Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Εγκαίνια του Νέου Δημοτικού Σχολείου της Μητροπόλεως Πειραιώς, 9 Σεπτεμβρίου 1998…



« Το όνειρο έγινε πραγματικότητα »

Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1998 με τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Σχολείου της Μητροπόλεως Πειραιώς, ένα όνειρο για το οποίο εργάστηκαν και κατέθεσαν την ψυχή τους εκατοντάδες άνθρωποι που οραματίστηκαν κοινά έναν αληθινό δρόμο παιδείας. Ο εμπνευστής της όλης αυτής προσπάθειας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος στο μήνυμα του για την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους  χαρακτηριστικά αναφέρει: « Με τη χάρη του Θεού ανοίγεται στην ψυχή σας το παράθυρο της Παιδείας, για να μπορείτε από αυτό να κοιτάτε διαφορετικά τον κόσμο, να ατενίζετε καινούργιους ορίζοντες και να προσφέρετε το καλύτερο για τον εαυτό σας και την κοινωνία ολόκληρη». Και αυτό το παράθυρο της Παιδείας η Μητρόπολη Πειραιώς το άνοιξε και το πρόσφερε στην κοινωνία στις 9 Σεπτεμβρίου του 1998 με την δημιουργία του δικού της εκπαιδευτηρίου. Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα στο νεόκτιστο Δημοτικό Σχολείο της Μητροπόλεως, επί των οδών Καλοκαιρινού και Πατρών στα Ταμπούρια, με την παρουσία πλήθους κόσμου από όλον τον Πειραιά, που έβλεπε το όνειρο πολλών χρόνων να γίνεται πραγματικότητα και να ανοίγει δρόμους μαρτυρίας μιας αληθινής πρότασης παιδείας. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ο οποίος συγκινημένος στον χαιρετισμό του και μετά από μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό του σχολείου επισήμανε με έμφαση: « Όλα τα μεγάλα έργα θέλουν τόλμη…Είχα αποσπάσει τις ευχαριστίες των γονέων από το πρώτο τόλμημα, την 7 χρονη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού. Οι γονείς κατευχαριστημένοι από την επιτυχημένη πορεία του Παιδικού Σταθμού ήθελαν τα παιδιά τους την εκπαιδευτική συνέχεια : το Δημοτικό! Και παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες αποφασίσαμε την ίδρυση αυτού εδώ του Σχολείου, που σήμερα με τη βοήθεια του Θεού εγκαινιάζουμε… Δεν είχαμε καμιά βοήθεια παρά μόνο του Λαού μας. Το θαύμα έγινε και το σχολείο ξεκινά. Δε υποτιμάμε την Δημόσια Εκπαίδευση τη σεβόμαστε και την τιμάμε. Θέλουμε να την υποβοηθήσουμε και να θωρακίσουμε τη νεολαία με εφόδια και ελληνοχριστιανικές αξίες, για να παραδώσουμε στην κοινωνία παιδιά με ιδανικά και πολλές γνώσεις. Η Εκκλησία είναι η σπονδυλική στήλη του έθνους μας γι αυτό και δημιουργήσαμε έναν χώρο, που έχει να πει λόγο ειλικρινείας και ελπίδας στις αναζητήσεις του κάθε νέου. Ευχαριστώ όλους, όσοι μας βοήθησαν, και ιδιαίτερα τον πατέρα Ιγνάτιο, το πνευματικό μου παιδί, για τον αγώνα που έκανε…».




Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου, μίλησε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Αδαμαντία Τσιμούρη η οποία και τόνισε ότι: « Επιδιώκουμε να μάθουμε στα παιδία πολλούς τρόπους σκέψης. Νιώθουμε να μας συγκλονίζει η συναίσθηση μιας μεγάλης ευθύνης μπροστά στα παιδιά που θα υποδεχθούμε. Το σχολείο μας δεν θα πέσει θύμα του κακός νοούμενου μοντερνισμού. Πρέπει να κρατάμε από το παρελθόν το γόνιμο υλικό και να το συνδέσουμε με το παρόν για ένα καλύτερο μέλλον. Στοχεύουμε το σχολειό μα να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας…»


Στόχοι του σχολείου έτσι όπως τους οριοθέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος είναι η διαμόρφωση του παιδιού σε ολοκληρωμένη προσωπικότητα σύμφωνα με το πνεύμα του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, με αγάπη στο Θεό και στον άνθρωπο, με ελεύθερο πνεύμα και σεβασμό στα ιδανικά και στις αξίες της φυλής μας. Και βέβαια η μετάδοση των γνώσεων με πρωτότυπους τρόπους και σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Κώστας Ζουρδός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου