Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Καλοκαιρινές διακοπές!



Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

«…Πολύτιμος ο χρόνος του καλοκαιριού. Αλλά όμως και κάπως επικίνδυνος. Ίσως φανεί περίεργη η διαπίστωση αυτή. Πως είναι δυνατόν, θα σκεφθούν πολλοί, ή ίδια θερινή περίοδος να μας ευεργετεί και συγχρόνως να μας βλάπτει; Να μας είναι πολύτιμη και μαζί επικίνδυνη; Ναι. Ευεργετικό και πλουσιοπάροχο το καλοκαίρι για τις τόσες ευκαιρίες αναψυχής που μας προσφέρει. Αλλά και επικίνδυνο για τις πολλαπλές αφορμές αμαρτίας, που μας παρουσιάζει. Η καθημερινή πείρα τούτο ακριβώς μαρτυρεί, ότι η διακοπή από την καθημερινή «ρουτίνα» και η αναπαυτικότερη ζωή της αδείας και των διακοπών, στρέφει ευκολότερα τον άνθρωπο προς το κακό, παρέχοντας προχείρως ευκαιρίες ηθικού ξεπεσμού, ξεφτίσματος και παντός είδους παρεκτροπών…»


«…Μην πιστεύσεις, πως τώρα το καλοκαίρι δικαιούσαι να ζήσεις ζωή αδέσμευτη από τους κανόνες της ηθικής. Ούτε πως μπορείς ακίνδυνα να πειραματίζεσαι σε αμαρτωλές και επικίνδυνες τριόδους. Φρόντισε να ξεκουράσεις το σώμα σου στη θαλπωρή της θαλάσσης ή στον αμόλυντο αέρα του βουνού. Αλλά και την ψυχή σου να θρέψεις με ανάταση πνευματική και με πίστη προσήλωση στις αρχές του Ευαγγελίου. Εάν διατηρήσεις και κατά την θερινή περίοδο τον σύνδεσμο σου με τον Χριστό και την Εκκλησία Του, εάν αγρυπνείς επί των επάλξεων της καρδιάς σου, τότε όντως θα αναπαυθείς. Οι διακοπές σου θα γίνουν πραγματικά του σώματος και της ψυχής σου θεραπευτήρια. Θεραπευτήρια και ζωηφόρα νάματα για το σώμα σου. Τονωτικές ενέσεις για την ψυχή σου.»


Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Απόσπασμα από κείμενο του Σεβασμιωτάτου που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία στο τεύχος του Ιουλίου του 2002.

1 σχόλιο:

  1. Ακούραστος ποιμένας, με ενδιαφέρον για την πνευματική ζωη και πρόοδο του ποιμνίου του. Όσοι τον ζήσαμε, λίγο ή πολύ, θυμόμαστε το γεμάτο φροντίδα βλέμμα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή