Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Συνέδριο Κατηχητών Μητροπόλεως Πειραιώς, 3 Οκτωβρίου 2004…



Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή πολλών στελεχών της Πειραϊκής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο της Μητροπόλεως Πειραιώς για το ιεραποστολικό έτος 2004-2005, που έλαβε χώρα στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως στην Παιανία. Το συνέδριο ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πόσο μεγάλη επίδραση έχει ο λόγος της Εκκλησίας στη σημερινή εποχή, κάνοντας παραλληλισμό, της αποδοχής εκ μέρους του εορτάζοντος Αγίου Διονυσίου του λόγου του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, με τη σύγχρονη κατηχητική προσπάθεια. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την διανομή του έντυπου υλικού ξεκίνησαν οι εισηγήσεις. 



Τον κύκλο τον ομιλιών άνοιξε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης με θέμα: «Ας μιλήσουμε στα παιδιά για το Θεό», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι « Πρώτη προϋπόθεση για να μιλήσουμε στα παιδιά για τον Θεό είναι να μιλήσει ο Θεός μέσα μας. Δεύτερη προϋπόθεση η αγάπη μας για τον άνθρωπο και εν προκειμένο για τα παιδιά. Δεν μπορούμε να λέμε πως αγαπάμε τον Θεό και να αδιαφορούμε για το πλάσμα του. Το πρώτο μας μέλημα είναι να ποτίσουμε τα παιδιά με αγάπη για το Θεό πρώτα και για τον άνθρωπο έπειτα. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε τη σχέση της οικειότητας των παιδιών με τους αγίους. Οι Άγιοι παρουσιάζονται αρωγοί και προστάτες θερμότατοι. Στην πορεία μας αυτή για την συνάντηση με την εύθραυστη παιδική ψυχή νομίζω πως έχει θέση αυτό που έλεγε κάποιος γέροντας στους γονείς κάποιων εφήβων «Δείξε και μετά δίδαξε».



Ακολούθησε η ομιλία του κ. Νικόλαου Σαμπαζιώτη, Διευθυντή του Παιδικού Σταθμού της Μητροπόλεως Πειραιώς, με θέμα: « Η κατήχηση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας». Κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε την μεγάλη αξία της προσχολικής ηλικίας τις αλλαγές των κοινωνικών προτύπων της εποχής μας, τους στόχους του κατηχητικού και την οργάνωση του, τις προϋποθέσεις επιτυχίας, τη συμμετοχή στη λατρευτική και ενοριακή ζωή ειδικά για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, ενώ πρότεινε και βοηθήματα για την καλύτερη κατήχηση των μικρών παιδιών.



Στην συνέχεια το λόγο πήρε η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου της Μητροπόλεως Πειραιώς, πρεσβυτέρα Αδαμαντία Τσιμούρη, η οποία ανέπτυξε το θέμα: « Ο ρόλος του κατηχητικού σχολείου στα πρώτα βήματα της μαθητικής ζωής». Η κ. Τσιμούρη σκιαγράφησε διεξοδικά τις συνθήκες μέσα στις οποίες περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους τα σημερινά παιδιά στο σχολείο και αναφέρθηκε στις αξίες και στα ιδανικά τα οποία πρέπει να εμπνεύσει το κατηχητικό στην εποχή μας. Τελευταίος εισηγητής του Συνεδρίου ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης, Θεολόγος-Φιλόλογος, με θέμα: « Το τι και τα πως της Ορθοδόξου Κατήχησης». Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: « Το περιεχόμενο της κατήχησης, απαρχής είναι το ίδιο: ο Ιησούς Χριστός εσταυρωμένος και αναστάς. Αυτό ήταν πάντα το κήρυγμα των Αποστόλων και της πρώτης Εκκλησίας. Αιτία γι αυτό ο τονισμός της νίκης κατά του έσχατου εχθρού του ανθρώπου, του θανάτου.


 Ακολούθησαν ερωτήσεις ενώ τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ο οποίος και αναφέρθηκε στην μεγάλη ευθύνη των στελεχών να οδηγήσουν τις νεανικές ψυχές στον Χριστό. Μετά την λήξη των εργασιών ανακοινώθηκαν διάφορες δραστηριότητες από τον Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπό Μπόγρη. Τέλος ,παρετέθη γεύμα αγάπης προς όλους του Συνέδρους και τους ομιλητές. Την ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης του Συνεδρίου αλλά και την οργάνωση του είχαν τα στελέχη του νεανικού έργου της ενορίας Αγίου Δημητρίου Πειραιώς, τα οποία και οργάνωσαν ένα άψογο Συνέδριο. Αξίζει να σημειωθεί  ότι την χρονιά αυτή ο Παιδικός Σταθμός της Μητροπόλεως Πειραιώς δημιούργησε 22 πλήρη βοηθήματα για την κατήχηση και την απασχόληση των νηπίων τα οποία και δόθηκαν από το Γραφείο Νεότητος στους υπευθύνους των ενοριών που ασχολούνται με τα κατηχητικά παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Κώστας Ζουρδός





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου