Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Ο Μάνος Κατράκης και το ποδόσφαιρο.



«…Καμιά φορά σαν ερχόταν κουβέντα για τις ηλικίες η μάνα μου έλεγε: Μανόλη μου. Εσύ είσαι του ’10. Ο πατέρας σου σε έγραψε του εννιά για αν ψηφίζεις νωρίτερα…Στα 1917 ήρθαμε στην Αθήνα…Ο αδερφός μας, ο Γιάννης, ήταν πια φευγάτος στην Αμερική…». Ο Μάνος Κατράκης ήταν μικρός ακόμα, όταν μετακόμισαν στην Αθήνα και ως μαθητής δεν ήταν ιδιαίτερα επιμελής. Έκανε σκασιαρχείο για να παίξει ποδόσφαιρο. Από μικρός, δώδεκα-δεκατριών χρονών, έπαιζε στην ομάδα Κεραυνός ως μπακ, κι όταν διαλύθηκε αυτή το 1926, πήγε στον Αθηναϊκό.


«…Το γήπεδο του Κεραυνού βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα το Πεδίον του Άρεως. Δηλαδή τι γήπεδο! Μια αλάνα… το δικό μας ήταν στρωμένο με ψιλό χαλίκι που, όποιος έπεφτε, του γδέρνε χέρια-πόδια. Σαν ξυράφι έκοβε το άτιμο! Κι μάνα μου κάθε φορά που έβλεπε να γυρίζω σπίτι καταγδαρμένος μου έλεγε: Πάλι κλώτσαγες την μπάλα Μανώλη;».

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Στην πρώτη φωτογραφία ο Μάνος Κατράκης είναι ο πρώτος καθήμενος από αριστερά με την φανέλα του Αθηναϊκού. Και στην δεύτερη φωτογραφία είναι δεύτερος από το τέλος στην δεξιά μεριά. Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Μάνου Κατράκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου