Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ενα ηλιοβασίλεμα, ένα ποτήρι κρασί και ένα τσιγάρο πριν πεθάνει


 ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
 
Ο θάνατος του Κάρστεν Φλέμινγκ Χάνσεν, ήταν ζήτημα ωρών. Και το νοσοκομείο αποφάσισε να παραβεί τους κανόνες και να τον αφήσει να πραγματοποιήσει την τελευταία του επιθυμία
Η εικόνα που κοινοποίησε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης Ααρχους της Δανίας, στην σελίδα του στο Facebook, αποπνέει μια αίσθηση αξιοπρέπειας και γαλήνης. Ενας 75χρονος περιμένει να πεθάνει. Και όπως βρίσκεται στον προθάλαμο της «αναχώρησης» αποφασίζει να αποχαιρετίσει την ζωή απολαμβάνοντας για τελευταία φορά αυτές τις μικρές χαρές που κάνουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο. Ενα ποτήρι κρασί, ένα τσιγάρο και ένα ηλιοβασίλεμα. Το τελευταίο του. Και τη σιωπή. Την τελευταία κουβέντα με τον εαυτό του δηλαδή.
O 75χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο με ανεύρυσμα αορτής και εσωτερική αιμορραγία. Ο θάνατός του ήταν ζήτημα ωρών. Και οι γιατροί αποφάσισαν αντί να τον ταλαιπωρήσουν με ένα μάταιο χειρουργείο να του κάνουν δώρο έναν θάνατο όπως τον επιθυμούσε.


Από τη μια υπάρχουν οι αυστηροί περιορισμοί του καπνίσματος, τα πρωτόκολλα της εντατικής και οι νοσοκομειακοί κανονισμοί. Τα αυστηρά πλαίσια της καθημερινής ζωής. Και από την άλλη υπάρχει η βεβαιότητα του θανάτου που τα κάνει όλα αυτά να μοιάζουν μικρολεπτομέρειες.
Ετσι οι νοσοκόμες αποφάσισαν να αγνοήσουν τους κανόνες και τις απαγορεύσεις. Εκριναν ότι η τελευταία επιθυμία ενός ανθρώπου είναι πιο σημαντικές από τους κανόνες νοσηλείας και τις πινακίδες που γράφουν «απαγορεύεται το κάπνισμα». Κύλισαν το κρεβάτι με τον ασθενή στο μπαλκόνι του δωματίου, του πρόσφεραν ένα τσιγάρο, του έφεραν ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί και τον άφησαν μόνο του να τα απολαύσει. Για τελευταία φορά.
Οπως μάλιστα έγραψε μια νοσοκόμα κάτω από την φωτογραφία, «όλα ήταν πολύ γλυκά και χαλαρά. Φυσικά υπήρχαν συγγενείς λυπημένοι επειδή ήξεραν ότι ο άνθρωπός τους πρόκειται να πεθάνει», συνέχισε.
Πάντως η συγκεκριμένη δημοσίευση του νοσοκομείου στο Facebook, πήρε σχεδόν 70.000 likes, μάζεψε χιλιάδες σχόλια και το μοιράστηκαν 4.500 χρήστες.

Πηγή: www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου