Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η Χίσλοπ, κάτοικος στα Πατήσια


 

 Σπύρος Σεραφείμ

Η γνωστή συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, το βράδυ της Παρασκευής, βρέθηκε στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου.
Ανάμεσα στα μελλοντικά της σχέδια (το νέο της βιβλίο -θα κυκλοφορήσει, σύντομα, στα αγγλικά- αναφέρεται στην Κύπρο, στην Αμμόχωστο και οι ήρωές της είναι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι), μίλησε και για την Αθήνα - βγάζοντας και είδηση.
Όπως γράφει το κείμενο που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για πρώτα φορά ήρθε στην πρωτεύουσα στα τέλη της δεκαετίας του '70 και την αγάπησε αμέσως.
«Η Αθήνα είναι μια πόλη ζωντανή, γλυκιά, γεμάτη “αρώματα” και ανθρώπους, που έχουν επιθυμία για ζωή και εκτιμούν τη φιλία... Επίσης, μου αρέσει πολύ ότι στην Αθήνα χάνομαι μέσα σε πέντε λεπτά. Όταν χάνεσαι, πάντα ανακαλύπτεις πράγματα κι αυτό είναι πολύ όμορφο».


H Βρετανίδα συγγραφέας, γνωστή στο ευρύ κοινό από «Το Νησί», αμέσως μετά δήλωσε ότι δεν έχει πολλές μέρες που εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα που νοίκιασε στην πλατεία Καλλιγά, στα Πατήσια. «Δεν ήθελα να νοικιάσω αλλού, όπως στο Κολωνάκι, παρόλο που είναι πολύ όμορφα, αλλά σε μια “ανάμικτη” περιοχή». «...Μια πόλη έχει περισσότερο ενδιαφέρον όταν κατοικούν σε αυτήν άνθρωποι από διάφορες χώρες». Προς το παρόν, δεν έχει στα σχέδιά της κάποιο βιβλίο που να αναφέρεται στην Αθήνα. «Η Αθήνα είναι πιο περίπλοκη από τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο. Το ίδιο και οι άνθρωποι. Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες παντού, θέλω να μάθω πιο πολλά πράγματα, να εμπνευστώ».
Έχω πολλούς λόγους για να αγαπάω τη Χίσλοπ. Ένας από τους βασικούς -και, ίσως, τους «προφανείς»- είναι πως η Βικτόρια αισθάνεται περισσότερο Αθηναία από αρκετούς από εμάς. Είναι πραγματικά συγκινητικό το πόσο αγαπάει τη χώρα μας, αλλά ειδικά την Αθήνα, την ίδια στιγμή που πολλοί -Έλληνες και Αθηναίοι, αντίστοιχα- σχεδόν τη μισούν.
Τελικά, η Χίσλοπ εμφανίζεται στη ζωή μας ανυποψίαστα, δίνει το σαφές μήνυμά της και χάνεται για λίγο. Παλιότερα φώτισε τη Σπιναλόγκα και ό,τι συμπορεύτηκε με εκείνη, από προχτές θα μένει στα Πατήσια για να μας θυμίσει ότι μέσα στην πόλη δεν πρέπει να υπάρχουν γκέτο, κακόφημες περιοχές και απαγορευμένες ζώνες που κατοικούν άνθρωποι και οι φόβοι τους.
«Να δούμε πόσο Ελληνίδα θα είναι τη στιγμή που θα έρθει αντιμέτωπη με τον παραλογισμό του κράτους και την έλλειψη πολιτισμού -ό,τι και να περικλείει αυτό- ή όταν δεχτεί κάποια επίθεση και το πόσο θα θέλει να μείνει εδώ...» μπορεί να σκεφτεί κάποιος πολύ εύκολα, ανάμεσα στα υπόλοιπα. Μα, η Χίσλοπ, αυτό ακριβώς μας διδάσκει, αυτό ακριβώς μας θυμίζει, εκείνο που είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι: «Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία».
Καλή διαμονή στα Πατήσια, λοιπόν, πρόκειται για μια γενναία απόφαση και μπράβο της. Θέλει ψυχικά αποθέματα να θες να μείνεις εκεί, ως πρώτη επιλογή, με ό,τι συνεπάγεται η διαβίωση σε μια τέτοια περιοχή - που θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, έτσι; Μόνο με τέτοιες κινήσεις, όμως, θα γίνουν καλύτερες όλες οι περιοχές της Αθήνας. Κι αν έρθει κάποτε η ανάπτυξη, ας κάνει πρώτα ένα σουλάτσο από κάποιες γειτονιές, που κάποιοι θέλουν να τις αποκαλούν «υποβαθμισμένες».

ΠΗΓΗ: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου