Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Παιδεία μας έχει χάσει το όραμα της»!...

 


Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών και Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τίμησε με ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στο κήρυγμα του μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά τόνισε: « Δεν μπορεί να υπάρξει Παιδεία χωρίς πρότυπα. Οι Τρείς Ιεράρχες είναι υπόδειγμα φωτός. Ο Βασίλειος ως πανεπιστήμων, απέκτησε πλήθος γνώσεων, που έκανε πράξη ζωής και αγάπης με την «Βασιλειάδα». Ο Χρυσόστομος, με τον σαγηνευτικό του λόγο, μετέδιδε την αλήθεια και ο ίδιος έγινε παράδειγμα σταθερότητας στην πίστη και στις αρχές του. Ο Γρηγόριος, με την Θεολογία του και την αξεπέραστη υπομονή του, δίδαξε την αλήθεια της πίστεως και του Ορθοδόξου δόγματος. Πρέπει, σήμερα να αναβαπτιστούμε στο πνεύμα των Αγίων Πατέρων, καθώς η παιδεία μας έχει χάσει το όραμα της και όλα γίνονται επιφανειακά, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής και την σύγχρονη εκκοσμίκευση. Κι αν κάποιος επιχειρήσει να μεταδώσει Παιδεία με Αρχές και πιστεύματα ιερά, έρχεται αυτό που ονομάζουν «προοδευτικότητα», για να καταργήσει κάθε προσπάθεια να διακρίνεται η Παιδεία μας από διαχρονικές αξίες. Αν ακόμα διασώζεται η Παιδεία, οφείλεται στο έργο ξεχωριστών προσωπικοτήτων, που δεν λειτουργούν ως επαγγελματίες της εκπαίδευσης, αλλά διδάσκουν ήθος και διασώζουν αυτό που ζήσαμε εμείς και οι πατέρες μας, τον δάσκαλο ως υπόδειγμα ζωής και όχι απλώς ως πάροχο ξερών και ανούσιων γνώσεων»!

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για δύο καταξιωμένους παλαίμαχους Εκπαιδευτικούς, την Φιλόλογο-Καθηγήτρια κ. Αλίκη Μούτου και τον Δάσκαλο κ. Νικόλαο Διαμαντάκο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος απένειμε και στους δύο παλαίμαχους Εκπαιδευτικούς την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για άλλη μια φορά με γνώμονα την αλήθεια την αγάπη και την ευθύτητα αποτύπωσε χαρακτηριστικά και γλαφυρά το πρόβλημα της παιδείας μας σήμερα!

 

Κώστας Ζουρδός

Πηγή: Ι.Μ. Δημητριάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου