Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

26 χρόνια χωρίς την παρουσία του Μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Γρηγόριου!...


Συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Γρηγορίου Παπουτσόπουλου, στις 30 Ιανουαρίου 1996, Ιεράρχου που κόσμησε με την ασκητική παρουσία του την Εκκλησία της Ελλάδος και ειδικά για όλους εμάς τους πειραιώτες αποτελούσε κομμάτι της πνευματικής μας ιστορίας. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Γρηγόριος (Κωνσταντίνος Παπουτσόπουλος) γεννήθηκε το 1933 στην Ερμούπολη της Σύρου και τα γυμνασιακά του μαθήματα τα παρακολούθησε στον Πειραιά. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε ηλικία 31 ετών εκάρη Μοναχός στις 22 Σεπτεμβρίου 1964 και χειροτονήθηκε Διάκονος στις 11 Οκτωβρίου και Πρεσβύτερος στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς επί αρχιερατείας των Μακαριστών Μητροπολιτών Χρυσοστόμου Ταβλαδωράκη και Καλλίνικου Καρούσου. 

Από το 1978 υπηρέτησε ως Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου ενώ από το 1979 εκτελούσε και χρέη ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πόρου. Κατά το χρονικό διάστημα 1982-1984 διετέλεσε Διευθυντής του Θεολογικού οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην ιερατική του διακονία ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με θέματα νεότητας και οικογένειας. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της στις 18 Νοεμβρίου 1985, επιβραβεύοντας της ιερατική του διακονία και την αγάπη του για την εκκλησία και τον πονεμένο συνάνθρωπο, τον εξέλεξε Μητροπολίτη Καστορίας. Η χειροτονία του έγινε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 1985 - Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου – στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς. 

Στην ακριτική Καστοριά, ο αείμνηστος Γρηγόριος εργάστηκε με απαράμιλλο ζήλο για μια δεκαετία, διακρινόμενος για το ήθος, την προσήλωση του στις ορθόδοξες και εθνικές παραδόσεις, αφήνοντας ένα αξιόλογο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο. Υπήρξε προσηνής, πράος, ταπεινόφρονας και φιλομόναχος επίσκοπος. Αντιμετωπίζοντας από πολλών ετών σοβαρό πρόβλημα υγείας κοιμήθηκε σε ηλικία 63 ετών, στις 30 Ιανουαρίου 1996 και κηδεύτηκε στην έδρα του με εκδηλώσεις σεβασμού, αγάπης και αναγνώρισης από το ποίμνιο του αλλά και από την Εκκλησία της Ελλάδος!...


Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου