Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Όσοι δεν τα παράτησαν στη μέση…


 
 Γιώργος Μυζάλης

Πέρυσι στο Ηρώδειο είχα περάσει εξαιρετικά. Τότε, κεντρικός πυρήνας της συναυλίας ήταν τα λαϊκά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου με πολιτικό πρόσημο και τίτλος της παράστασης ένας στίχος του Άλκη Αλκαίου: «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι». Ένα χρόνο και δυο μέρες αργότερα, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Κότσιρας και η Ρίτα Αντωνοπούλου ξεκινούν τη φετινή καλοκαιρινή τους περιοδεία, στις 20 Ιουνίου στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Ατύπως η περιοδεία ξεκινά στις 11 Ιουνίου από τον Βόλο, αλλά η συναυλία της Πετρούπολης θα είναι η μοναδική που θα πραγματοποιήσει η παρέα του Θάνου Μικρούτσικου στην πρωτεύουσα.



Η φετινή συναυλία δεν έχει συγκεκριμένο τίτλο, αν και έπεται των επιτυχημένων χειμερινών εμφανίσεων του σχήματος που είχαν τον τίτλο: «λυπήσου εκείνους που δεν ονειρεύονται» - φράση που εντοπίζεται στα γραπτά του Καββαδία.  Και αν δεν έχει συγκεκριμένο τίτλο, έχει καινούργια τραγούδια. Τραγούδια σε μουσικές Θάνου Μικρούτσικου, στίχους Οδυσσέα Ιωάννου και ερμηνεία Γιάννη Κότσιρα. Ήδη, προ ημερών, ακούσατε ένα δείγμα εδώ στο protagon με το πρώτο single που φέρει τον τίτλο «Αυτός ο ήλιος». Ο δίσκος είναι σχεδόν έτοιμος όπως αποκαλύπτει ο Θάνος Μικρούτσικος: Αυτή τη στιγμή είμαστε στο remixing. Παρότι η δισκογραφία είναι κατεστραμμένη εδώ και πολλά χρόνια -δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης αυτό- αποφάσισα να κάνω έναν καινούργιο δίσκο βασισμένο στη φωνή του Γιάννη Κότσιρα. Βρήκα αμέσως τον Οδυσσέα Ιωάννου, που είναι αδερφικός μου φίλος και τον θεωρώ, μετά τον θάνατο του Αλκαίου και την απόσυρση του Ελευθερίου και του Τριπολίτη, πραγματικά τη μεγάλη φωνή στο στίχο, ο οποίος μου έδωσε εξαιρετικά κείμενα. Είναι τόσο μεστά κείμενα, τόσο πολιτικά μη συνθηματολογικά. Θα ακουστούν άραγε καινούργια τραγούδια στην Πετρούπολη; Απαντά ο Γιάννης Κότσιρας: Ακόμα δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό καινούργιων τραγουδιών που θα παίξουμε. Εκτός από το «Αυτός ο ήλιος», που έχει ήδη κυκλοφορήσει, σίγουρα θα υπάρξουν από ένα έως τρία ακόμα.
Ο Μικρούτσικος, που παραμένει ενεργός ετοίμασε καινούργιο δίσκο. Αυτό, μάλλον, δεν είναι είδηση. Μας έχει συνηθίσει να είναι παραγωγικός και αεικίνητος. Πως τα καταφέρνει όμως; Με βοηθά το γεγονός ότι είμαι ένας συνθέτης που κάνω και τραγούδι και, τη λεγόμενη, κλασική μουσική. Άρα είναι μια διαδικασία καθημερινότητας, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έχω την εντύπωση ότι, παρόλη την κούραση -γιατί από το 2010 έχω δώσει 360 συναυλίες περίπου- αν σταματήσω θα πεθάνω. Αυτή είναι η εντύπωση μου. Είμαι 67 ετών. Έχω γεννηθεί στις 13 Απριλίου 1947. Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν με κάνεις 67 χρονών όταν με βλέπεις επάνω στη σκηνή. Με σκέφτεσαι 67, μόνο όταν αναλογιστείς όλα αυτά που έχω κάνει. Πιστεύω ότι αν είχα σταματήσει, θα έβλεπες έναν γέρο.
Καινούργιο δίσκο έχει στα σκαριά και η Ρίτα Αντωνοπούλου, σε μουσική Γιώργου Ανδρέου. Δεν θα μας παρουσιάσει ακόμα όμως τραγούδια από αυτή τη δουλειά. Ένα από αυτά, που η ίδια πολύ θα ήθελε να πει, θα το κρατήσει για αργότερα: έχω ένα ιδιαίτερο δέσιμο με κάποια τραγούδια τα οποία σίγουρα δεν είναι… κεφάτα. Σε μια καλοκαιρινή συναυλία, όμως, το ότι εγώ μπορεί να θέλω να πω ένα τραγούδι που με «χαρακώνει» μέσα μου, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα χωράει και στο πρόγραμμα. Τι να περιμένουμε, λοιπόν, σαν ακροατές; Τι διαφορετικό θα έχει η καλοκαιρινή περιοδεία σε σχέση με τις χειμερινές εμφανίσεις; Θα έχει καλοκαιρινή διάθεση. Θα κρατηθεί σίγουρα ένας βασικός κεντρικός κορμός από το πρόγραμμα του χειμώνα, γιατί δεν υπάρχει και λόγος να αλλάξει αυτό. Ήτανε το ουσιαστικό συστατικό της επιτυχίας. Θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια και του Θάνου Μικρούτσικου, και του Γιάννη, και θα υπάρξει σύμπραξη των δυο μας και των δυο τους. Νομίζω όμως ότι αυτό που μετράει πιο πολύ, από την όποια επιλογή προγράμματος, είναι η διάθεση με την οποία το κάνει η παρέα και η αγάπη με την οποία το αντιμετωπίζει. Αυτό είναι, νομίζω, που κάνει τη διαφορά και αυτό είναι και το βασικό συστατικό, νομίζω, της όποιας χημείας αποκτήσαμε το χειμώνα. Τα παραπάνω, βρίσκουν σύμφωνο και το Γιάννη Κότσιρα: η διάθεση των τραγουδιών που θα επιλεγούν θα είναι πιο καλοκαιρινή. Επιπλέον, θα υπάρξουν και καινούργια τραγούδια, το οποίο έτσι και αλλιώς αλλάζει την ισορροπία. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει τα τραγούδια που ξέρει ο κόσμος, τα δικά μου, του Θάνου ή της Ρίτας. Θα υπάρχουν λοιπόν κοινά στοιχεία. Όμως, η όλη διάθεση του εγχειρήματος είναι εντελώς διαφορετική.
Όλα τα παραπάνω, μαζί με πολλά περισσότερα, ειπώθηκαν σε μια ξεχωριστή ημέρα που διοργανώθηκε στο σπίτι του Θάνου Μικρούτσικου για τους ανθρώπους του πολιτιστικού ρεπορτάζ, με σκοπό την επικοινωνία της καλοκαιρινής τους εξόρμησης σε όλη τη χώρα. Στο ποδόσφαιρο -για να γίνουμε και λίγο επίκαιροι με το Μουντιάλ προ των πυλών- είναι κοινώς γνωστό και αποδεκτό ότι «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει». Αν, σε αυτό το κερδισμένο συστατικό, προσθέσουμε τα κλασικά και αγαπημένα τραγούδια των συντελεστών και τα νέα τραγούδια που κουβαλούν στις αποσκευές τους, τότε οι συναυλίες τους είναι, αυτό που λέμε, «άχαστες»! Προσωπικά, εκείνο το απόγευμα στο Μετς, εντόπισα και κάτι ακόμα. Κάτι που είναι διαισθητικό, υποκειμενικό και διόλου χειροπιαστό. Η ομάδα έχει «χημεία» και «καλά αποδυτήρια». Μια δοκιμή θα σας πείσει.

ΥΓ.: Με τη βοήθεια του Θάνου Μικρούτσικου, θα επιχειρήσω (αναιδώς ίσως, ας με συγχωρήσουν) να δώσω εγώ έναν τίτλο στη φετινή καλοκαιρινή περιοδεία των αγαπημένων καλλιτεχνών. Θα είναι πάλι ένας στίχος, από τον επερχόμενο νέο δίσκο των Μικρούτσικου-Κότσιρα, που ανήκει στον ξεχωριστό Οδυσσέα Ιωάννου. Λέει, λοιπόν, αυτός ο στίχος: «όσοι δεν τα παράτησαν στη μέση, με ένα μόνο πέταξαν φτερό».

ΠΗΓΗ:protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου