Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Με λένε Πείνα σε λένε Αγάπη;….



                                                  Στον π. Συμεών Βενετσιάνο


Τα Χριστούγεννα του 1984 η εφημερίδα των νέων του Αγίου Βασιλείου Πειραιά Πρωτοπόροι, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: Με λένε πείνα σε λένε αγάπη; και δημιουργεί μεγάλη αίσθηση με το περιεχόμενο του κειμένου και τα νοήματα του. Το κείμενο της εφημερίδας καυτηριάζει τις συνθήκες φτώχειας και πείνας στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια παιδιά  στον πλανήτη και κυρίως στις λεγόμενες χώρες του τρίτου κόσμου και κλείνει με την έκκλησή όλοι να γίνουμε άνθρωποι της Αγάπης και να βοηθήσουμε τους αδερφούς μας όπου και αν είναι, όποιοι και αν είναι, που δοκιμάζονται στις σκληρές συνθήκες της εξαθλίωσης και της πείνας. Το κείμενο έχει γράψει ο Φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιά ( Βιομηχανική Σχολή, τότε ) και κατηχητής της ενορίας του Αγίου Βασιλείου, Μανώλης Βενετσιάνος.



Ο Μανώλης Βενετσιάνος θα συμβάλει με την παρουσία του στην κατηχητική αναγεννητική προσπάθεια που θα πραγματοποίηση η ενορία του Αγίου Βασιλείου από το 1980 και μετά,  είναι από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Ιστορίας της Μητροπόλεως Πειραιώς την «χρυσή εποχή» της εικοσαετίας 1980-2000, την σημαντικότερη και μαζικότερη δράση εσωτερικής ιεραποστολής στην νεότερη ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην πορεία της ζωής του ο Μανώλης θα ακολουθήσει το εσωτερικό του κάλεσμα από τον Θεό, θα γίνει Μοναχός με το όνομα Συμεών,  αργότερα Διάκονος,  Αρχιμανδρίτης, και θα διακονήσει με σπουδαίο έργο σε πολλές θέσεις που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία.


Σήμερα, εορτή του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, γιορτάζει  ο π. Συμεών και πολλές σκέψεις και συναισθήματα κατάκλυσαν την καρδιά μου. Πολλά περιστατικά, πολλά γεγονότα, πολλές εμπειρίες, συναισθήματα, κοινή ζωή και πορεία έχουν συνδέσει την ζωή μας αρκετά θα μπορούσα να περιγράψω. Σε δύο ιδιαίτερα και σημαντικά γεγονότα η θύμηση με οδήγησε σήμερα. Το ένα το έχω κιόλας αναφέρει, το εξαιρετικό κείμενο του 1984, Με λένε πείνα σε λένε αγάπη; που για εμένα ( και με όρους κοσμικούς) είναι η έναρξη της θεολογίας της Αγάπης που ο π. Συμεών είναι από τους κύριους εκφραστές της. Το άλλο περιστατικό ( ας μας συγχωρέσει για την αποκάλυψη) για την ιστορία, είναι πως ο π. Συμεών ως Διευθυντής Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην διάρκεια της θητείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ήταν ο εισηγητής της στροφής της Εκκλησίας προς τους νέους με την τελική πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου να έρθουν στην Εκκλησία όπως αισθάνονται, όπως είναι.


Μας ενώνουν εμένα, εσένα, εκείνον, χρόνια πορείας κοινής ζωής και ας είμαστε μακρία, και ας πολεμάμε τώρα από το ίδιο ή από άλλο μετερίζι. Κάθε φορά που θα σε φέρει το διάβα της ζωής στον Ναό του Αγίου Βασιλείου μπες και άναψε ένα κεράκι. Και να ξέρεις πως πάντα εκεί  υπάρχει η εικόνα του Αγίου Βασιλείου που συναντιόμασταν για να καθίσουμε δίπλα όλοι μαζί πριν την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Και κάναμε επίκληση στον Θεό να μας βοηθήσει να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο, πάντα μαζί, όλοι μαζί…



Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου