Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Στόχος σας πάντα πρέπει να είναι «οι υψηλές απάτητες κορυφές», η καλύτερη και ουσιαστικότερη γνωριμία με τον Χριστό!...

 


Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου 

Μήνυμα με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, Ιανουάριος 2004


 Αγαπητά μου παιδιά, Μια πρόχειρη ματιά στα σχόλια και στα άρθρα πολλών περιοδικών και εφημερίδων, είναι ικανή για να φτάσει κανείς στην τραγική διαπίστωση ότι η σύγχρονη κοινωνία στερείται αγωνιστικής διαθέσεως. Η αδράνεια κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η απραξία και η ηττοπάθεια φτάνουν στην κορύφωση. Η πνευματική και ηθική χαλάρωση είναι δυστυχώς γεγονός αδιαμφισβήτητο. Και βέβαια, αυτή η χαοτική και αβέβαιη κατάσταση βλάπτει όλους, αλλά περισσότερο εσάς τη νεολαία, η οποία επαφίεται στην τύχη των εσωτερικών της προβληματισμών, κολακεύεται από δημαγωγούς και καιροσκόπους, καταπονείται από εκμεταλλευτές των χαρισμάτων της και ολοένα αποδυναμώνεται και αχρηστεύεται. Τούτη τη χρονιά, η οποία συνδέεται με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα μας, η εορτή των Τριών Ιεραρχών, των Αγίων αυτών που προστατεύουν τα γράμματα, την παιδεία και τους νέους, έχει δώσει σε όλους μας και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους το δικό της μεγάλο και ηχηρό μήνυμα για ξεχωριστό αγώνα, για αλλιώτικη αθλοπαιδεία στον πνευματικό στίβο για την κατάκτηση του ιδανικού, της αρετής, της αλήθειας.

 


Οι Τρείς Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, πρόσωπα με ρηξικέλευθες παρεμβάσεις και ανήσυχο πνεύμα όρισαν και σηματοδότησαν σημαντικό μέρος της ιστορίας μας. Υπήρξαν φυσιογνωμίες πολυτάλαντες, με παντοδαπή μόρφωση, πρότυπα πνευματικού ανθρώπου, χαρακτήρες που τους διέκρινε η απλότητα, η λιτότητα, η σεμνότητα, η ταπεινοφροσύνη και η καταδεκτικότητα. Εκείνο όμως που έκανε τα τρία αυτά πνευματικά αναστήματα μοναδικά και ανεπανάληπτα στη ζωή της Εκκλησίας ήταν ο συνεχής αγώνας τους για πνευματική πρόοδο, για πνευματική ανύψωση, για προσέγγιση του θεού. Αυτή η βαριά κληρονομιά, την αφορμή, το κίνητρο και το ξεκίνημα για αληθινό πνευματικό αγώνα, μεταλαμπαδεύουν και σε σας τους νέους της εποχής μας. Η ζωή, παιδιά μου, όπως γνωρίζεται, απαιτεί κόπους και θυσίες. Για να κατακτήσει κανείς την κορυφή των επιδιώξεων του χρειάζεται πρώτα να ιδρώσει και να ματώσει. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, τα αγαθά κατακτώνται με πολλούς κόπους και μεγάλες προσπάθειες. Όποιος προσπαθεί, εκείνος στο τέλος καταφέρνει. Χωρίς αγώνα και προσπάθεια δεν γίνεται τίποτα. Αυτό ισχύει και στην πνευματική ζωή. Είστε νέοι. Το μέλλον σας ανήκει. Στα χέρια σας έχετε τεράστια δύναμη. Μη μένετε αδρανείς. Κάνετε φιλότιμη προσπάθεια. Βάλτε σκοπό της ζωή σας υψηλά ιδανικά και αγωνιστείτε για την κατάκτηση τους, παίρνοντας μαζί σας ως εφόδια τη σταθερή πίστη, την αγάπη για την αλήθεια, την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια για τη ζωή. Στόχος σας πάντα πρέπει να είναι «οι υψηλές απάτητες κορυφές», η καλύτερη και ουσιαστικότερη γνωριμία με τον Χριστό και η τέλεση του αγίου θελήματος Του. τότε και μόνο τότε ζείτε πραγματικά ως ολοκληρωμένοι άνθρωποι διότι η ζωή αποκτά περιεχόμενο και αξία από τους καλούς αγώνες. Ζωή που στερείται πνευματικού αγώνα, καταντά πληκτική και μονότονη. Με τον πνευματικό αγώνα ο άνθρωπος επαληθεύει την ύπαρξη του, καταξιώνεται, θέτει σκοπό και προορισμό.

 


Αγαπητά μου παιδιά, Ο Απόστολος Παύλος συμβουλεύοντας τον μαθητή του Τιμόθεο λέει: «Να αγωνίζεσαι τον καλό αγώνα στον οποίο μας καλεί η πίστη». Καθημερινά πρέπει να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο ενάρετοι, αγιότεροι. Το ενδιαφέρον μας για την πνευματική μας προαγωγή πρέπει να διατηρείται ανύστακτο. Σίγουρα κάτι τέτοια δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Αρκεί εμείς να προσπαθούμε με ισχυρό ζήλο και πραγματική θέληση. Ο Θεός ευλογεί την φιλότιμη και ειλικρινή προσπάθεια και τότε αυτή αποδίδει καρπούς. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Άγιος Θεός με τις πρεσβείες των Τριών Ιεραρχών να φωτίζει το νου όλων, ώστε να προοδεύετε καθημερινά, να παρακινεί τις καρδιές σας σε φιλότιμο πνευματικό αγώνα και να ευλογεί ολόκληρη τη ζωή σας.

 

Με πατρική Αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

 

 

Το μήνυμα δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Φεβρουάριο του 2004

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου