Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Έκθεση ζωγραφικής με την δύναμη της Αγάπης…




Για τα μεγάλα και ποικίλα χαρίσματα του π. Ιγνατίου Παπασπηλιόπουλου έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές και έχουμε προσπαθήσει να σκιαγραφήσουμε το εύρος της πνευματικής του προσωπικότητας και το μέγεθος της προσφοράς του για πάνω από τέσσερις δεκαετίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς. Μια προσφορά που καταγράφετε στις σπουδαίες σελίδες της ιστορίας της Μητροπόλεως Πειραιώς και αγγίζει όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής διακονίας.




Η αναφορά τις περισσότερες φορές στο πρόσωπο του π. Ιγνατίου γίνετε συνήθως, και όχι άδικα, για την κυρηγματική του ρητορική δεινότητα, για την λειτουργική του επάρκεια, το συγγραφικό έργο που αγγίζει όλα τα επίπεδα του λόγου, μυθιστορία, ποίηση, καταγραφή της ιστορίας, θεατρικά κείμενα και δεν έχει τονιστεί αρκετά το τάλαντο του π. Ιγνατίου στην ζωγραφική. Η αλήθεια είναι πως μια τόσο σημαντική και πολυσχιδείς προσωπικότητα με ευρύτατο και μεγάλο ορίζοντα είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθεί σε όλες του τις διαστάσεις.


Προς το τέλος της δεκαετίας του 1990, ο π. Ιγνάτιος έδειξε στο ευρύ κοινό της πόλεως του Πειραιά το μεγάλο του χάρισμα στην ζωγραφική. Στο παλιό πνευματικό κέντρο του Ναού του Αγίου Βασιλείου,  στην αίθουσα του μουσείου, ο π. Ιγνάτιος πραγματοποίησε μια έκθεση ζωγραφικής και παρουσίασε μια σημαντική έκθεση ζωγραφικής με σπουδαίους πίνακες που είχε ζωγραφίσει ο ίδιος αντλώντας κυρίως την θεματολογία του από θέματα της φύσης και της καθημερινότητας.


Την έκθεση ζωγραφικής του π. Ιγνάτιου, εγκαινίασε με κάθε επισημότητα ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος και ήταν ο πρώτος που ξεναγήθηκε και επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα μιας σπουδαίας δημιουργίας. Η έκθεση ήταν στημένη με επαγγελματικό τρόπο και δεν είχε σε τίποτα να ζηλεύσει εκθέσεις που πραγματοποιούν μεγάλες και σύγχρονες γκαλερί. Το σημαντικότερο όμως από όλα τα παραπάνω ήταν πως το κοινό αγάπησε και θαύμασε το ζωγραφικό ταλέντο του π. Ιγνάτιου και σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι οι πίνακες είχαν πουληθεί.


Η αρμονία των ζωντανών χρωμάτων, η όμορφη θεματολογία και η αφηγηματική παραστατικότητα των γραμμών και των θεμάτων, συνέθεσαν μοναδικά έργα τέχνης που προσέλκυσαν το κοινό μαζικά να αποκτήσει ένα τέτοιο έργο τέχνης εφάμιλλο σπουδαίων και καταξιωμένων ζωγράφων καλλιτεχνών. Το σπουδαιότερο όμως γεγονός της εκθέσεως ζωγραφικής του π. Ιγνατίου ήταν πως τα έσοδα από την έκθεση τα παραχώρησε όλα και αποτέλεσαν την πρώτη μαγιά για την ανέγερση του νέου πνευματικού κέντρου της ενορίας. Η έκθεση ζωγραφικής ήταν μια πράξη αγάπης που ήθελε με αυτόν τον τρόπο ο καλλιτέχνης να συνεισφέρει το δικό του λιθαράκι στην δημιουργία ενός κέντρου που θα στέγαζε τις δράσεις, την δημιουργικότητα και τα σχέδια εκατοντάδων νέων παιδιών και να βάλει τα δικά του ζωντανά χρώματα στον καμβά των ονείρων τους.

Κώστας Ζουρδός  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου