Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ο Θεολόγος της Θείας Αγάπης π. Δημήτριος Στανιλοάε…5 Οκτωβρίου 1993



Στις 5 Οκτωβρίου του 1993, κοιμήθηκε στο Βουκουρέστι, ο Πρωτοπρεσβύτερος και Ακαδημαϊκός π. Δημήτριος Στανιλοάε. Ο π. Δημήτριος είναι ένας από τους σπουδαιότερους Ρουμάνους Θεολόγος και από τους σημαντικότερους Θεολόγους του 20ου αιώνα στην παγκόσμια ορθοδοξία. Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1903 και το 1927 τελειώνει την Θεολογική Σχολή της Bucovina. Εγγράφεται και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπονώντας εκεί την διδακτορική του διατριβή. Το 1947 διορίζεται Καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Βουκουρεστίου και το 1992 γίνεται Ακαδημαϊκός από την Ακαδημία της Ρουμανίας.



 Σε ένα μικρό σημείωμα είναι δύσκολο να αποτυπώσει κανείς την τεράστια προσφορά του π. Δημητρίου στην θεολογική επιστήμη. Ωστόσο : ο π. Δημήτριος δεν ανανέωσε μόνο τον παραδοσιακό τρόπο σκέψεως, τον βασισμένο στην αυθεντία των Πατέρων της Εκκλησίας, αλλά έθεσε τα θεμέλια για πολλά σύγχρονα ζητήματα που απασχολούσαν και απασχολούν την σύγχρονη θεολογική σκέψη. Το σύγγραμμα του « Ιησούς Χριστός ή η αποκατάσταση του ανθρώπου», αποτελεί κατά την γνώμη μου έναν σταθμό στη σύγχρονη ορθόδοξη χριστολογία. Η μέγιστη αξία του π. Δημητρίου είναι πως παρακάμπτοντας θεολογικά συστήματα και θεολογικές απόψεις αποκαλύπτει την καρδιά της Ορθοδοξίας μέσα από ένα τριγωνικό οργανικό σύνδεσμο, ευσέβεια, πνευματικότητα και θεογνωσία. Ο π. Δημήτριος ήταν ο μεγάλος αγωγός επικοινωνίας και γνωριμίας, στην αυθεντική Πατερική Παράδοση, της Ορθοδοξίας με τη σύγχρονη Εκκλησία και τον κόσμο.


Στις 5 Οκτωβρίου του 1993, ταξίδεψε για την ουράνια αιώνια Βασιλεία,  ένας άνθρωπος εξαιρετικής τρυφερότητας που στο πατρικό του πρόσωπο ανέβλυζε η γαλήνη που καταρρακώνει κάθε σκληροκαρδία και επιθετικότητα.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου