Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Οι σεισμοί στις Αλκυονίδες το 1981 και ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Πειραιά



                                                                Β! ΜΕΡΟΣ
.

Το πρώτο μέλημα του εκκλησιαστικού συμβουλίου ήταν η λειτουργική ευταξία του πνευματικού κέντρου που τώρα και για εννέα ολόκληρους μήνες θα λειτουργούσε ως Ναός. Σε λίγο χρονικό διάστημα η ενορία θα έμπαινε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με πολλές ακολουθίες και δύσκολο πρόγραμμα που στις παρούσες συνθήκες έπρεπε να ρυθμιστή στην παραμικρή λεπτομέρεια. Στην συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και της επικινδυνότητας του Ιερού Ναου.

 


 Την εκτίμηση της επικινδυνότητας του Ναού και το μέγεθος της ζημιάς ανέλαβε ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός Θεόδωρος Ι. Τιμαγένης που με προσωπικό κίνδυνο ανέλαβε μόνος του μια επιμελημένη αυτοψία σε όλα τα μέρη του ναού και στην ακριβή εξέταση του δύσκολου σημείου της στέγης. Να σημειωθεί ότι κανένας άλλως Μηχανικός λόγω της επικινδυνότητας του κτιρίου δεν αναλάμβανε μια τέτοια εκτίμηση. Ο Θεόδωρος Ι. Τιμαγένης από τον έλεγχο που έκανε ανακάλυψε και έναν χώρο κάτω του κεντρικού γυναικωνίτη που ήταν αχρησιμοποίητος. Ο χώρος αυτός βρίσκετε μεταξύ του δαπέδου του κεντρικού υπερυψωμένου γυναικωνίτη και της οροφής της εισόδου του Ναού. Στην συνέχεια έγινε μια οικονομικοτεχνική μελέτη για την επισκευή του Ναου και το ύψος του κόστους επισκευής του που έφτασε τα 8.000.000. δραχμές.


Για την εξεύρεση αυτού του μεγάλου ποσού η ενορία ξεκίνησε μια σειρά από δράσεις με την συμμετοχή όλων των τμημάτων της διακονίας. Η ερανική επιτροπή του Ιερού Ναου με τον Πρόεδρο της π. Πέτρο Παπαϊωάννου και τα μέλη της: Παρασκευά Αραπίδη, Έλλη Δρούγκα, Άννα Θεοδωράτου, Κονδυλία Κουρέτζη, Αικατερίνη Κρίκου, Γεώργιο Μανωλόπουλο, Παναγιώτα Μεταξοπούλου, Βαλασία Μωραϊτου, Παναγιώτα Παπακωνσταντίνου, Κυριακή Πετρολέκα, Μαρία Πολίτου, Αντώνιο Πράσινο, Νίκη Ταμπάκη, Μαρία Φιλιππίδου και πολλούς άλλους εθελοντές ξεκίνησαν έναν πανενοριακό έρανο για την εξεύρεση χρημάτων και στην συνέχεια μια λαχειοφόρο αγορά με την κλήρωση ενός αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο αυτό ήταν προσφορά της οικογένειας Ι. Μανδρέκα που το αγόρασε με δάνειο και δεν δέχθηκε  να πάρει τα χρήματα πίσω και τα δώρισε προς όφελος του Ναού. Αλλά και η Μητρόπολη πάγωσε για ένα τρίμηνο της οικονομικές υποχρεώσεις της ενορίας κατόπιν εντολής του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου, μια ενέργεια που βοήθησε σημαντικά.


 Και ενώ οι προσπάθειες και οι θυσίες των ενοριτών άρχισαν να αποδίδουν ένα τραγικό περιστατικό δημιούργησε τρομερές ανησυχίες και νέα εμπόδια. Στις 14 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι από άγνωστη αιτία, εξερράγη πυρκαγιά στην σκηνή που βρισκόταν παραπλεύρως του πνευματικού κέντρου με αποτέλεσμα να αποτεφρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Η πυροσβεστική που δεν πρόλαβε να φτάσει έγκαιρος στο σημείο της πυρκαγιάς και ύστερα από έρευνα διαπίστωσε πως η καταστροφή επήλθε από την στέγη της σκηνής πιθανόν από κάποιο αποτσίγαρο από μια απροσεξία. Το γεγονός αυτό είχε ένα απρόσμενο σημαντικό αποτέλεσμα. Μετά το ξεπέρασμα των πρώτων στιγμών όλοι η ενορία παρουσίασε μια ποιο έντονη δραστηριότητα για την αποκατάσταση του Ναού κάτι που έγινε και τα Χριστούγεννα εορτάστηκαν στον επισκευασμένο Ναό.


Η περιπέτεια αυτή ένωσε περισσότερο την ενορία και έδειξε πως με θέληση, αγώνα και πίστη αλλά και ενωμένες δυνάμεις όλα μπορούν να ξεπεραστούν. Για εννέα ολόκληρους μήνες ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου ήταν κλειστός και το πνευματικό κέντρο λειτουργούσε ως Ναός με μια σκηνή δίπλα να φιλόξενη περισσότερους πιστούς. Στην μνήμη μας πάντα θα υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αυτές οι εικόνες και κυρίως ο αγώνας για την αποκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία της ζωής της ενορίας. Από την ημέρα της Κυριακής της Ορθοδοξίας του 1981 στην ενορία καθιερώθηκε η ομαδική απαγγελία του Συμβόλου της Πίστεως ( Πιστεύω) και της Κυριακής Προσευχής ( Πάτερ ημών) και κάθε χρόνο σε ανάμνηση των γεγονότων και της θυσιαστικής προσφοράς τόσων ανθρώπων στις 24 Φεβρουαρίου τελείτε Θεία Λειτουργία από ειδική ακολουθία που συντάχθηκε από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Ιγνάτιο Παπασπηλιόπουλο.


Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς πέρασε την δική της « σκηνή του μαρτυρίου» και λόγο μιας φυσικής καταστροφής έζησε έναν σύντομο διωγμό, μια δοκιμασία από αυτές που δυναμώνουν. Και έδειξε πως όταν οι χριστιανοί για οποιονδήποτε λόγω, διώκονται, δοκιμάζονται, απελπίζονται, τότε ενωμένοι, αγαπημένοι και με πίστη τα καταφέρνουν…

ΤΕΛΟΣ

Κώστας Ζουρδός



* Τα ιστορικά στοιχεία είναι από το εξαιρετικό βιβλίο του π. Ιγνάτιου Παπασπηλιόπουλου: «  Άγιος Βασίλειος Πειραιώς. Η ιστορία του Ναού σε συμπορεία με την ιστορία της πόλης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου