμο. Το ενδιαφέρον; Τα έβαλε να δημιουργήσουν όλα μαζί το έργο που παρουσιάζει στα σφαγεία του νησιού.


Για να είμαστε ακριβέστεροι, οι οικογενειακές σχέσεις και το θέμα της δημιουργικότητας είναι στο επίκεντρο της εγκατάστασής του, που έχει τίτλο «Τα μυστικά του δίσκου της Φαιστού». Ο γεννημένος το 1967 Πολωνός γλύπτης με τη διεθνή καταξίωση και τις ερεθιστικές ιδέες, θέλησε να μεταφέρει την οικογενειακή εστία στο μικρό οικοδόμημα που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Υδρας στο ΔΕΣΤΕ για θερινές εκθέσεις. Μετά τον Μάθιου Μπάρνεϊ, τον Νταγκ Αϊτκεν, τον Μαουρίτσιο Κατελάν και άλλους εικαστικούς διεθνούς βεληνεκούς, πήρε τη σκυτάλη ο Αλτχάμερ.

Στα εγκαίνια της περασμένης Κυριακής, οι θεατές έβλεπαν τον ίδιο, τη σύζυγο και τα παιδιά να δημιουργούν μέσα στον εκθεσιακό χώρο, κάνοντας κάποια έργα μικροχειροτεχνίας. Μετά τον Ελβετό καλλιτέχνη Ουρς Φίσερ, που κατάφερε πέρυσι να πείσει εκατοντάδες Υδραίους να φτιάξουν και να εκθέσουν έργα από πηλό, ο Αλτχάμερ προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες να συνεχίσουν τη δουλειά του μετά την αναχώρησή του από το νησί.

Ιαση, επανεκκίνηση

«Κάθε οικογένεια είναι με τον τρόπο της ένας αστερισμός, που αναπτύσσεται σαν ένα πλέγμα σχέσεων και ενέργειας ανάμεσα στους πλανήτες. Οταν ο Δάκης Ιωάννου μου πρότεινε να κάνω κάτι στην Υδρα, καρφώθηκε στο μυαλό μου αυτή η ιδέα. Σκέφτηκα πως ένας χώρος όπως τα παλαιά σφαγεία μπορούν να αποκτήσουν μια διάσταση θεραπευτική. Πρωτίστως πως η δημιουργικότητα μας δίνει την ευκαιρία της ίασης, της επανεκκίνησης, της έκφρασης του εσώτερού μας εαυτού. Μαζί με τα παιδιά μου, φτιάξαμε ένα περιβάλλον, σαν ζωντανό οργανισμό που μπορεί ο καθένας να προσθέσει και να αφαιρέσει κάτι. Και εύχομαι οι θεατές να οικειοποιηθούν αυτό που εμείς ξεκινήσαμε και να του δώσουν ζωή». Η έκθεση του Αλτχάμερ στην Υδρα θα είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι επισκέπτες καλούνται να συμμετέχουν. Στην πράξη. Με ή χωρίς τα παιδιά τους...

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου