Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Τιμητική εκδήλωση από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στον Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο, 28 Μαίου 1998.



Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 20 χρόνων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Καλλίνικου στο πηδάλιο της  Πειραϊκής Εκκλησίας οργάνωσε την 28η Μαΐου 1998 μεγάλη τιμητική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Σχολής « Αθανάσιος Κανελλόπουλος ».




Κατά την προσφώνηση του ο Πρύτανης, Καθηγητής κ Νικόλαος Μπλέσιος, αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον του Πνευματικού Ιδρύματος του Πειραιά για την κοινωνική εξέλιξη της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Επιστήμη και η Παιδεία στηρίζονται και στηρίζουν τον κοινωνικό περίγυρο. Στη συνέχεια ο Πρύτανης αναφερόμενος στην απόφαση του Πανεπιστημίου να τιμήσει τον Σεβασμιώτατο είπε: « Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει και τοποθετήσει σε κορυφαίο σημείο το έργο που συντελείται κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια από την Μητρόπολη Πειραιώς. Έργο πνευματικό, διδακτικό. Έργο συμμετοχής στην κοινωνική ζωή των Πειραιωτών και διάπλασης της. έργο στήριξης της νεολαίας. Έργο μακρόπνοο και ακατάπαυστο. Το έργο αυτό-κατά γενική ομολογία οφείλεται στην προσωπικότητα και την ακάματη δραστηριότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Καλλίνικου, που συνδυάζεται με τη βαθιά μόρφωση του σοφού Γέροντα, την απεριόριστη καλοσύνη του εκκλησιαστικού πατέρα και τον αποφασιστικό χαρακτήρα του θρησκευτικού ηγέτη. Το Πανεπιστήμιο έχει βρει, συγχρόνως, στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, ένα σταθερό και ανυστερόβουλο μεγάλο φίλο, υποστηρικτή και σύμβουλο. Πραγματικά, δεν θα ήταν καθόλου εφικτή η νέα διάσταση που απέκτησε ο Πειραιάς και ως πόλη των Γραμμάτων χωρίς την βοήθεια της Εκκλησίας. Η Μητρόπολη Πειραιώς έχει όμως παράλληλα βοηθήσει και βοηθεί σε κάθε ευκαιρία και το ίδιο το Πανεπιστήμιο και έχει συμβάλει στην σημερινή του αίγλη. Για τους λόγους αυτούς το Πανεπιστήμιο στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων λειτουργίας του και στα πλαίσια της αποτίμησης των χρόνων, που πέρασαν, τιμά σήμερα με κάθε επισημότητα το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο σε αναγνώριση του έργου του, του έργου, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους απανταχού ορθοδόξους χριστιανούς. Σεβασμιώτατε, εσείς που αναδειχθήκατε στερρόν της πίστεως έρεισμα, εύχομαι να παραμείνετε εις έτη πολλά, για τον Πειραιά και την περιοχή του, το δένδρο το αγλαόκαρπο εξ’ ου τρέφονται πιστοί και το ξύλο το ευσκιόφυλλο  υφ΄ ου τρέφονται πολλοί . Εξ  ονόματος του Πανεπιστημίου καλωσορίζω τους σεπτούς Ιεράρχες και τον Ιερό κλήρο, που τιμούν τη σημερινή τελετή με την παρουσία τους και τους ευχαριστώ».


Στη συνέχεια , έλαβε το λόγο ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: « Η λειτουργική δόμηση του Εκκλησιαστικού Σώματος και η θέση του Επισκόπου σ’ αυτό». Στη σύντομη και περιεκτική ομιλία του ο π. Γεώργιος Μεταλληνός ανέφερε ότι: « η οργανωτική δομή της Εκκλησίας θεμελιώνεται στη Λατρεία της, σκοπός της οποίας είναι η φανέρωση του νέου άξονα στη ζωή. Η λατρευτική σύναξη γίνεται περί τον Επίσκοπο και είναι η πρόγευση της Δευτέρας Παρουσίας. Ο Επίσκοπος είναι το ορατό κέντρο της Θείας Ευχαριστίας. Ο Επίσκοπος είναι εικόνα του Χριστού και εις τόπον Χριστού. Η Εκκλησία δεν προσφέρει σύστημα ηθικών κανόνων αλλά σωτηρία».


Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής κ. Βασίλειος Μπένος ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικου λέγοντας μεταξύ άλλων: « Ένα  σύγχρονο παράδειγμα μεγάλου Ιεράρχου, που ανέδειξε η Εκκλησία μας και που κοσμεί επαξίως του αξίωμα του, είναι αναντίρρητα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, τον οποίο έχουμε την χάρη να τιμούμε σήμερα μετά την συμπλήρωση εικοσαετούς άξιας θητείας στον Μητροπολιτικό θρόνο Πειραιώς. Οι ηθικές αρετές και η Ιεραποστολική δράση του εορταζόμενου Ιεράρχου δεν είναι συνηθισμένες, ακόμα και για τα μέτρα ενός Μητροπολιτικού Θρόνου τα πνευματικά γνωρίσματα του και η ικανότητα να αντιμετωπίζει προβλήματα κατέπλησσαν και καταπλήσσουν. Ο εορτάζον Ιεράρχης έχει φωτεινό πνεύμα και αυτή την αρετή αξιοποίησε στον υπέρτατο βαθμό κατά την 20ετη θητεία του στον Μητροπολιτικό θρόνο Πειραιώς. Από το πλήθος των φιλανθρωπικών, πνευματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν χωρίς να διαφημίζονται και όμως είναι πασίγνωστα, αποτελούν μια σύγχρονη «Βασιλειάδα» στην πόλη του Πειραιώς. Η άψογη συνεργασία και η αμέριστη βοήθεια της Μητροπόλεως Πειραιώς προς το Πανεπιστήμιο μας παρέχουν ένα απλό παράδειγμα της φροντίδας του Σεβασμιωτάτου κ. Καλλίνικου για τους νέους. Οι καιροί αλλάζουν. Και ο καλός Ποιμενάρχης προσαρμόζει την τακτική του και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα για να παραμένει σύγχρονος και να μπορεί καλύτερα να επικοινωνεί με τα μέλη του ποιμνίου του. Ο καλός Ποιμενάρχης δεν προσπαθεί να τους συγκρατήσει από κάθε εξέλιξη, αλλά να τους παρακολουθεί και να τους νουθετεί. Οι αρετές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και το συνεχές εξελισσόμενο και ακατάπαυστα συμπληρούμενο έργο του έχουν συμβάλλει στη κοινωνική και πολιτιστική άνοδο του Πειραιώς, ο οποίος αν και μεγάλο λιμάνι,, δεν έχει ούτε τον ηθικό ρύπο, ούτε παρουσιάζει την πτώση των ηθών, που εμφανίζουν άλλα μεγάλα κέντρα διακινήσεως ανθρώπων και εμπορευμάτων. Είναι η πόλη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλλινίκου, τον οποίο ευγνωμονούμε και του οποίου την ευλογία πάντοτε παρακαλούμε».


Στη συνέχεια και μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Νικόλαος Μπλέσιος, διάβασε την περγαμηνή και την τιμητική διάκριση που επεδόθη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Φανερά συγκινημένος ανέβηκε στο βήμα ο Σεβασμιώτατος ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: « Ήρθα στον Πειραιά με την συνείδηση του πατέρα. Η μεγαλύτερη προσφορά που έλαβα είναι η αγάπη του λαού μου, για τον οποίο με συνέχει το αίσθημα της ευθύνης και η αγωνία για τη σωτηρία του. Ευγνωμονώ το Θεό για τα γενόμενα έργα με τη χάρη του. Ο Επίσκοπος μοιάζει με λαμπάδα, που λιώνει για να φωτίζει τους άλλους». Αφού  ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την μεγάλη τιμή που του έκανε, έκλεισε με την ευχή: « Θυμάμαι τη θεμελίωση του κτιρίου του Πανεπιστημίου μας. Μετά τον Αγιασμό είχα εκφράσει την ευχή να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο και Ιατρική Σχολή. Την ίδια ευχή διατυπώνω και σήμερα».



Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου