Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Μάνος Κατράκης, οι πρώτοι ρόλοι «…Τελικά κατάληξα στο θέατρο, τελείως συμπτωματικά. Τα πρώτα μου βήματα άρχισαν από το Παγκράτι, στο «Θίασο Νέων». Χάρη στη βοήθεια του Θόδωρου Συναδινού, του συγγραφέα, έκανα το επίσημο ντεμπούτο μου με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη».


Το 1928 τον επιλέγει ο σκηνοθέτης Κώστας Λελούδας για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Το λάβαρο του ’21, οπότε και ξεχνά το ποδόσφαιρο. Τη δεκαετία του ’30 παίζει στο Εθνικό Θέατρο με Μινωτή, Βεάκη, Παξινού, Παπαδάκη, Μανωλίδου και Γληνό. Το φθινόπωρο του 1943 συμμετέχει στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η ίδρυση βουλγαρικού θιάσου στην πόλη.

*Στην πρώτη φωτογραφία ο Μάνος Κατράκης στον πρώτο του ρόλο στην ταινία Το λάβαρο του ’21, σε παραγωγή της Greek Φιλμ και σκηνοθεσία του Κώστα Λελούδα. Στην Δεύτερη φωτογραφία, το 1930, στο έργο ο σοκολατένιος στρατιώτης από το Λαϊκό Θέατρο Αθηνών στο Παγκράτι. Και οι δύο φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Μάνου Κατράκη που βρίσκεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου