Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

« Ο Πρωτοπόρος των κατηχητικών »… Π. Γεώργιος Μακρής.



Ο π. Γεώργιος Μακρής ήταν μια ανεπανάληπτη μορφή Κληρικού στην Εκκλησία της Ελλάδος και ένα από τα σημαντικά εκκλησιαστικά πρόσωπα της Τοπικής Εκκλησιαστικής μας Ιστορίας. Ίδρυσε στον Πειραιά το 1896 το πρώτο στην Ελλάδα κατηχητικό σχολείο, με την σημερινή του μορφή, στο σύλλογο της «Αναπλάσεως» με τετρακόσιους μαθητές. Γεννήθηκε το 1871 και έφυγε από την ζωή στις 24 Αυγούστου του 1942. Από πολύ μικρός είχε έφεση στα γράμματα και αγάπη ιεραποστολική για την Εκκλησία. Στην ηλικία τον 20 ετών είναι δόκιμος λαϊκός Ιεροκήρυκας υπό τις ευλογίες του Μητροπολίτου Αθηνών Γερμανού Καλλιγά και μέλος του Νεοελληνικού Χριστιανικού Κινήματος της «Αναπλάσεως». Με την προτροπή της «Αναπλάσεως» οργανώνει το Κήρυγμα του λόγου στους Ναούς του Πειραιά και στην συνέχεια όπως αναφέραμε οργανώνει τα πρώτα κατηχητικά σχολεία στην Ελλάδα με αφετηρία τον Πειραιά.



 Το 1896 εκδίδει το περιοδικό «Χριστιανική Αλήθεια» και το 1899 το περιοδικό «Αναμόρφωσιν». Αποφασίζει να δεχθεί την χάρη τις Ιεροσύνης και στις 16 Μαΐου 1907 προχειρίζεται Διάκονος στο Συνοδικό Παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα από τον Μητροπολίτη πρώην Κυθήρων Ευθύμιο Καβαθά, υπό τις ευλογίες του Μητροπολίτη Αθηνών Θεόκλητου. Την Κυριακή 20 Μαΐου του 1907, χειροτονείτε Ιερέας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς από τον Πενταπόλεως Νεκτάριο-τον σημερινό Άγιο Νεκτάριο. Τοποθετείτε εφημέριος του Αγίου Νικολάου μέχρι της αποπερατώσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου. Τον Δεκέμβριο του 1909, ανέλαβε εφημέριος και κατόπιν Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Πειραιώς. Υπηρέτησε το θυσιαστήριο και την ενορία του Αγίου Βασιλείου μέχρι την τελευταία του πνοή την 24η Αυγούστου 1942, για 33 χρόνια. Δεν απομακρύνθηκε ποτέ από την ενορία παρά την σπουδαιότητα και  καλή του φήμη αλλά και των δελεαστικών προτάσεων που κατά καιρούς δεχόταν από Αρχιερείς για μεγαλύτερους Ναούς. Το έργο του στην Ενορία του Αγίου Βασιλείου ήταν σημαντικό σε όλους τους τομείς της λειτουργικής και ιεραποστολικής δράσεις. Ανέπτυξε σπουδαίο παιδαγωγικό, κατηχητικό και φιλανθρωπικό έργο στην Ενορία του Αγίου Βασιλείου και συνδέθηκε με τους αγώνες, τις δυσκολίες και την ιστορία των ενοριτών του. Τα οστά του Μακαριστού Πρωθιερέα π. Γεώργιου Μακρή βρίσκονται στην κατακόμβη του Αγίου Νέστορα, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και μπροστά από το πνευματικό κέντρο (πάροδος Σαχτούρη) η οδός φέρει το όνομα του σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. 



Ο π. Γεώργιος Μακρής ήταν σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα και ο πρωτοπόρος εργάτης και ιδρυτής των κατηχητικών σχολείων. Ήταν εκείνος που έβαλε το θεμέλιο λιθαράκι για την πνευματική ανοικοδομεί της Τοπικής μας Εκκλησίας που γιγαντώθηκε τα επόμενα χρόνια και συνεχίζεται στις μέρες μας. Ήταν ο φωτεινός οδοδείκτης της εποχής του στην αγαπημένη μας συνοικία-στον Άγιο Βασίλειο που φώτισε τις ζωές των ανθρώπων της και με την δύναμη της πνευματικής ακτινοβολίας του όλο τον κόσμο.



* Στην δεύτερη φωτογραφία ο π. Γεώργιος Μακρής συνοδεύει Κατηχητικό Σχολείο σε επίσκεψη στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας. Η λήψη της φωτογραφίας είναι από τον μικρό Ναό της Αγίας Ελεούσας. Στην Τρίτη φωτογραφία απεικονίζεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου την εποχή του π. Γεωργίου Μακρή.                                  



 Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου