Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

60 χρόνια από την Ίδρυση της Μητροπόλεως Πειραιώς, Ιανουάριος 1962 – Ιανουάριος 2022!...



Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου

Τον Ιανουάριο του 1962 ιδρύεται η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς με το νόμο 3952/1959 και το Βασιλικό Διάταγμα της 16/1959, επί Αρχιεπισκόπου Θεόκλητου Β΄ Παναγιωτόπουλου!

 

Τον Απρίλιο του 1959 δημοσιεύεται ο παραπάνω ιδρυτικός Νόμος 3952 της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο 16: "Ιδρύεται Μητρόπολις Πειραιώς με έδραν την πόλιν του Πειραιώς και περιφέρειαν του τέως ομώνυμου Δήμου, πληρωθησομένην άμα τη χηρεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τας οποίας εν τω μεταξύ αποτελεί τμήμα"! Από το άρθρο αυτό καταλαβαίνουμε γιατί ενώ η Μητρόπολη Πειραιώς ιδρύεται με νόμο το 1959 αλλά επίσημα εφαρμόζεται το 1962 και αυτό γιατί βάσει του νόμου αναπόσπαστο είναι κομμάτι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέχρι το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου Β΄Παναγιωτόπουλου! 

Ο Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου Β΄Παναγιωτόπουλος τον Σεπτέμβριο του 1961 υπέστη την πρώτη καρδιακή προσβολή και μέχρι τον Ιανουάριο του 1962 παρέμεινε νοσηλευόμενος εντός του αρχιεπισκοπικού μεγάρου με τις φροντίδες του κατάλληλου ιατρικού προσωπικού. Απεβίωσε στις 3:45 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου του 1962 και λόγω της κοιμήσεως του ενεργοποιήθηκε ο νόμος για την ίδρυση της Μητροπόλεως Πειραιώς. 

Στις 8 Ιανουαρίου 1962 ορίζεται τοποτηρητής της νεοσυσταθείσας Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Προκόπιος Καραμάνος μέχρι και την 16η Νοεμβρίου του 1965 ημέρα εκλογής του πρώτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Χρυσόστομου Ταβλαδωράκη (εκλογή με μεταθετό από την Μητρόπολη Αργολίδας).Ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Προκόπιος όρισε πρώτο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Κοντογιάννη, ο οποίος υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος οργανωτής της διοίκησης και της πνευματικής ανάδειξης της νεοσυσταθείσας Μητρόπολης. Το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου 1965,  ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Προκόπιος Καραμάνος απεβίωσε πλήρης ημερών στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στην Αθήνα. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Πειραιά, ενώ την 5η Δεκεμβρίου μεταφέρθηκε στην Ύδρα όπου τελέσθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία και η ταφή του στον περίβολο του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας, ύστερα από ψήφισμα των κατοίκων του νησιού. 


Η σπουδαία αυτή Μητρόπολη μπορεί να αριθμεί μόνο 60 χρόνια ιστορίας αλλά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της εσωτερικής ιεραποστολής της Εκκλησίας της Ελλάδος σε πολλές και πρωτοπόρες δράσεις. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πνευματική δράση των τριών Μητροπολιτών της, των Μακαριστών, Χρυσόστομο Ταβλαδωράκη (1965-1977), Καλλίνικο Καρούσο (1978-2006) και στον σημερινό Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ Μετζελόπουλο. Ασφαλώς σημαντικό ρόλο έπαιξε και εξακολουθεί να διαδραματίζει ο εφημεριακός κλήρος της Μητροπόλεως όπου με απαράμιλλο ζήλο και αγάπη προσφέρει στο αγωνιζόμενο ποίμνιο αλλά και τα αναρίθμητα στελέχη σε όλες της δραστηριότητες της Μητροπόλεως που δαπανώνται για την αγάπη και την ομολογία του Χριστού με όλες τους τις δυνάμεις. Μια Μητρόπολη που συνεχίζει το έργο της προς Δόξα Χριστού!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου