Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ενα δέντρο μεγαλώνει στην Αθήνα: το νέο πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Την περασμένη Παρασκευή 23 Μαΐου φυτεύτηκε το πρώτο δέντρο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: μια ελιά ύψους 3,5 μ. στην περιοχή του Μεσογειακού Κήπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Την  Παρασκευή 23 Μαΐου φυτεύτηκε το πρώτο δέντρο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: μια ελιά ύψους 3,5 μ. στην περιοχή του Μεσογειακού Κήπου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δ​​ύο ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και κάτω από έναν πρώιμο καλοκαιρινό ήλιο, οι εργάτες του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος «αποβιβάζουν» μια θηριώδη ελιά 3,5 μέτρων και την φυτεύουν στην περιοχή του μελλοντικού Μεσογειακού Κήπου.
Οι εικόνες του Γιώργου Γερόλυμπου συναρπάζουν. Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να παρακολουθούμε τη θεαματική ανάπτυξη του εργοταξίου. Τώρα, η φύτευση της πρώτης ελιάς έρχεται να μας θυμίσει ότι στον παλιό Ιππόδρομο δημιουργείται ένας νέος χώρος πρασίνου, ισοδύναμος σε έκταση με τον Εθνικό Κήπο. Πρόκειται για ένα πάρκο μητροπολιτικών διαστάσεων που φέρει την υπογραφή ενός σημαντικού αρχιτέκτονα (του Ρέντσο Πιάνο) και εξίσου διαπρεπών συνεργατών με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία κήπων υψηλών προδιαγραφών.



Και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος φτιάχνεται «από το μηδέν»: ένα καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, παιδικές χαρές και ανοιχτούς χώρους. Οσοι φτάνουν στο πάρκο από τους δρόμους της Καλλιθέας, στη βόρεια πλευρά, θα συναντούν τους ήχους και την κίνηση των σιντριβανιών. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ξαποστάσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή να εξερευνήσουν τον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στις σχεδιαστικά προηγμένες παιδικές χαρές που θα διαμορφωθούν στον χώρο. Το πάρκο είναι ιδανικό για τους μικρούς φίλους της πρωτεύουσας που ανενόχλητοι θα μπορούν να παίζουν στους χώρους του, αλλά και για όλους τους πολίτες που θα μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους, να γυμνάζονται ή να συμμετέχουν σε συναυλίες, εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Οι αλέες που οδηγούν στο εσωτερικό του πάρκου πλαισιώνονται από ψηλά πεύκα και ελιές, ενώ, ανάμεσά τους, διάσπαρτα, μικρότερα δέντρα δημιουργούν εναλλαγές κλειστών και ανοικτών χώρων, φωτός και σκιάς, χρώματος και υφής. Στο κέντρο του πάρκου θα διαμορφωθεί μεγάλος, ανοικτός χώρος πρασίνου, ένας τόπος για συγκεντρώσεις, ο οποίος θα προσφέρεται επίσης για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, καθώς και για την προβολή ταινιών.

Ο ανοικτός, ηλιόλουστος Μεσογειακός Κήπος στον οποίο φυτεύτηκε η ελιά της περασμένης Παρασκευής θα γιορτάζει την πλούσια φυτοκομική παράδοση της Ελλάδας μέσα από μια σειρά με αειθαλή και άλλα ενδημικά φυτά. Από τον Μεσογειακό Κήπο, ειδικά διαμορφωμένα ελικοειδή μονοπάτια θα οδηγούν με ήπια ανηφορική κλίση σε κορυφή ύψους 32 μέτρων, κάτω από την οποία θα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.

Η κορυφή του «λόφου» θα προσφέρει πανοραμική θέα της θάλασσας στα δυτικά και της Ακρόπολης στα ανατολικά.

Καλώς ορίσατε στην Αθήνα του 21ου αιώνα.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου