Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Κρατήσετε στις καρδιές σας το Χριστό και την Ελλάδα, τις αδαπάνητες παρακαταθήκες της φυλής μας!...


 

                                   Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

                        Μήνυμα με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, Ιανουάριος 2000

 

Αγαπητά μου παιδιά, Η Εθνική μας Παιδεία τιμά σήμερα «Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος, Βασίλειον τόν μέγαν καί τόν θεολόγον Γρηγόριον, σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τήν γλῶτταν χρυσορρήμονι». Οι μεγάλοι αυτοί αδάμαντες του πνεύματος και της ορθοδόξου θεολογίας, με το ταπεινό και αθόρυβο και συνάμα ουσιαστικό και εντυπωσιακό έργο τους, αποτελούν όχι μόνον προστάτες, αλλά και διαχρονικά πρότυπα της παιδείας και του Γένους μας. Γεννημένοι στο ξημέρωμα μιας καινούργιας εποχής για τον Χριστιανισμό, όταν κόπασε η μεγάλη θύελλα των διωγμών ενάντια στην πίστη του Εσταυρωμένου και μεγαλωμένοι από ευσεβείς μητέρες, που τους ανέθρεψαν με γνώμονα στο λόγο τους το Θεό – Λόγο, ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη ζωή, σημαδεύοντας το πέρασμα τους με την βιοτή και το έργο τους. Η καθολική αφιέρωση τους στο Θεό τους μεταμόρφωσε σε μύστες θείων αποκαλύψεων, ενώ η προσήλωση τους στα γράμματα τους ανέδειξε περίφημους επιστήμονες, κατόχους παντοδαπής σοφίας. Η υψιπετής θεολογία τους, ως καρπός ζωής και εμπειρίας σε συνδυασμό με τη γνώση της «θύραθεν» σοφίας απετέλεσαν τον ακροθεμέλιο λίθο πάνω στην οποία στερεώθηκε αυτό που ονομάζουμε «ελληνορθόδοξο πολιτισμό».



Οι προσωπικότητες, η ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών – όπως άλλωστε και κάθε ιερό πρόσωπο και γεγονός που προβάλλει η Εκκλησία μας – δεν έχουν ασφαλώς, μουσειακή αξία, ούτε εγκλωβίζονται σε μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. Αντίθετα αποτελούν διαρκή ορόσημα που προσκαλούν τον άνθρωπο κάθε εποχής να αντλήσει κανείς προσεκτικά την πολιτεία και τα συγγράμματα των τριών Αγίων μας θα διαπιστώσει πως όλο το έργο τους είναι μια κραυγαλέα μαρτυρία της καθολικότητας του Χριστιανισμού και της οικουμενικότητας του Ελληνισμού, δηλαδή της παγκοσμιότητας της Ελληνορθοδοξίας. Αυτή την παγκοσμιότητα της ζωντανής παράδοσης μας, της δισχιλιετούς πορείας του Έθνους μας με την Εκκλησία μέσα από αγώνες, αίμα και δάκρυα καλείσθε σεις, η μαθητιώσα νεολαία, η ιστορική μας συνέχεια, να προβάλετε απέναντι στην παγκοσμιοποίηση που ενοποιεί οικονομικά και ιδεολογικά συστήματα, αλλά και καταργεί μέσα στη χοάνη των λαών τους αρνητές της ιστορίας και της παράδοσης των. Μόνον αν κρατήσετε μέσα στις καρδιές σας το Χριστό και την Ελλάδα, τις αδαπάνητες αυτές παρακαταθήκες της φυλής μας τούτος ο τόπος θα διατηρήσει την ιδιοπροσωπία του και θα συνεχίσει να πορεύεται μέσα στην ιστορία. Η αλήθεια αυτή είναι μια κληρονομιά που επωμίζεσθε και χρειάζεται αγώνας πολύς για να φέρεται εις πέρας.

 


Σήμερα ζούμε σε δύσκολους καιρούς που ο άνθρωπος αδυνατεί αν ανταπεξέλθει στον καταιγισμό της πληροφόρησης. Η γνώση, με τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης, διευρύνεται και η μάθηση απαιτεί κόπο. Ο ανταγωνισμός με στόχο την επιτυχία αυξάνει και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Σ’ αυτό τον αγώνα καλείσθε να προσπαθήσετε και να φανείτε νικητές. Η μελέτη αποτελεί υποχρέωση σας, καθώς ανοίγει μπροστά σας νέους ορίζοντες και σας πλουτίζει με γνώσεις. Σκοπός, όμως, της Παιδείας είναι όχι μόνο να προσφέρει τη γνώση, αλλά να αγγίζει και την καρδιά. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συμβουλεύει τους νέους να ζουν σαν χριστιανοί και να σκέφτονται ως φιλόσοφοι. Τούτος ο λόγος προβάλλει στις μέρες μας πιο επίκαιρος για τη νεολαία μας από κάθε άλλη φορά, καθώς νιώθει την ανεπάρκεια των προτύπων της και συνειδητοποιεί τα αδιέξοδα στους τρόπους ζωής των επιλογών της. Το ορθόδοξο βίωμα, η οικείωση της ζωής του Χριστού σε συνδυασμό με τη μάθηση καλλιεργούν τον άνθρωπο και του προσφέρουν την αληθινή μόρφωση. Η στείρα γνωσιολογία παραθεωρεί την πνευματική του διάσταση και τον καθιστά, όπως έλεγε ένας μεγάλος δάσκαλος «αριθμούσα μηχανή και κινητή εγκυκλοπαίδεια».

Αγαπητά μου παιδιά, Τιμούμε και πάλιν εφέτος την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας μας. Στην καρδιά του χειμώνα! Στο κέντρο του σχολικού έτους! Αυτή η γιορτή ας αποτελέσει για όλους σας μια αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, τη χάραξη μιας θεωτικής πορείας στα χνάρια του Χριστού και των τιμωμένων Μεγάλων Πατέρων μας, που είθε να σας φωτίζουν και να σας καθοδηγούν σ’ όλη σας τη ζωή ώστε να προοδεύετε και να κατακτάτε υψηλούς στόχους. Καλή δύναμη! Καλή Επιτυχία!

 

Με πατρική Αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

 

 

Το μήνυμα δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Φεβρουάριο του 2000

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου