Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Μια γενιά χωρίς ρατσισμό

 photo: drax2gma@flickr
 Τάκης Καραγιάννης

Τα 137.275 βρέφη που γεννήθηκαν στην Ελλάδα το 1982 δεν ήταν ξεχωριστά. Εκτός από τις οικογένειές τους, προφανώς. Για τους κοινωνιολόγους και τους δημογράφους, όμως, αποτελούν την αρχή μιας νέας γενιάς που θα αλλάξει τον κόσμο. Όσοι ήρθαν στο φως από το 1980 μέχρι το 2000, θεωρητικά, αποτελούν το μέλλον αυτού του πλανήτη. Είναι οι Millennials, ή αλλιώς η περιβόητη Generation Y. Κι εκτός από την πίεση που ασκεί στους «γονείς» της στον επαγγελματικό τομέα, είναι η γενιά που θα ζήσει χωρίς ρατσισμό. Ή έστω με μια λανθάνουσα αίσθηση για το τι σημαίνει απουσία διακρίσεων και προκαταλήψεων.
Έρευνα του MTV Strategic Insights δείχνει πως οι Millennials όχι μόνο θέλουν να μιλήσουν για την καταπολέμηση του ρατσισμού, αλλά είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Είναι κοινωνικά απελευθερωμένοι, πιστεύουν στην ισότητα, και αναγνωρίζουν σε ποσοστό 58% πως όταν πρόκειται για ηγετικές θέσεις, είτε στην πολιτική, είτε στον επιχειρηματικό κόσμο, οι φυλετικές διακρίσεις δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Τελικά, οι προκαταλήψεις δεν καταπολεμούνται μόνο με ταξίδια, αλλά συνθλίβονται στον στίβο του κέρδους και των πολυεθνικών κολοσσών.


Στα τέλη του περασμένου μήνα, δημοσιοποιήθηκε έρευνα που -σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών- δείχνει πως οι Βρετανοί γίνονται ολοένα και λιγότερο ρατσιστές. Το πρόβλημα με αυτές τις μελέτες, όμως, είναι πως οι απαντήσεις δίνονται φανερά κι όχι πίσω από την σκιά που προσφέρει η μυστικότητα της ψήφου. Μέσα στο παραβάν, μέσα στο φάκελο που ρίχνεις στην κάλπη μπορείς εκφράζεις τα πιο απόκρυφα ένστικτα, τις πιο φοβικές ή απελευθερωμένες ιδέες σου. Σε αυτόν που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής ή σε αυτόν που συμπληρώνει κουτάκια σε ερωτηματολόγια απέναντί σου, απαντάς -τις περισσότερες φορές- με βάση την πολιτική ορθότητα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η νεολαία ενδιαφέρεται και συζητά περισσότερο για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και τη σεξουαλική ισότητα παρά για τη φορολογία και το ασφαλιστικό.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα πρόβλημα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη λανθάνουσα λύση που έχει υιοθετήσει αυτή η γενιά. Στην προσπάθειά της να εκμηδενίσει τη φοβία και να αμβλύνει τις διαφορές, έχει αφομοιώσει την «αχρωματοψία». Δεν αναγνωρίζει τη μοναδικότητα του καθενός, αντίθετα ομογενοποιεί καταστάσεις, φυλές, χρώματα, εθνικότητες και θρησκείες. Πιστεύει πως το πρόβλημα σε «ένα γκέτο μαύρων» είναι η λέξη «μαύρων» κι όχι η λέξη «γκέτο». Το μέλλον δεν έχει να κάνει με μια παγκοσμιοποιημένη ομοιομορφία, το μέλλον έχει να κάνει με τον σεβασμό και την αποδοχή της ανομοιομορφίας. Και το μέλλον θα γραφτεί από αυτή τη γενιά. Από αυτούς που δημιουργούν τον κόσμο που ονειρεύονται, μέσα στον κόσμο που θέλουν να ξεπεράσουν.

ΠΗΓΗ: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου