Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου
Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι μια καταξιωμένη δημοσιογράφος που γεννήθηκε στην Ουκρανία και έζησε στην Λευκορωσία. Εκτός από την δημοσιογραφία έχει ασχοληθεί και με την συγγραφή θεατρικών έργων αλλά και με την συγγραφή βιβλίων. Το είδος της λογοτεχνίας που ακολουθεί είναι της λεγόμενης τεκμηριωμένης πεζογραφίας. Μέσα από αληθινές μαρτυρίες καταγράφει μυθιστορηματικά αλλά αληθινά το θέμα με το οποίο καταπιάνεται και που είναι και επίκαιρο και συναρπαστικό αλλά και διαχρονικό γεγονός που αφορά τους αναγνώστες κάθε εποχής. Στο βιβλίο: « ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» η συγγραφέας προσπαθεί μέσα από την προφορική ιστορία των ανθρώπων που έζησαν την παντοκρατορία της ΕΣΣΔ αλλά και την κατάρρευση της να μας δώσει με απτά και συγκλονιστικά ιστορούμενα κείμενα να κατανοήσουμε τη σοβιετική και την μετα-σοβιετική ταυτότητα! Αλλά και να θέσει εκ νέου ερωτήματα για την ζωή, την ελευθερία, την ανθρώπινη υπόσταση και τον θάνατο.
Με τις συνταρακτικές φωνές πολλών ανθρώπων μαθαίνουμε και έχουμε την ανάγκη να ξαναδώσουμε νόημα σε πολλές έννοιες και ηθικές αξίες που στο μυαλό μας είναι δεδομένες αλλά δεν είναι παντού χειροπιαστές και εφαρμόσιμες. Στον πρόλογο του βιβλίου με τίτλο: Σημειώσεις μιας συνενόχου διαβάζουμε για την περίοδο μετά την επικράτηση της Ρώσικης επανάστασης: «… Οι άνθρωποι διάβαζαν εφημερίδες, περιοδικά και σιωπούσαν. Τους είχε καταβάλει ένας αβάσταχτος τρόμος! Πώς να συνεχίσουν να ζουν μετά από όλα αυτά; Πολλοί αντίκριζαν την αλήθεια σαν να έβλεπαν εχθρό. Και την ελευθερία επίσης». Το βιβλίο μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των ανθρώπων που έζησαν τα δραματικά γεγονότα της ΕΣΣΔ αλλά και μετά την διάλυση της μας μεταφέρει από την κοινωνία του απόλυτου ελέγχου στην ανεξέλεγκτη καταναλωτική κοινωνία και στις εκατέρωθεν νοσταλγίες της. Το βιβλίο είναι σημαντικό γιατί εξιστορούν την ζωή, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα τους απλοί άνθρωποι και όχι ιδεολογικά κατευθυνόμενοι.
« ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2013 και στα ελληνικά το 2016 από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, σε μετάφραση της κ. Αλεξάνδρας Ιωαννίδου. Η συγγραφέας για όλη την λογοτεχνική της προσφορά έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015 και αποτελεί μέχρι σήμερα μια ελεύθερη φωνή για την Ρωσία και τα προβλήματα της κυρίως στον τομέα της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων που συχνά καταπατούνται.
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη γιατί μέσα από την αλήθεια του μας παρουσιάζει μια εποχή που έδυσε και μια καινούργια που ανέτειλε και που πάντα επίκαιρα ζητάει την νοηματοδότηση της αλήθειας, της ελευθερίας, του θανάτου και τελικά της ίδιας της ζωής. Μακριά από ιδεολογίες και εύκολες γενικεύσεις και απαντήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου