Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Τι είναι η αγάπη;

 
 Aριστέα Kοντραφούρη

Όταν με αγκαλιάζεις εσύ και ο μπαμπάς και μεταμορφώνετε το θυμό μου σε... πλαστελίνη και η πλαστελίνη γίνεται χιλιάδες σχέδια πολύχρωμα που παίζω και γελώ μαζί τους, μήπως αυτό είναι η αγάπη;
Ή μήπως αγάπη είναι όταν αυτό που φοβάμαι, για κάποιο λόγο, γίνεται κάτι που με νοιάζει και ανησυχώ και θέλω να το φροντίζω; Να, σαν το σκύλο που μου χάρισε ο νονός μου... Στην αρχή τον φοβόμουν, ύστερα από λίγο τον συμπάθησα, τον φρόντισα και τώρα δε θέλω να πάθει τίποτα!
Να σου πω πώς τη φαντάζομαι την αγάπη; Αυτό μπορώ πιο εύκολα να σ’ το πω. Η αγάπη είναι σαν ένα κόκκινο χυτό ύφασμα...
Σε πλησιάζει σιγά-σιγά, χορεύει γύρω σου, σε γαργαλάει, σε κερνάει νόστιμα φαγητά και χυμούς και, χωρίς να το πολυκαταλάβεις, χώνεται μέσα σου και γίνεται κάτι σαν κατακόκκινο τριαντάφυλλο ή άλλο λουλούδι, το αγαπημένο σου…
Αν ήξερα τι είναι η αγάπη, θα σου έλεγα… Τώρα που με ρωτάς, την ψάχνω στο χάδι σας, στο χαμόγελο αυτών που με φροντίζουν, στους ανθρώπους που τρέχουν να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από κάτι. Την ψάχνω στις στιγμές που μοιράζομαι τα παιχνίδια μου με τους φίλους μου.


Θα σου τη ζωγραφίσω... Αυτό θα κάνω! Ναι! Θα σου τη ζωγραφίσω. Να, κοίτα! Ρίχνω όλες τις δαχτυλομπογιές στο άσπρο μου χαρτί και αυτό γίνεται σαν στεφάνι μαγιάτικο, όπου ανάμεσα στα λουλούδια του, απ’ ό,τι λένε τα παραμύθια, κρύβεται όλο το νόημα της ζωής.
Bιβλία που σου προτείνω

• «Με κύμινο και αγάπη» (Λένα Μερίκα, εκδόσεις Κέδρος)
• «Και τι θα πει σ’ αγαπάω;» (Βασιλική Νευροκοπλή, εκδόσεις Λιβάνη)
• «Αν τα αγαπάς ξανάρχονται» (Βασιλική Νευροκοπλή, εικον. Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδόσεις Λιβάνη)
• «Aγάπη» (Τρέις Μορόνι, μτφρ. Δανάη Δάσκα, εκδόσεις Μεταίχμιο)
• «Κατ-Γατ-Καραγάτ» (Φωτεινή Φραγκούλη, εικον. Φωτεινή Στεφανίδη, εκδόσεις Πατάκη)
• «Όταν νοιάζομαι για τους άλλους» (Cornelia Maude Spelman, εικον. Κathy Parkinson, εκδόσεις Παπαδόπουλος)
• «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» (Χρήστος Μπουλώτης, εικον. Φωτεινή Στεφανίδη, εκδόσεις Polaris)
• «Η Μίλι, η Μόλι και το “Σ’ αγαπώ”» (Cris Morrel, εικον. Gill Pittar, μτφρ. Στέλλα Ζούπα, εκδόσεις Σαββάλας)

Παιχνίδια που σου προτείνω

1.Τι σημαίνει αγάπη για σένα; Συγκέντρωσε φωτογραφίες από περιοδικά και φτιάξε ένα κολάζ με τα παρακάτω θέματα:

• Αισθάνομαι στοργή και τρυφερότητα για κάποιον και κάτι.
• Νοιάζομαι για κάποιον και θέλω να είναι ευτυχισμένος.
• Φροντίζω κάποιον, τον βοηθώ και του συμπαραστέκομαι στις δύσκολες στιγμές, χωρίς να περιμένω ανταπόδοση.

2. Σε ποιους ανθρώπους θα ήθελες να πεις «σε αγαπώ»; Φτιάξε έναν κατάλογο και κάν’ το πράξη.
3. Ζωγράφισε την αγάπη σε ένα χαρτί όπως εσύ τη φαντάζεσαι και την έχεις νιώσει. Χάρισε τη ζωγραφιά σου σε κάποιον που αγαπάς.
4. Γέμισε ένα πιάτο νερό. Ρίξε μέσα πιπέρι. Σκέψου ότι το νερό είναι μια πόλη στην οποία ζουν πολλοί άνθρωποι: οι Πιπερούληδες. Όλοι ζουν αρμονικά, ώσπου μια μέρα εμφανίζεται ένας κακός άνθρωπος, ο Κακοσάπουνος. Πάρε τώρα ένα σαπούνι και ακούμπησε με τη γωνία του σαπουνιού το κέντρο του πιάτου. Θα παρατηρήσεις ότι τα πιπέρια μετακινούνται από το κέντρο προς τα τοιχώματα του πιάτου. Κάπως έτσι οι άνθρωποι φεύγουν μακριά, όταν κάποιος τους ενοχλεί και τους φέρε-ται δίχως αγάπη. Μια μέρα όμως στην πόλη αυτή έρχεται ένας ασπρομάλλης άνθρωπος, ο Ζαχαρομίλητος. Σε αυτό το σημείο ρίξε ζάχαρη στο κέντρο του πιάτου. Τι γίνεται; Τα πιπέρια μετακινούνται στο κέντρο. Όταν κάποιος είναι καλός και ευγενικός και συμπεριφέρεται με αγάπη, τότε όλοι θέλουν να έρχονται κοντά του. Και τώρα ήρθε η ώρα του κουταλιού της αγάπης. Βάλτε στην άκρη το πιάτο και καθίστε με τους φίλους και τους γονείς σας γύρω από το τραπέζι. Στη μέση τοποθετήστε το κουτάλι και γυρίστε το. Σε όποιον σταματήσει το κοίλο μέρος, αυτός οφείλει να περιγράψει, να μιλήσει για μια καλή πράξη που έκανε ή που άκουσε από κάποιον να κάνει (Νένα Γεωργιάδου, «Θεραπευτικά παιχνίδια», εκδόσεις Οξυγόνο)

* H Aριστέα Kοντραφούρη είναι παιγνιοθεραπεύτρια (akontrafouri@yahoo.gr).  

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου