Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

«Τα τελευταία γενέθλια»!...Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος 17 Ιανουαρίου 2008….



Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 17 Ιανουαρίου 1939 στην Ξάνθη από τον Κωνσταντίνο και την Βασιλική Παρασκευαϊδη. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Αντωνίου, του Μεγάλου Καθηγητή της Ερήμου είδε το φως της ζωής ο Χρήστος Παρασκευαϊδης, μετέπειτα Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος και αν ζούσε σήμερα θα γιόρταζε το 83ο έτος της ζωής του. Όμως ο Θεός είχε άλλα σχέδια για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον κάλεσε κοντά του τερματίζοντας έτσι μια σπουδαία πνευματική ζωή γεμάτη από αγάπη, προσφορά και θυσία για τον άνθρωπο και την Εκκλησία. Ο στενός συνεργάτης και πνευματικό του παιδί κ. Σωτήριος Τζούμας που έζησε από πολύ κοντά τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο στο ιστολόγιο του ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ (https://www.exapsalmos.gr/) μας διηγείται μερικές στιγμές από τα γενέθλια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και εμείς σας μεταφέρουμε τα τελευταία του γενέθλια!

«Τα τελευταία γενέθλια του Χριστόδουλου ήταν στις 17 Ιανουαρίου 2008, ημέρα Πέμπτη. Δεν θέλω να τα θυμάμαι, αλλά δεν γίνεται. Ήταν μία πολύ δύσκολη μέρα για πολλούς λόγους. Άλλωστε μετά από 11 ημέρες έφυγε από τη ζωή. Εκείνα τα τελευταία γενέθλια δεν εορτάζαμε, αλλά θρηνήσαμε και κλάψαμε! Ήμασταν μαζεμένοι στο δωμάτιό του, στην Αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό .Εκείνος ήταν πάνω στο κρεβάτι του πόνου και της δοκιμασίας. Τα μάτια του έτρεχαν δάκρυα και όλοι εμείς… «κύκλω Αυτού», δεν μπορούσαμε να συγκρατηθούμε. Μέχρι και ο πατήρ Θωμάς Συνοδινός, που ήξερε πάντα να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα- ακόμη κι όταν έπεφταν βόμβες-δεν κατάφερε να διανθίσει με χαμόγελα και αστείες αφηγήσεις και μιμήσεις  την ομήγυρη. Ούτε ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος- άγρυπνος φρουρός- που συνήθως έπαιρνε την σκυτάλη των αφηγήσεων από τον Αρχιεπίσκοπο για να μην κουράζεται  και μας έκανε να γελάμε δεν κατάφερε να μας αλλάξει τη διάθεση! Πέσαμε όλοι με τα μούτρα στο γλυκό για να μη μιλάμε αλλά και για να μην κλαίμε. Και ο,τι δεν κατάφεραν τα πνευματικά του παιδιά εκείνη την ξεχωριστή ημέρα, το κατάφερε πάλι ο ίδιος, ο Μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, με το αυτοσαρκαστικό και πηγαίο χιούμορ που διέθετε. Η τηλεόραση έδειχνε στις ειδήσεις, εκείνο το βράδυ, το θέμα της απόπειρας αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου ( πρώην γεν.γραμματέα Πολιτισμού της τότε Κυβέρνησης Καραμανλή), γεγονός συγκλόνιζε τότε την πολιτική ζωή του τόπου. Βλέποντας το θέμα αυτό στις ειδήσεις ο Αρχιεπίσκοπος, γυρίζει και μας λέγει με την αδύναμη πλέον αλλά πάντα γλυκιά φωνούλα του: — Ξέρετε τι λένε και τι εύχονται τώρα στην κυβέρνηση ε; — Τι εύχονται Μακαριώτατε, τον ρωτήσαμε έκπληκτοι,εμείς… –Θα σας πω εγώ, είπε…Λένε να πεθάνει ο Αρχιεπίσκοπος για να αλλάξει η ειδησεογραφία για  να μην ασχολούνται οι ειδήσεις άλλο με αυτό τον έρημο τον Ζαχόπουλο! Το τι ακολούθησε περιττό να το γράψω! Πρώτος ξεκαρδιστικέ ο ίδιος και δυστυχώς πονούσε!"


Έντεκα μέρες μετά, στις 28 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 5: 15 το πρωί, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό σε ηλικία 69 ετών. Νωρίτερα τον Ιούνιο του 2007 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και είχε χειρουργηθεί με επιτυχία αλλά κατά την διάρκεια της αποθεραπείας διαγνώστηκε και δεύτερος καρκίνος στο ήπαρ. Οι δυνατότητες θεραπείας ήταν ελάχιστες και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στα τελευταία στάδια της ασθένειας του αρνήθηκε την ιατρική αγωγή και την μεταφορά του σε νοσοκομείο ζητώντας να ζήσει τις τελευταίες του στιγμές στην αρχιεπισκοπική κατοικία. Πλαισιωμένος από τα πνευματικά του παιδιά και τον Γέροντα του Μακαριστό Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο και έχοντας μεταλάβει της Θείας Κοινωνίας, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού που τόσο πολύ αγάπησε,  άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Ιανουαρίου 2008 . Με το τελευταίο δημόσιο του μήνυμα την πρωτοχρονιά του 2008, συγκλόνισε το πανελλήνιο έχοντας συναισθανθεί  και το επίγειο του τέλος αλλά και θέλοντας να αφήσει μια πνευματική παρακαταθήκη μας άφησε ισόβια κληρονομιά τα παρακάτω λόγια: «
Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει»!


Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και η Αρχιεπισκοπική του θητείας ήταν μια περίοδος εξωστρέφειας και αγάπης της Εκκλησίας για όλους τους ανθρώπους και κυρίως τους νέους. Μια εποχή που γέννησε ελπίδες με έναν Αρχιεπίσκοπο της αγάπης, της ανοιχτωσίας, της αγκαλιάς και της θυσίας για όλους!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου