Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Βυζαντινή ορθόδοξη τέχνη στο Βατικανό από την Αποστολική Διακονία


 

Τρεις εξαιρετικά σημαντικές συνεργασίες εδραιώνει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Βιβλιοθήκη του Βατικανού ενισχύοντας έτσι την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο κέντρο του Ρωμαιοκαθολικού κόσμου.
Λίγους μόλις μήνες μετά την σειρά επαφών των στελεχών της Αποστολικής Διακονίας με τον Πάπα Φραγκίσκο και ανώτατους αξιωματούχους της Αγίας Έδρας, ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος επέστρεψε στην Ρώμη για να επισημοποιήσει και δρομολογήσει τις πρώτες συνεργασίες.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αποστολικής Διακονίας με την Βιβλιοθήκη του Βατικανού, συμφωνήθηκε η παραχώρηση αρχαίων εικονογραφιών και βιβλικών παραστάσεων, οι οποίες θα κοσμήσουν την νέα έκδοση του Ευαγγελίου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική δράση της Αποστολικής Διακονίας που για πρώτη φορά μετά το 1992 εκδίδει εκ νέου το Ευαγγέλιο σε λειτουργική έκδοση, με το κείμενο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η κοινή έκδοση των δυο φορέων στην ελληνική και ιταλική γλώσσα ανέκδοτων χειρογράφων βυζαντινής μουσικής αφού το άνοιγμα του επισκόπου Φαναρίου προς το Βατικανό, για αξιοποίηση και ανάδειξη της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής είχε εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Οι νέες εκδόσεις θα παρουσιαστούν σε Αθήνα και Ρώμη ενώ τα μουσικά έργα που θα εμπεριέχονται σε αυτές θα αποδοθούν τόσο από ελληνικό ορθόδοξο βυζαντινό χορό αλλά και από αντίστοιχο βυζαντινό χορό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ήδη επιστήμονες και από τις δυο πλευρές εργάζονται για την δημιουργία κοινού τόμου με θέα τις «Παναγίες του Βυζαντίου σε Ανατολή και Δύση», την καταγραφή και παρουσίαση ουσιαστικά των σημαντικότερων φορητών εικόνων της Θεοτόκου της βυζαντινής περιόδου τόσο στον ορθόδοξο όσο και στον ρωμαιοκαθολικό κόσμο.

Στο ταξίδι του στη Ρώμη όπου ήδη συναντήθηκε με την διοίκηση της Αποστολικής Βατικανής Βιβλιοθήκης, τον επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο συνοδεύει ο γραμματέας της συνοδικής επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Θεμάτων, αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης και το στέλεχος της Αποστολικής Διακονίας κ. Άρης Μυλωνάς.

          
                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου