Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Επίσημη επίσκεψη του Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου στη Ρουμανία, Οκτώβριος 1995…



Μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μολδαβίας και Μπουκοβίνας και Αρχιεπισκόπου Ιασίου κ. Δανιήλ με την ευκαιρία της μνήμης της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, που εορτάζεται πανηγυρικά στο Ιάσιο της Ρουμανίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιότατο Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Γεωργακόπουλο επισκέφθηκε επισήμως την Ορθόδοξη Μητρόπολη Μολδαβίας του Πατριαρχείου της Ρουμανίας. Πριν μεταβεί ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς Καλλίνικος στο Ιάσιο, όπου και η έδρα της Μητροπόλεως της Μολδαβίας, ευθύς μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου έγινε δεκτός από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας και Αρχιεπίσκοπο Βουκουρεστίου κ. Θεόπιστο με την παρουσία των τριών Επισκόπων βοηθών του. Μέσα σε πνεύμα εγκαρδιότητας και πολλής αγάπης ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας συζήτησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς πολλά εκκλησιαστικά και πνευματικά θέματα. 


 Είναι άξιο προσοχής ότι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Θεόπιστος, φίλος της Ελλάδος, είναι τακτικός αναγνώστης του περιοδικού «ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» και αρκετά κατατοπισμένος γύρω από το έργο της Μητροπόλεως Πειραιώς. Θυμάται με έντονα πνευματικά συναισθήματα, την προ ετών επίσκεψη του στην Μητρόπολη Πειραιώς μαζί με τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς επισκέφτηκε το ελληνικό προξενείο στο Ιάσιο, όπου έγινε εγκαρδίως δεκτός από τον έλληνα πρόξενο. Στην μητρόπολη Μολδαβίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος μαζί με τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως π. Ιγνάτιο παρέμειναν φιλοξενούμενη επί τέσσερις ημέρες. Είχαν την ευκαιρία μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Δανιήλ, να επισκεφθούν τη γυναικεία Ιερά Μονή AGAPIA, η οποία έχει 550 μοναχές, την ανδρώα Ιερά Μονή NEAMT, η οποία έχει 150 μοναχούς, την Ιερά Μονή SIHASTRIA, η οποία έχει επίσης 150 μοναχούς, και την Ιερά Μονή SECU, η ποία και αυτή έχει περισσότερους από 100 μοναχούς.

Στην Ιερά Μονή SECU βρήκε μαρτυρικό θάνατο κατά την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γεωργάκης Ολύμπιος και εις μνήμην του έχει αναρτηθεί αναμνηστική πλάκα στον περίβολο της Ιεράς Μονής. Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, τέλεσε τρισάγιο προς ανάπαυση της ψυχής του ήρωα. Επίσης ο Σεβασμιώτατος Καλλίνικος επισκέφθηκε το Θεολογικό Σεμινάριο της Ιεράς Μονής NEAMT και μετά από προσφώνηση του Σχολάρχη, μίλησε στους τριακόσιους σπουδαστές του Σεμιναρίου.


Εντός του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Ιασίου, φυλάσσετε το σκήνωμα της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής, αγία του 11ου αιώνα, Ελληνίδα στην καταγωγή που τιμάται με ευλάβεια από όλων τον ρουμανικό λαό. Το ιερό σκήνωμα της βρίσκεται μεταφερόμενο από την Κωνσταντινούπολη στον Μητροπολιτικό Ναό του Ιασίου και η μνήμη της γιορτάζετε στις 14 Οκτωβρίου. Από το πρωί της παραμονής της εορτής βγάζουν το σκήνωμα της Αγίας εκτός του Ναού και το εναποθέτουν πάνω σε εξέδρα έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό. Η προσέλευση του κόσμου για τρείς ημέρες για αν προσκυνήσει το σκήνωμα της Αγίας, γίνεται κατά χιλιάδες με μεγάλη πίστη και ευλάβεια.


 Την παραμονή της εορτής, 13 Οκτωβρίου, τελέσθηκε μέγας αρχιερατικός Εσπερινός κατά το τυπικό της Ορθοδόξου Ρουμανικής Εκκλησίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου, συνοδευόμενος από αρχιερείς της Εκκλησίας της Ρουμανίας. Την κυριώνυμο ημέρα, 14 Οκτωβρίου, τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία , προεξάρχοντος και πάλι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο στους χιλιάδες πιστούς. ( η μετάφραση του κηρύγματος στην ρουμανική γλώσσα, έγινε από τον φοιτητή της ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιασίου κ. Δημήτρη Φουρλεμάδη).


 Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν, η πρώην βασίλισσα της Ρουμανίας, κλιμάκιο από επτά υπουργούς της ρουμανικής κυβερνήσεως, ο δήμαρχος του Ιασίου και πλήθος επισήμων. Μετά την Θεία Λειτουργία παρετέθη επίσημο γεύμα στην μητροπολιτική αίθουσα. Κατά την παραμονή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος μίλησε σε ομάδα διακοσίων φοιτητών αλλά και στην ελληνική κοινότητα του Ιασίου, όπου έγινε εγκαρδίως δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό.


 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, συνοδευόμενος από τοβ Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Δανιήλ, επισκέφθηκε ένα θαυμάσιο πνευματικό κέντρο πλησίον της Ιεράς Μονής DURAU, το οποίο τώρα χτίζεται με πνευματική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μολδαβίας. Ακόμα επισκέφθηκε πολλά γυναίκεια και ανδρικά μοναστήρια εντός της πόλεως του Ιασίου και παρακάθισε σε γεύμα στην Ιερά Μονή CEATATUIA, που αποτέλεσε στην Επανάσταση του 1821 και το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο. Από την επίσκεψη του Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου ανέκυψαν αδελφικοί και πνευματική δεσμοί με την Εκκλησία της Ρουμανίας και μια συνεργασία για τους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς.


Κώστας Ζουρδός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου